Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ali-Ali píše:
no ja tu studenou vodu chapu u dvouletaka, ktereho v ramci obdobi vzdoru chytne fakt hysterak, ze nemuze prestat. na vzpamatovani dobre.
ale jako trest v 5 letech? to mi prijdou mene drasticke a ucinejsi jine vecitreba kdyz v tom metru chvalne zducha do jinych lidi, tak z tve strany nasleduje co?
Já už nic jiného nevymyslím, jsem pořád v práci a potřebuju s tím poradit, jinak myslíš, že by pomohl psycholog?
@SIMONA1234 píše:
No tak KDYŽ STUDENÁ VODA POMÁHÁ, tak jaké chceš rady…???![]()
![]()
Nechala bych synka ve vaně permanentně…možná vana na kolečkách, pokud pojedeš shopovat…
Neříkám, že ho dávám každý den pod studenou vodu tak 1 za 14 dní jinak se to nedá. Jak řešit třeba to, že na mě mluví sprostě a tak?
Měla bys odlišit hru a vysloveně dělání nepořádku. A samozřejmě pak taky vyžadovat úklid, úměrně teda „hře“ a dělání nepořádku. Nepořádek si prostě uklidit musí, tu hru lze nějak… tolerovat. pětiletej by to pochopit měl, ostatně si myslím, že to dělá úmyslně. Není to zlobení ve smyslu dožadování se pozornosti? A nebo naopak, právě to, že mu vše dovolíš, může paradoxně chápat, že s eo něj vůůůůbec nezajímáš… ony ty mantinely fakt být musí a úplně nejvíc s tím mají dřinu rodiče, protože oni jsou ti, kteří na tom musí lěpt, nesmí povolit…
@matrina píše:
Neříkám, že ho dávám každý den pod studenou vodu tak 1 za 14 dní jinak se to nedá. Jak řešit třeba to, že na mě mluví sprostě a tak?
Začínám mít pocit, že si tu z bás děláš srandu. Ještě jsi neodpověděla, jak řešíš jeho výstupy na veřejnosti (strkání do lidí, řev apod.). To tam jen tak stojíš jako trubkla a tváříš se, že je to vše v pořádku?
@matrina a co uděláš, když strčí do lidí? Přiznávám, že pokud bych měla čas, tak bych v naprostém klidu s miláčkem vystoupila a šupajdili bychom po svých. Omluva je samozřejmost.
Vyházel by hrnce, fajn, pohraj si s nimi, ale co vykrámuješ, tak uklidíš. Naliješ do nich vodu? Tady je utěrka, až si dohraješ, tak utřít. Takhle to praktikuju na našeho tříletého a fungujeme dobře.
Prostě přestaň být hodná, nedovoluj mu všechno a bude to lepší ![]()
@Svistice píše:
Začínám mít pocit, že si tu z bás děláš srandu. Ještě jsi neodpověděla, jak řešíš jeho výstupy na veřejnosti (strkání do lidí, řev apod.). To tam jen tak stojíš jako trubkla a tváříš se, že je to vše v pořádku?
Tak to jsme dvě…
@Emilie píše:
Měla bys odlišit hru a vysloveně dělání nepořádku. A samozřejmě pak taky vyžadovat úklid, úměrně teda „hře“ a dělání nepořádku. Nepořádek si prostě uklidit musí, tu hru lze nějak… tolerovat. pětiletej by to pochopit měl, ostatně si myslím, že to dělá úmyslně. Není to zlobení ve smyslu dožadování se pozornosti? A nebo naopak, právě to, že mu vše dovolíš, může paradoxně chápat, že s eo něj vůůůůbec nezajímáš… ony ty mantinely fakt být musí a úplně nejvíc s tím mají dřinu rodiče, protože oni jsou ti, kteří na tom musí lěpt, nesmí povolit…
Zajímám se, spíše bych chtěla mít více času, jít s ním třeba na nějaký výlet. Asi začnu více vysvětlovat co smí a co ne. Třeba je to taky tím že jsme s manželem rozvedení
@Billi píše:
@matrina a co uděláš, když strčí do lidí? Přiznávám, že pokud bych měla čas, tak bych v naprostém klidu s miláčkem vystoupila a šupajdili bychom po svých. Omluva je samozřejmost.
