Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím Vás, děvčata!
Můj tříleťák má horní jedničku žlutou, zkoumám to tři dny. Teď se mi zdá, že dokonce hnědne, ale na kaz to nevypadá… Jako malý si na zoubku maličký kousíček urazil, ale pořád byl zoubek bílý. Už dvakrát jsem ho zkoumala s baterkou, vypadalo to jako lom světla… Dnes je však výrazně tmavší než druhá jednička…
Až do šedohněda… ![]()
U zubařky nechce ani pusu otevřít, zuby se podařilo trochu zkontrolovat jen jednou a kazy neměl žádné…
Co s tím? Moc prosím o radu!
Dá se něco dělat?
Mám letět na pohotovost nebo je to zbytečné?
A kam v Praze na zubní s tříleťákem?
Díky moc
Podle mě je ten zoubek mrtvý. Nejspíš po tom úrazu, při kterém si ho kousek urazil. Dlouho to na zubu není poznat a pak začne hnědnout, většinou i dřív vypadne.
Na pohotovost bych nechodila.
@Envie píše:
Nebere nejake leky? Male se po penicilinu zabarvily zoubky a hnede skvrny na nich mela. Letela jsem k zubari a vse ok, bylo to z leku. Do mesice tobylo pryc. A nebo je mrtvy, jak uz je zde zmineno.
To teď měl syn po penicilinu taky. Ale byl to spíš takový hrubý žluto hnědý povlak a byl na horních i dolních zubech.
Ahoj, po urazu se nemusi delsi dobu nic dit, pak zoubek zesedne. Nicemu to nevadi, jen si hlidej, pokud by si stezoval na bolest, rady se pod tim delaji vacky a zub pak musi pryc.
Pripadne zuby zbarvuji antibiotika - hnedozlute, po dobrani to za cas vybledne
.
Ano, je mrtvý ten zoubek, je to následek toho nárazu. Nic s tím nenaděláš, dokud to půjde, tak se bude držet v pusince, pak půjde ven. Kolik mu je?
Léky žádné nebere, ani jednou antibiotika neměl… V minulosti měl jen šestou nemoc, jinak nic… Je možné, že by to bylo po takovém starém a nenápadném úrazu?
Jen si rozrazil ret a urazil cca 1 mm2 zubu. Díky moc za reakce.
Jsou mu čerstvě tři roky a ten úraz byl už před cca rokem a půl… Léky nedáváme vůbec žádné už hodně dlouho…
Za jak dlouho může zoubek po úrazu odumírat? Dá se to nějak zvrátit, nebo mu ho budu chtít vytrhnout? ![]()
Nejsem si vědoma nějakého většího úrazu zubu v poslední době. Je pravda, že se každou chvíli někam bouchne, ale nebrečí nijak dlouho a za chvíli řádí dál… Je mi ho teď hrozně líto…
![]()
@Radka.seznam píše:
Za jak dlouho může zoubek po úrazu odumírat? Dá se to nějak zvrátit, nebo mu ho budu chtít vytrhnout?
Nejsem si vědoma nějakého většího úrazu zubu v poslední době. Je pravda, že se každou chvíli někam bouchne, ale nebrečí nijak dlouho a za chvíli řádí dál… Je mi ho teď hrozně líto…![]()
prosím tě, vždyť je to jedno, holt mu hodně zešedne. Nic ho nebolí, jen se to bude hlídat, nejepší je, když zůstane v puse co nejdéle, dva roky tam klidně může vydržet, jestli máš pochyby, vezmi ho k zubaři na konzultaci. Mně když se dcera takhle praštila do zubu a kousek si ho odštípla, tak zubař říkal, že časem uvidíme, že klidně za rok dva může začít šedivět.
U nas se projevilo zesenuti az za rok a pul. Superzdrave zuby, nikdy ani naznak kazu. Lehce zesednul.
Btw jen pozor na bolestivost. Dite zacalo lehce pobolivat a byl z toho obrovsky zanet s trhanim dvou zubu.
Samotny fakt, ze event. odumira zub neni zadne drama na dve disuze ![]()
Pokud dite nebude mit problem, nikdo mu ho trhat nebude.
Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo skončit takhle. Myslela jsem si, že když zub vydržel, je to ok…
Tvrdí mi, že ho zub nebolí, nicméně za pět dní je zub dost šedý… Několik mamin tu psalo, že dětem zub zase zbělal… Je to vůbec možné a nedalo by se tomu nějak pomoct?