Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé ženy, bohužel patřím k těm, které postihla předčasná menopauza (je mi necelých 42 let). Potíže jsem měla delší dobu, min. od roku 2022, ale dnes mi nová gynekoložka řekla, že už jsem opravdu v klimakteriu a budeme nasazovat hormonální terapii. Za poslední rok se mi strašlivě zhoršila pleť, čti zestárla jsem min. o 5 let, což mě samozřejmě trápí (navíc jsem byla zvyklá, že mi lidé hádali o 10 let méně
). A i ta gynekoložka mi to řekla jako jednu z prvních věcí, když mě viděla (že se mi určitě zhoršila pleť).
No a konečně se dostávám k otázce. Je tu někdo s podobnou zkušeností a mohl by mi říct, zda se po nasazení hormonální léčby pleť zlepšila?
Opravdu nechci vypadat v 42 letech jako babička. Vím, že je to malicherné a že bych měla být ráda, že terapií oddálím nástup závažnějších problémů, ale přeci jen jsem ještě relativně mladá… Děkuji.
@Rhea83 píše: Více
Po hormonální substituci se mi zlepšilo všechno - pleť, vlasy, spaní, zmizely návaly…
Mám substituci a je to super
, ale jinak 42 není předčasná menopauza, ta už se bere jako normální od 40 let ![]()
@Anonymní píše: Více
Moc dekuji za odpoved, ktera je velmi uklidnujici. A mohu se zeptat, jestli jste pozorovala i nejake nezadouci ucinky? A v kolika letech jste zacala s touto substituci? Jeste jednou dekuji a preji, at se Vam dobre dari a citite se skvele ![]()
Zajimave, moje gynekolozka davala jasne najevo, ze tohle je opravdu brzy (ja uz jsem totiz vlastne po menopauze - moje vajecniky zcela bez vajicek).
@Rhea83 píše: Více
já měla menopauzu chirurgickou ještě před 40 a několik lékařů se mě ptalo, jestli tu substituci opravdu chci, že už v tomto věku není třeba, že když bych to zvládla bez toho, bylo by to lepší
, no šílenci, hormony prostě beru a budu je brát ještě hodně dlouho, je to mé tělo a já si o něm rozhoduji, ale všeobecně mi bylo řečeno, že od 40 už se to bere jako přirozená menopauza ![]()
A jinak ještě k tématu, po hormonech je mi skvěle, ale že by se mi zlepšila pleť nebo vlasy nepozoruji, spíše naopak ![]()
Tak to jsem rada, ze Vam tak svedci, trosku to ze me setrasa ty obavy, ktere mam. At se Vam dari nadale ![]()
Přidávám se do klubu „čtyřicítek na zebře“ ![]()
Já mám tedy tělísko s hormonem, tudíž menstruaci nevedu, ale mám již půl roku příznaky přechodu. A vcelku výrazné.
Holky, má to i své výhody, pozoruji takové zklidněni…styl take it easy.
Berme to tak jak to je, užívejme podporu prostředků, které pomohou. Nebojme se využít repase pomocí oboru estetické chirurgie, odpočívejme, starejme sr o sebe a hlavně…buďme na sebe hodné!
Ano, toto je obrovská výhoda, jsem mnohem psychicky vyrovnanější, jak nekolisaji ty hormony v měsíčním cyklu, je to jako kouzlo ![]()