Zmatky - konec mateřské dovolené a žádost o rodičovský příspěvek

2
22.2.24 05:41

Zmatky - konec mateřské dovolené a žádost o rodičovský příspěvek

Ahoj dámy, omlouvám se, ale potřebuji poradit. Chci si podat žádost o rodičovský příspěvek a jsem z toho všeho šílené zmatená.

Před těhotenstvím jsem klasicky pracovala a vznikl mi nárok na MD. Na MD jsem nastupovala 1. 9. 2023. Pokud tedy dobře počítám, MD mi končí 15. března (196 dní od nástupu).

Jsem asi úplně hloupá. O rodičovský příspěvek jsem si ještě nežádala a obávám se, aby už nebylo pozdě. Maličko mě uklidnilo, že jde žádost podat on-line. Každopádně, co mi teď vrtá hlavou je doložení „potvrzení o nároku na dávky“.

Otázka zní - musím dokládat formulář „Potvrzení o nároku na dávky (náhrady)
ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“? Nebo ho doloží sama OSSZ?
Na stránkách MPSZ totiž píší, toto:

Potvrzení nemusí dokládat rodič, který pobíral peněžitou pomoc v mateřství od OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno a ke stanovení měsíční výše rodičovského příspěvku chce využít svůj denní vyměřovací základ (DVZ). Denní vyměřovací základ bude sehrán automaticky.
:srdce:
Stačí mi tedy k elektronické žádost o rodičovský příspěvek dodat pouze doklady totožnosti a rodný list dítěte? Nebo musím na OSSZ a stejně si od nich nechat ten papír vyplnit?

Moc všem děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3433
22.2.24 06:13

Potvrzení mít nemusíš, předají si ho. Žádala jsem přes datovou schránku, dokumenty stačilo naskenovat, ale už to jsou 4 roky.
A na žádost pozdě není, není povinnost žádat hned po mateřské. Určitě ale v práci požádej o čerpání dovolené, na kterou vznikl nárok během MD. Mně končila MD v půlce ledna, pak jsem měla měsíc dovolenou a o rodičovský příspěvek žádala až od 1.3. O rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele musíš zažádat v návaznosti na čerpání dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36201
22.2.24 06:44

Nemusíš. Úřady si to předají. Nezapomeň si v práci požádat o čerpání řádné dovolené než si pozadas o rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek můžeš čerpat zároveň s dovolenou nebo až po dovolené.
Lepší to budeš mít stejné až od 1.4. protože pokud budeš mít za těch 15 dní mateřskou stejnou s nebo vyšší než si budeš volit výšku rodičovského příspěvku tak to stejně nic nedají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
222
22.2.24 06:46

Přihlaš se do portálu Jenda (jde to mimo jiné i přes bankovní identitu, je to snadné) a zažádej online. Pokud jsi na mateřské, úřady už veškeré dokumenty mají od Tvého zaměstnavatele, nemusíš už dokládat vůbec nic. Ta aplikace tě navede, je to fakt jednoduché a nejde se splést. Času máš spoustu, neboj. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11873
22.2.24 08:34

Jak píšou ostatní, žádné extra papíry nepotřebuješ, jen údaje tvé, otce dítěte a fotku RL…určitě si dej RP až od 1.4. protože za březen budeš mít ještě PPM a jak už bylo psáno pokud to bude víc než ten RP tak ne jen ze nic nedají ale ještě tě budou uhánět abys to stejně přepsala od toho 1.4. a to já jsem třeba musela osobně protože odkaz z e-mailu co mi poslali nefungoval…řešila jsem to akorát před rokem…a nejvíc mě štvalo že jsem to řešila ještě předtím po telefonu od kdy si to mám napsat, že mi PPM končí v půlce měsíce..a ona že ať hned od následujícího dne, že to nevadí že prostě jen nic neposlou…no a pár dní po podání žádosti: no ale vy si to musíte dát až od dalšího měsíce, jinak vám tu žádost zamítneme a blablabla… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
222
22.2.24 09:08
@Vladusxx píše:
Jak píšou ostatní, žádné extra papíry nepotřebuješ, jen údaje tvé, otce dítěte a fotku RL…určitě si dej RP až od 1.4. protože za březen budeš mít ještě PPM a jak už bylo psáno pokud to bude víc než ten RP tak ne jen ze nic nedají ale ještě tě budou uhánět abys to stejně přepsala od toho 1.4. a to já jsem třeba musela osobně protože odkaz z e-mailu co mi poslali nefungoval…řešila jsem to akorát před rokem…a nejvíc mě štvalo že jsem to řešila ještě předtím po telefonu od kdy si to mám napsat, že mi PPM končí v půlce měsíce..a ona že ať hned od následujícího dne, že to nevadí že prostě jen nic neposlou…no a pár dní po podání žádosti: no ale vy si to musíte dát až od dalšího měsíce, jinak vám tu žádost zamítneme a blablabla… :roll:

Zakladatelko, udělej to, jak jsem psala výše přes tu jejich aplikaci Jenda a nic z tohoto tě nemusí zajímat. Když se tam přihlásíš, ta aplikace tě to nenechá udělat špatně. Nebudeš muset nic počítat, přemýšlet nad daty. Ono tě to blbě (například od špatného data, jak píše Vladusxx), udělat vůbec nenechá, data ti to přednastaví, ukáže ti to, jakou částku můžeš měsíčně maximálně mít… Je to opravdu blbuvzdorné. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11873
22.2.24 09:30

@Pavla Be tak to je fajn že už je to takhle…mě se tam predvyplnily akorát moje nacionále..jinak jsem vše musela sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36201
22.2.24 11:39
@Pavla Be píše:
Zakladatelko, udělej to, jak jsem psala výše přes tu jejich aplikaci Jenda a nic z tohoto tě nemusí zajímat. Když se tam přihlásíš, ta aplikace tě to nenechá udělat špatně. Nebudeš muset nic počítat, přemýšlet nad daty. Ono tě to blbě (například od špatného data, jak píše Vladusxx), udělat vůbec nenechá, data ti to přednastaví, ukáže ti to, jakou částku můžeš měsíčně maximálně mít… Je to opravdu blbuvzdorné. :)

Já jsem si tam chtěla změnit výšku aktuálního rodičaku a omylem jsem tam nějak ani nevím jak založila novou žádost o rodicak. Žádný nový data jsem tam nezadavala. Paní mi volala, ať ji pošlu zpět vzetí, to jsem udělala hned druhý den a do dneška nemá ještě rodicak za leden :zed:
Takže úplně blbuvzdorny to není :lol: :lol: :lol:
Zlatej papír poslanej poštou nebo datovkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
222
22.2.24 17:26
@JancaS84 píše:
Já jsem si tam chtěla změnit výšku aktuálního rodičaku a omylem jsem tam nějak ani nevím jak založila novou žádost o rodicak. Žádný nový data jsem tam nezadavala. Paní mi volala, ať ji pošlu zpět vzetí, to jsem udělala hned druhý den a do dneška nemá ještě rodicak za leden :zed:
Takže úplně blbuvzdorny to není :lol: :lol: :lol:
Zlatej papír poslanej poštou nebo datovkou.

Fakt? To mě mrzí… Já také měnila výšku a do týdne bylo hotovo. Opravdu si to nemůžu vynachválit, jinak bych to neradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat