Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tečička píše:
Ahoj. možná to bude znít hloupě, ale po každodenním čtení zpráv mě víc a víc tíží představa světa ve kterém žijeme a ve kterém bude žít má dcera. Už to není jen takové, že se něco děje jinde a mě to nezasáhne, ale jsou to hrozby co můžou zasáhnout nás. Třeba muslimové, válka na Ukrajině nebo jsem ted četla co by se mohlo stát kdyby vypadla na pár dní elektrika… Máte to někdo taky tak? Teď jsem četla o tom co by se dělo kdyby elektrika nešla a že bychom měli mít zásoby doma, ale obávám se, že budu za blázna když se na to připravím…
Mám to úplně stejně - a to televizi nemáme. Stačí číst zprávy na netu. Nebo jen stačí zapnout seznam, ani člověk nemusí zprávy číst. Na jednu stranu média jsou postavená na tom, že dobrá zpráva není zpráva, takže na nás chrlí hlavně ty špatné, ale v poslední době z toho mám hodně špatný pocit. Ukrajina, islám, ebola… a mívám stejné pocity jako ty
Děti jsou malinké, člověk o ně má strach, ve světě se děje tohle a kdo ví, jestli se to nedostane i tady, snažím se na to nemyslet, protože jinak mám pocit, že bych se z toho zbláznila… dívat se na děti a myslet na to, že někde je válka a že tam jsou stejně staré děti ![]()
@Akivasha můj muž kouká od 18,55-20,15h
jak já jsem spokojená když má odpolední nebo služebku ![]()
A co jiného asi tak mají ve zprávách dávat slaďáky lidi netáhnou tak jako krváky ![]()
@SlépkaD Dovolím si nesouhlasit. To by platilo snad jen v případě svržení atomové bomby, což jak se dívám, do toho se nikdo po světě nehrne… Ale chceme zakladatelce náladu zvednout, takže rozvíjet to nebudu. ![]()
Ze zpráv obvykle čtu na netu jenom titulky a jsem v pohodě. Teď jsem ale trávila delší čas s babičkou, která tráví večer tím, že kouká na zpravodajskou stanici. Po týdnu jsem začala být ze světového dění nervózní, po měsíci bych asi skončila s pěknou depresí. Jsem ráda, že se vracím do normálu, jenom k titulkum, případně krátkým zprávám ve znakovém jazyce v TV. Takže doporučuju nekoukat na zprávy.
Nekoukám na zprávy, kouknu jen zcela vyjímečně, a je mi fajn. PAč v nich nejsou žádné dobré zprávy. jen války, nemoci, bouračky, a to jak si politici hrabou.
naposledy jsem viděla jak pustili Ratha ![]()
Vůbec mi nechybí. ![]()
My televizi už nemáme tři roky, myslela jsem zprávy na internetu. A to většinou čtu jen nadpisy.
@4family zásoby tak na čtyři dny, včetně balené vody, baterek a ohřívače co není na elektriku.
Já vím, že se ve světě dějou i dobré věci, ale nějak s dostávám jen k těm špatným…
@Cmochy píše:
Zprávy… to je zlo…![]()
Ono je dobrý být informován, ale jen si vem to dávkování
KAŽDÝ VEČER HODINU A PŮL (to je jak celovečerák
Né děkuji… na zprávy nekoukám už dva roky a jsem o poznání veselejší než jiní co na zprávy koukají…) posloucháš jen jak je svět špatný, zlý, vrazi, znásilnění, matky co vraždí své děti, korupce, války, zbraně, mafie…
Vys*er se na to jejich co by kdyby… akorát to vyvolává deprese. A nekoukej na zprávy… fakt… pusť si místo toho rovnou film a uvidíš jak ti bude líp…
Souhlas. ![]()
Na zprávy už nekoukám, jenom sem tam výjimečně, a vždycky mám pak akorát zlé sny. Jako třeba ten dnešní. Ne, do téhle diskuze ho raději psát nebudu. ![]()
@Tečička píše: …Já vím, že se ve světě dějou i dobré věci, ale nějak s dostávám jen k těm špatným…
Musíš si uvědomit, že šílenosti se ve světě děly VŽDYCKY! Jen teď se jich díky masmédiím dovzíš víc a rychleji! Dřív lidé věděli jen o těch lokálních, které se jich nějak dotýkaly…
@Wiolla píše:
@SlépkaD Dovolím si nesouhlasit. To by platilo snad jen v případě svržení atomové bomby, což jak se dívám, do toho se nikdo po světě nehrne… Ale chceme zakladatelce náladu zvednout, takže rozvíjet to nebudu.
válka na ukrajině, muslimové kde je psáno že atomovka nebude ![]()
@Wiolla píše:
Je to tak. Lepší je vnímat ty pozitivní věci kolem sebe. Příklad: včera jsem byla v práci na obědě a starší kolega podržel dveře nejen mě, ale i cizím slečnám, co šly za námi. Nadšeně mu děkovaly. Pak když si s jídlem chtěl vzít příbory (je tam s tím blbá manipulace), jedna z těch slečen tam byla před ním a příbor mu najednou dává na tác i s ubrouskem. On na ni kouká celý překvapený a ona na to: Vy jste mi podržel dveře, já vám podám příbor.A takto by to podle mě mělo být. Chovat se k sobě navzájem slušně, začít u sebe, a ono to půjde.