Vyházel by hrnce, fajn, pohraj si s nimi, ale co vykrámuješ, tak uklidíš. Naliješ do nich vodu? Tady je utěrka, až si dohraješ, tak utřít. Takhle to praktikuju na našeho tříletého a fungujeme dobře.
Prostě přestaň být hodná, nedovoluj mu všechno a bude to lepší
Děkuji za rady
@Billi To chápe i můj ani ne dvouletý, že dokud např. neposbírá kolíčky na prádlo, které záměrně rozházel, tak se nejde ven/nebude se koukat na krtka/nebude jakákoliv jiná aktivita.
@matrina píše:
Já už nic jiného nevymyslím, jsem pořád v práci a potřebuju s tím poradit, jinak myslíš, že by pomohl psycholog?
nemusis nic vymyslet, co proste zakazat neco, co ma rad. dlouhodobe overena strategie at uz je to zruseni slibene zmrliny, zakaz televize, docasne odebrani oblibene hracky. chce to vysvetlit - proc a za co ten trest je a pak to chce taky dodrzet. v 5 letech dite chape pricinu a dusledek.
mi studena sprcha prijde v tom veku ponizujuci a to by podle meho trest byt nemel.
jinak jestli je ve skolce do vecere a ty jsi vecne v praci (cituji), tak bych tak tipla, ze kluk si proste potrebuje dokazat, ze je ve stredu tveho zajmu. chapu, ze pracovat musis, ale chce to fakt nejak resit, nez se vam to vymkne. ten psycholg urcite neni spatny napad. nemusis tam s klukem, zajdi sama. oni dokazi poradit velmi dobre, jak postupovat v konkretnich situacich. lepsi si nechat poradit nez pozdeji resit agresivniho pubertaka, co chodi za skolu.
@SIMONA1234 píše:
Tak to jsme dvě…
Tak určitě omluvou nic jiného dělat nemůžu
@matrina píše:
Zajímám se, spíše bych chtěla mít více času, jít s ním třeba na nějaký výlet.Asi začnu více vysvětlovat co smí a co ne. Třeba je to taky tím že jsme s manželem rozvedení
V pěti letech začneš vysvětlovat, co smí a co ne? Si tu z nás fakt děláš bžundu. Jestli to myslíš vážně, tak toho psychologa primárně potřebuješ ty, protože až se dáš dokupy ty jako matka, tak můžeš pak nějak výchovně působit na dítě.
@matrina píše:
A jak na tebe může mluvit sprostě, když jen tak „žvatlá“? A jak čte, když jen tak „žvatlá“?!
Prosím tě, co kdyby sis hodila studenou sprchu ty sama?
![]()
@matrina jinak podle popisu mi přijde, že kluka moc nevychováváš a když se o to občas snažíš, tak to nebere. Začni se chovat jako rodič. Stanov pravidla a trvej si na tom, pokud dělá něco, co nemá, tak mu to zakaž, nepomůže? Následuje test - zákaz něčeho… Nebo naopak pozitivní motivace - pokud uděláš to a to, tak… půjdeme na kolo. Na začátku se asi bude vzpírat, protože to bude pro něj nová a určitě horší situace, ale jak si zvykne, tak určitě uvidíš zlepšení.
@Svistice my tak fungujeme přibližně od jeho 1,5 roku. Včetně takových věcí, že vylije pití, tak to jde po sobě utřít.
@Ali-Ali píše:
nemusis nic vymyslet, co proste zakazat neco, co ma rad. dlouhodobe overena strategie at uz je to zruseni slibene zmrliny, zakaz televize, docasne odebrani oblibene hracky. chce to vysvetlit - proc a za co ten trest je a pak to chce taky dodrzet. v 5 letech dite chape pricinu a dusledek.mi studena sprcha prijde v tom veku ponizujuci a to by podle meho trest byt nemel.
jinak jestli je ve skolce do vecere a ty jsi vecne v praci (cituji), tak bych tak tipla, ze kluk si proste potrebuje dokazat, ze je ve stredu tveho zajmu. chapu, ze pracovat musis, ale chce to fakt nejak resit, nez se vam to vymkne. ten psycholg urcite neni spatny napad. nemusis tam s klukem, zajdi sama. oni dokazi poradit velmi dobre, jak postupovat v konkretnich situacich. lepsi si nechat poradit nez pozdeji resit agresivniho pubertaka, co chodi za skolu.
Od chodí do přípravné třídy, jinak určitě toho psychologa navštívím