Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Mám takový problém - přestěhovali jsme se do jiného města, dcera zde chodí na střední. Dnes jsem byla u její původní dětské lékařky a chtěla jsem od ní zdravotní dokumentaci (nebo jen výpis), k nové doktorce bychom to donesli. Ona prý, že ne, že to musí mezi sebou posílat…Je to nějaké divné - nedávno stejnou situaci řešila kamarádka, odcházela od té samé doktorky a výpis jí dali do ruky(v obálce) a ona to potom odvezla k té nové. Nevím, ale slyšela jsem, že se to dělá takhle (něco jsem o tom myslím četla i na internetu), ale u doktorky nám řekly něco jiného…tak fakt nevím.
Poraďte, jaká je vaše zkušenost?
Lucka
Fakt ti to nemsí dát a musí si to poslat mezi sebou. Otázka je, jak to rpaktikují ve skutečnosti…
Měla jsem to tak i tak, když jsem odcházela od gynekologa tak jsem dostala kartu do ruky a od obvoďáka si to posílali ![]()
Ja se zatim setkala jen s posilanim mezi s sebou, do ruky mi nikdo nikdy nechtel nic vydat
Já dostala kompletní karty do ruky, jen jsem opravdu musela vědět, ke které lékařce přestupuju, aby to dr. zaznamenala. Ale naprosto legální je i to, že Ti udělá výpis a kartu si nechá. A i výpis i kartu může a nemusí dát do ruky pacientovi. Může poslat poštou. Vše je správně. Karta není majetkem pacienta, byť je o něm, ale je majetkem daného zdravotnického zařízení (lékařky).
Dcera přecházela z dětského na dospělé a posílali si to, vůbec jsem to do ruky nedostala.
Já vím, že dětská doktorka to té další poslala a třeba očař mi to dal do ruky.
Když jsem měnila v roce dcery dětskou díky stěhování do jiného města, tak mi dala původní dr kartu, ale tak důkladně ji zalepila, aby žádná informace neunikla
.
Jsem si říkala, že tam doma nakouknu než předám a nic, že to se nedalo.
Ale pamatuju si moje dětská ta s tím nedělala drahoty, když naši potřebovali kartu, tak jim ji dala a v rozlepené obálce
.
A naše nová dětská, když tam jsme občas si dojde nějaký čerstvě dospělý pro kartu, že přechází k dospěláckému dr a sestra kartu jsem viděla, že dá, ale musí jí něco podepsat, že si ji přebírá (to jsem u své dětské nedělala, když jsem si v 18ti brala kartu
) a šla vedle k dr pro dospělé.
Holky…díky za názory, většina píše, že to vydá do ruky…ale prosim Vás, neříkejte, že na to není žádnej zákon… přece na tuto bejt musí.
@Lucka198 Vyhláška 98/2012 o zdravotnické dokumentaci. Jestli je tam i toto, to netuším, ale třeba najdeš.