(přiznávám, že se cítím nesrovnatelně lépe než posledního půl roku a to jsem si ani žádné AD nevzala)
Krásný… je to přesně tak… a jako teď to bude znít pro někoho možná divně, ale od doby co nekoukám na zprávy jsem skutečně začala víc vnímat jak je svět valstně krásný a s takovýmhle chováním (jak jsi uvedla příklad) se setkávám čím dál častěji, resp. buď ho více vnímám, a nebo si to uvědomuje čím dál tím více lidí a skutečně se svět zlepšuje ![]()
Když se nad tím zpětně zamyslím tak zprávy a jejich negativní informace ve mě vyvolávaly fakt smutné pocity a špatnou náladu. Vždy jsem měla i druhý den takovou blbou náladu, moc jsem se neusmála a tak…
Po dvou letech bez zpráv??? Se směju pořád!
Zprávy jsou mi ukradený… většinou si stejně vymýšlejí, dobarvují a zveličují… ![]()
Když se děje něco důležitého tak mi o tom řeknou přátelé, rodina nebo sociální síť a já si to cíleně přečtu na internetu. Fakt jsem za ty dva roky nepřišla o nic podstatného, věř mi ![]()
Holky, taky už jsem přemýšlela jak svět začíná být zakeřnější. To co mám namysli není nic o válkách nebo tak. Občas se s manželem díváme na starší program, jako je Rozjezdy pro hvězdy, nebo Doremi a další. Když tam vidím ty zpěváky (občas někteří neumějí zpívat),tak nikdo se jim tam nesměje, nikdo je nezesměšnuje, nedělají z toho show, a hvězdnou pěchotu. Za to ted různé pořady typu, superstar, hledá se talent, atd. To prostě ti lidi zesměšnuje. Dřív by to nikdo nedělal, teda aspon to je můj pohled. To samé tady na emiminu, Když najdu diskusi několik let starou, většinou se tam nikdo do nikoho nenaváží, neuráží, když ji někdo obnoví s novým dotazem, a ejhle ženské začínají být zlé, myslí si, že když napíší něco drsného, nebo jak jim huby narostla tak jsou to hvězdy. I na fb skupinách dřív, když se diskutovalo, ten co stejný názor neměl většinou se nevyjadřoval, a nesnažil se nikoho přesvědčit o své „pravdě“ a ted se tam kde kdo hádá, a člověk aby měl strach na něco se zeptat… Není to sice téma války a pod. Ale i tohle mi přijde jako zlý svět…
Z hlediska teorie mediální komunikace je to pochopitelné. Člověk je valstně zvířátko ovládám primitivními funkcemi podporován hormony, zejména pak adrenalinem. Adrenalin vyletí, když je člověk ohrožen - nebo když mozek vyhodnotí, že je člověk ohrožen. Současně se ale snadno stane, že člověk začne být na darenalinu závislý a podvědomě si vyhledává podněty, aby donutl tělo adrenalin uvolnit, a on tak opět prožil ten pocit nebezpečí - ikdyž de facto žádné nehrozí. proto chodíme na houpací lavice a centryfugy a do kina na horory, atd.
S tím souvisí nepřímo i mediálizace negativních jevů. Donedávna měl český človíček jen velmi omezený zdroj informací. Na vině byla jednak nedokonalá technika a jednak politický účel. Je to cca 15 - 20 let, co můžeme de facto všechno - a všechno taky spořádáváme, aniž si uvědomíme, že jednotlivé chody se k sobě nehodí a že se z toho pěkně zeblijeme - s prominutím. Člověk je přesycen a reaguje už jen na pudové informace typu sex - krev - moc - peníze - slavné osobnosti. Což je taky důvod, proč je nejvyšší sledovanost a nejvyšší náklad u plátků typu Blesk a výrobků produktů na teevizi Nova. Umělecká a informační kvalita nulová, ale je to nabušeno právě tímto. Krev, sex, opět jednomu vylítne adrenalin, dovolí-li to, a pak se opět lehce stane, že se stane závislým. Zase v půl osmý sedne k tý bedně, nechá do sebe lejt ten falešnej svět, respektive nějaký cizí pohled na to, jaký je svět, věří tomu, polyká to i s návnadou, věří tomu, že ty obrázky v tý bedýnce zobrazují realitu, prostě udělá si falešný dojem, že svět se v pudel obrací, a pak plný deprese brečí, jak je zle.
Je to jen manipulace a málokdo tomu věří. Já tu nehodlám dělat agitátora „druhé strany“, ale… prostě jako novinářka jsem pracovala, vím, jaým zpsobem se zprávy staví. že jsou objektivní? Pche. Co to je objektivita? Na to by nestačila kniha, objektivně popsat situace, a jeden má dva sloupce nebo dvě minuty! To prostě nedje. Mimochodem, komunisti a i fašisti dělali pro svůj lid svět lepším - cíleně a tématicky porcovali zprávy, které byly pozitivní ( teda tvrdě odlišovali my ti dobří a ti tam ti nejhorší) - a proč? Aby lid udrželi v pslušnosti a víře!!!
Žikeme v demokracii a nikdo (díky bohu!!!) nám nebude diktovat, co máme ddělat, na co se dívat, čemu věřit. Je to na nás. Jen - si to musíme uvědomit. Že ta bedýnka je jen odraz reality. Realitu žijeme my.
PS. Jednou jsem zkusila z legrace nabídnout vrchnímu editorovi zprávu Starý pán s kloboukem přešel v pravé poledne přechod pro chodce před základní školou a nikomu se nic nestalo. V první moment teda vypadal, že mě něčím praští po hlavě. Pak pochopil - beze slova mi text vrátil. ![]()
@Wiolla
no jen se modlit, aby to melo tu spravnou velikost - pac sutrik by akorat rozpoutal to co clovek zacal ![]()