Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No a co jsou pozitiva života s dětmi v paneláku nad domem se zahradou, krom výrazně menších nároků na údržbu (významné, to nic proti)?
Asi by bylo dobře děti s těmi pozitivy seznamovat předem, zařídit, ať se těší… Třeba na nový pokoj a tak…
@Ariadne z jakého důvodu se chcete takto stěhovat? Obvykle to bývá naopak…Ten důvod si musíš pojmenovat a tak to vysvětit i dětem. Ale zahrádka jim chybět bude, to je zřejmé.
Já bych tedy zahradu a večery na ni nevymenila…takhle můžou děti lítat děti na zahradě v lete bazenek v zimě stavět sněhuláka a tak.
Tak pokud jste rozhodnutý a má to závažné důvody, tak bych třeba v budoucnu přemýšlela i o pořízení zahrádky a pobývat tam převážně v létě. Pokud to tam má dcerka ráda, tak jí asi zahrada chybět bude
Neumím si to vbec představit život v paneláku. Celý život jsem v RD a panelák by mne ničil.
Celý život jsem v paneláku a ničí mně to. Nastesti máme chalupu.Az děti vyrostou stěhujeme se tam.
Já žiju na baráčku 2 roky, jsem tu ráda. Hlavně v létě je to super.Ale zimu v baráku nenávidím. Topíme dřevem a vadí mi že když jsem třeba půl dne pryč tak je doma zima. V zimě tedy ráda vzpomínám na panelák se přiznám. Navíc pořád je kolem domu pořád práce, v paneláku tolik ne takže manžel pořád maká a mě občas chybí takové ty rodinné procházky kolem města. Nejsem sama pojízdná takže o to je to horší. Za 2 roky půjde syn do školky a nejspíš budu dělat pořád taxikáře, pokud se rozjezdim. V létě bych ale neměnila.
@Ariadne píše:
Ahoj vsem,Realne zvazujeme presun z domu do vetsiho bytu 4+1 v panelaku porad v nasi ctvrti. Resime, jak to prijmou deti, hlavne ta starsi 4roky, ktera to tu ma rada a jak si vlastne zvykneme.
Zazili jste nekdo podobnou situaci? Zatim teda u nas prevazuji pozitiva, ale budou nam chybet letni vecery na zahradce, vybehnuti deti jen tak ven a tak.
Diky za odpovedi
já to udělala a nikdy víc. hele.. budeš muset děti krotit, poslouchat sousedy /a fakt né všude jsou v pohodě/.. až Ti budou ve 3 ráno bouchat na topení - jako poslední týden náš soused, budeš chtít vraždit.. a neuděláš nic.. panelák je prostě klec, nemáš kam zmizet.. my máme obr štěstí, že bydlíme v posledním patře a soused pod námi je buď extrémně tolerantní vůči malému, nebo není pořád doma. Jinak nevím.. Ukrotit malého raracha nejde jen tak, jak prší, je to děs..
Já vyrostla v rodinném domě, ale zhruba do 6 let dětí jsem s nimi bydlela v panelácích.
Vzhledem k tomu, že náš dům stál trošku stranou(i když v městské čtvrti), tak jsem tam dost trpěla, zvlášť v pubertě.
Když srovnám ty byty s domem na místě, které bylo trošku z ruky(a pro mě je trošku z ruky místo, kde to má člověk 15 minut busem do obchodů, chci si všude dojít pěšky a být někde, sotva vypadnu z baráku), tak mně bylo lépe v bytě.
Ale nikdy jsme neměli problémové sousedy.
Teď bydlíme zase v domě, jenže v jiné čtvrti, než jsem vyrostla.
A zahradu nám většinou udržuje jedna důchodkyně, která si přivydělává.
Nemít na to peníze, tak jsem v bytě.
Zažila jsem život, kde jsem denně v létě musela spěchat domů a zalévat, okopávat, sázet, popřípadě konat údržbu rozbitého a už nikdy více.
Když to někoho baví, tak je to fajn, ale já si radši zajdu na procházku, než abych přemýšlela o tom, že když přijdu večer a půl osmé z práce, tak musím ještě zalévat zahradu nebo ji sekat.
