Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, mám asi takový možná trochu zvláštní dotaz? Nevím. No, prostě před cca týdnem a kousek moje mamka vlastní hlouposti spadla ze stropu (prolomil se pod ní) z výšky cca 2 metry, hned jsme jeli do nemocnice, kde samozřejmě po různých vyšetřeních a rtg nám řekli, že je podvrknuty kotník, mámě dali sádrovou dlahu a berle a jeli jsme domů. Včera jsem vezla mamku na kontrolu, vysadila jsem ji v nemocnici a byli jsme domluvené že až bude něco vědět, zavoláme si a dojedu pro ní (musela jsem také k doktorovi
. Cca za 3 hodiny máma volala, že má zlomenou patu??? A nechávají si ji v nemocnici a budou ji to operovat. To je první věc, co mě zarazila. Hned jsme ji dovezli osobní věci samozřejmě, bohužel náš za mamkou nepustili, což chápu. Další věc co mě zarazila je ta, že dneska máma psala, že jako WC dostávala mísu. Má špatné a slabé ruce, špatně se udrží a o berlích se jí kvůli tomu chodí hodně špatně, nemluvě o vstávání atd., což vše nahlásila v Nemocnici!! A sestry o tom vědí, no dneska psala, že se pod ní převrhla misa (to se snad stát může ne?? Nebo je to nějaky zločin??) A že od té doby chodí na WC sama tím způsobem že skáče po jedné noze… Což je další věc, co mě zarazila! Plus si ji sama ovazuje! Nechápu tohle chování a jsem docela nás**na, tak se chci zeptat, jestli tu je někdo, kdo má s tímto zraněním a léčbou zkušenosti, jestli je normální, že se na to při prvním vyšetření nepřišlo, když to měla máma nateklé jako blázen a jestli je normální chování sester? Že ji nechají skákat po jedné noze na WC??? Mám strach, aby si na to zase nešlápla a nedomrvila si tu patu takovým způsobem, že už nebude chodit, nebo bude pajdat. Nechci dělat nějaké brikule zbytečně, proto se radši zeptám tady, jestli je to normální chování nebo ne, jinak se asi fakt neudrzim a vlitnu tam. Díky moc za vaše rady/názory/zkušenosti.
Ale tak ona na to wc skáče sama dobrovolně o vlastní vůli a nebo jí to nařídili?
Chápu, ale ani tam nejsi, info máš zprostředkovaně, co to nechat na mamce jako na svepravnem člověku jestli se jí postup zda správně a aby to řešila sama?
@ka2ka píše:
Ale tak ona na to wc skáče sama dobrovolně o vlastní vůli a nebo jí to nařídili?
Nařídili ji to, právě proto že pod sebe převrhla tu mísu, ale tak máma to snad neudělala schválně, kdo by se chtěl dobrovolně válet ve vlastní moči, zejo. Tak jí řekli, že prostě má na WC skákat sama, že ji mísu dávat nebudou.
Tak záleží co bylo na pohotovosti za doktora, ne každý je zkušený a všechno pozná, stane se že se dr sekne. S tou mísou, jak se pod ni zvrhla? Na to wc chodí dobrovolně nebo ji to naridili?
@TatarQa píše:
Nařídili ji to, právě proto že pod sebe převrhla tu mísu, ale tak máma to snad neudělala schválně, kdo by se chtěl dobrovolně válet ve vlastní moči, zejo. Tak jí řekli, že prostě má na WC skákat sama, že ji mísu dávat nebudou.
no a kdo jí to nařídil? mudr? sestra? sanitářka?
@Barbboraaa píše:
Chápu, ale ani tam nejsi, info máš zprostředkovaně, co to nechat na mamce jako na svepravnem člověku jestli se jí postup zda správně a aby to řešila sama?
Já vím, že bych měla, jenže máma je prostě máma a ta si nic nevydupe no. Spíš mi jde o to, že by s ní na to WC aspoň mohl někdo chodit, že by si zazvonila.
@ka2ka píše:
no a kdo jí to nařídil? mudr? sestra? sanitářka?
Sestřičky. ![]()
@TatarQa píše:
Sestřičky.
tak bych se na vizitě před nimi zeptala mudr a uvidí se jak to bude
@TatarQa tak jako berle bez doslapu na nohu po úraze je celkem běžná záležitost, kolikrát se nesmí došlápnout x týdnů a člověk jen neleží… Takže v tomto problém nevidím ![]()
@Kriss Tina píše:
Tak záleží co bylo na pohotovosti za doktora, ne každý je zkušený a všechno pozná, stane se že se dr sekne. S tou mísou, jak se pod ni zvrhla? Na to wc chodí dobrovolně nebo ji to naridili?
Jasný no, chápu že se to stát může, proto se tu ptám na názory. :/ S tou misou nevím přesně, já si to ani nedokážu představit jak to funguje, nikdy jsem to nezažila, asi prostě to omylem pod sebe převrhla a jinak na výběr ji nedali no.
@ka2ka píše:
tak bych se na vizitě před nimi zeptala mudr a uvidí se jak to bude
Jj, asi to bude nejlepší, kdyby s ní třeba někdo na WC chodil, aby si mohla vždycky cinknout, nechci být zla ale i od toho sestřičky jsou, aby pomáhaly pacientům ne?? ![]()
@Barbboraaa píše:
@TatarQa tak jako berle bez doslapu na nohu po úraze je celkem běžná záležitost, kolikrát se nesmí došlápnout x týdnů a člověk jen neleží… Takže v tomto problém nevidím
Jj, to je asi pravda… Spíš mi jde o to, že by mamce aspoň někdo mohl na to WC pomoct, kór když ví že má špatné ty ruce no.. já opravdu nechci být zla, ani dotaz nemyslim nijak agresivně, ale prostě je to mamka a samozřejmě jsem připravená ji bránit. 😂 😂
@TatarQa píše:
Jj, to je asi pravda… Spíš mi jde o to, že by mamce aspoň někdo mohl na to WC pomoct, kór když ví že má špatné ty ruce no.. já opravdu nechci být zla, ani dotaz nemyslim nijak agresivně, ale prostě je to mamka a samozřejmě jsem připravená ji bránit. 😂 😂
Predvsim se musi naucit pouzivat berle. Pokud ma zlomenou patu, pak bude na nohu nechodici asi nekolik tydnu. Takze se doma bude muset naucit pohybovat sama. Cim drive se to nauci (uz v nemocnici) tim lepe.
Na tvem miste bych ji po telefonu povzbudila v tom, at se snazi sama.
@TatarQa však to chápu, jen jestli potřebuje pomoc a doprovod na WC tak se bude muset ozvat sama 😶