Příspěvek upraven 22.06.17 v 10:09
Tak hlavně se připravte na nedostatek úložných prostor, pokud nebudete v posledním patře budete poslouchat dupání sousedů nad vámi, nebo na vás budou hudrovat sousedi pod vámi že moc dupete. Pokud to budete mít jako my, panelák plný důchodců, tak největší problém bude, že chodbu jste nevytřeli v poledne ale až v osm večer… My chceme z paneláku do domku s malou zahradou blízko lesa…
Já žiju v paneláku celý život, až na jeden a půl roku co jsem žila v baráku. A barák už nikdy víc.
Místo zahrady chodím s dětmi na hřiště, do parků, který nemusím nijak udržovat. Byt mám uklizený za hodinu, barák jsem uklízela půl dne. My se sousedy problém nemáme, holky jsou jak z divokých vajec, takže jsme dost často venku. Největší výhody jsou, že nemusím dělat taxikáře a byt spoliká míň peněz a času. A to můžeme investovat do rodinných výletů.
Jinak děti si zvykají rychle, hůř si budete zvykat vy.
Prosím tě, napiš ta pozitiva. Protože my bydlíme v bytě a pokud nevyhrajeme ve sportce, tak to tak bude na vždy. A ráda bych se utěšovala nějakými těmi pozitivy. ![]()
Tak já vyrostla v paneláku a od 25ti žiju v domě. Považuji se za trochu lenivou osobu, ale i tak bych dům za panelák už nikdy nevyměnila. Práce je víc, ale není to taková hrůza. Máme zahradu a zahrádku a to zalévání zabere večer max 15 minut. Ale ty domácí rajčata, okurky, papriky, jahody, maliny, meruňky…prostě stojí za to. Posekat trávu jednou týdně mě nezabije. Občas se prostřídám s dcerou nebo mužem a navíc jsem zjistila, že u sekání trávy se nejlíp opálím.
Největší pozitivum je, že v těchto dnech prakticky žijeme venku. Ráno otevřu dveře na zahradu a jsme celý den venku, snídáme na terase, v pergole vařím, grilujeme, sledujeme telku a do domu se chodíme jen vyspat. Jediné období kdy by mi nevadil panelák je v zimě. Ale když nad tím tak přemýšlím, tak ten hořící krb má taky něco do sebe. ![]()
Prozila jsem 20 let v baraku a bavilo me to asi 3 roky, kdy mi stacil ke stesti bracha a piskoviste, pak uz jsem si pripadala zavrena jak v kleci. Chtela jsem si hrat s kamaradama, courat po venku a nasi nas vzdycky vypousteli na zahradu, ktera sice byla obrovska, ale proste ohranicena plotem. Kazdy den jsme si kamarady zvat nemohli-nasi nas pak museli hlidat a starat, na to nemeli cas, takze to bylo jen zcela vyjimecne. My zijeme v byte 100 m2 v cihlovem dome a tisickrat lepsi nez barak se zahradou. Je tu krasny zeleny dvur mezi bytovkama, kde si deti mohou hrat s ostatnimi a k babicce na zahradu odmitaji chodit, jsou radeji venku s kamarady. Chodi tu takhle ven i predskolni deti, naprosto v pohode. V lete jim tu napoustime bazen, grilujeme se sousedama, vecer sedime. Casem planujeme koupit zahradku v zahradkarske kolonii, abychom si mohli neco vypestovat. Jinak mi zahrada nechybi, ale brala bych rybiz, jablka, rajcata ze zahradky. Muj manzel je od 7 do 7 v praci a jsem rada, ze nejsem nekde sama s detma v baraku, ale v byte a mam tu kolem sebe lidi-sousedy. Takze za me vyhody-muzou si hrat s ostatnima detma, bude vice casu na vsechno-snazsi udrzba bytu a odpada starost o zahradu. Zalezi taky o jaky byt jde, my mame krasny byt 4+1, se spajzem, technickou mistnosti a obrovskym sklepem, takze vic uloznyho i obytnyho prostoru, nez v baraku, ve kterym jsem vyrostla. ![]()
Ahoj vsem,
Realne zvazujeme presun z domu do vetsiho bytu 4+1 v panelaku porad v nasi ctvrti. Resime, jak to prijmou deti, hlavne ta starsi 4roky, ktera to tu ma rada a jak si vlastne zvykneme.
Zazili jste nekdo podobnou situaci? Zatim teda u nas prevazuji pozitiva, ale budou nam chybet letni vecery na zahradce, vybehnuti deti jen tak ven a tak.
Diky za odpovedi