Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsou to jen těhotenská kila, ta půjdou dolů úplně sama. A buď za ně ráda. Já jsem jedna z těch proklínaných maminek, které za těhotenství přibraly jen kolem 10 kg, ale po porodu je to spíš na škodu. Potřebovala jsem mít nějaké rezervy, a ty jsem neměla. Vykojila jsem se až na 45 kg živé váhy a věř, že to nebylo nic příjemného - vyzáblá hnusná sušinka s pytlema pod očima a silně omdlívacími pocity. Takže buď ráda za to, že tvoje chytré tělo si ty zásoby dělá, budeš je potřebovat.
A zkus se na to trochu vyprdnout a nejet podle manuálů. Nemyslím tím, aby ses začala cpát hambáčema a čokoládou, ale prostě jíst, když máš chuť a co máš chuť, to těhotné tělo není tak úplně blbé a ví, po čem se budeš cítit dobře. Když budeš víc v pohodě, tak to mimču (i partnerskému životu) rozhodně prospěje.
Ja bych se na to jidlo take vykaslala, proste jez na co mas chut a kdy mas chut. Tohle se podle me moc ovlivnit neda.
Ja jsem opacny priklad, zeleniny a ovoce jim celkem dost, ale jinak jim nepravidelne, jim cokoladu a sladke, no ve vysledku te zdrave strave moc nedam a uz druhe tehotenstvi nemam skoro zadna kila na hore (jsem tak asi ve stejnem tydnu jak ty), spis jsem trochu zhubla. Plet dobra, cejtim se dobre. U prvniho tehotenstvi mi to dokonce i sluselo, sama sobe jsem se libila.
podle me hraje roli i genetika, tohle se asi neda nejak extra ovlivnit.
tak já mám nahoře 12kg ale už jsem ve finále, na pleť a vlasy si nemůžu stěžovat, ale co mě trápí jsou popraskané žilky na prsou, těch se už asi nezbavím
ale teď to moc neřeším, říkám si že se po porodu dám prostě nějak do pucu, zacvičím, koupím si něco na sebe atd..
to bude dobry, uvidis, bohuzel nektery zmeny jsou uz nevratny, ale ta kila se daji shodit, driv nebo pozdejc.A nedelej si vycitky, ze si to jaksepatri „neuzivas“
ono to ani dal se rvoucim miminkem, zlobivym batoletem a silenou pubertou neni jen „uzivani si“ jak je v mode porad psat.....ale zvladnout se to da ![]()
ja si taky myslim ze to je proste genetika a clovek s tim moc neudela, mne sice kazdy rika jak jsem hezka tehotna ale ja se osobne citim fakt priserne
mam v 33 tydnu nahore asi uz 11kg strie na bocich a narostl mi silenej zadek a mam desnou celulitidu
diky bohu nemam zadny otoky na nohach (zatim
) pritom jim tak jak pred tehotenstvim tj. vsechno vcetne zeleniny ale obcas i pizza a podobne ale proste zadny zadny zvlastni nadbytek v zadnem smeru ale telo si s tim naklada jak uzna za vhodne - tj. hlavne ulozit okolo zadku - nevim co to ma jako znamenat - asi ze mam pak hodne chodit s kocarem
ja si myslim ze prave kvuli te genetice je v podstate jedno co kdo ji a jsou typy ktery i kdyby se zivily cely tehotenstvi jen salatem tak z toho proste naberou ![]()
Moc vám všem děkuji za vaše komentáře. Uklidnily mě. Hlavně věty o tom, že po porodu by se to mělo vrátit téměř vše zpět.
Děkuji vám a krásný víkendík všem. ![]()
Taky myslím, že to není žádná trága, když zadržuješ vodu, tak jí pak vypustíš a půjde to rychle dolů, navíc jsi zjevně uvědomělá ve stravě (tiše závidím
), tak to zvládneš.
Já na začátku těhotenství vždy hubnu, ale v mém případě to fakt neuškodí, navíc ty nevolnosti nejsou nic moc. Pleť se mi kupodivu zlepšila. Ale zase jsem třeba při minulém těhotenství poctivě mazala břicho drahýma krémama proti striím a stejně kolem 5. měsíce to začalo, ke konci mi vznikaly strie před očima, prostě hnus. Ale co, celkem vybledly, už je mi to celkem fuk a čekám, co s tím udělá 2. těhot.
A co se týče přibírání, já si naopak užívala, že nemusím zatahovat břicho, tvářila jsem se, že vše na břiše včetně špeků je mimi ![]()
Nevěš hlavu, bude líp.
Jsem 31 týden a mám 12 kg nahoru.Příšeně oteklé nohy,nehty mi rostou kosmickou rychlostí, vlasy taky a děsně se mastí.Břicho praská, prsa praskají…ale jsem sakra šťastná a moc se na mimčo těším
Nelámej si hlavu a užívej si … ![]()
9 @Macejeskova děvče, nepsala jsem to já pod jiným nickem?
Tak naštěstí nemám nahoře 20kg, ale jsem taky pořádný soudek. Ztloustla jsem úplně všude a to jsem se uklidňovala, že když jsem byla oplácaná pře těhotenstvím, že nepřiberu tolik. Dnes 23t, nahoře 9/10kg, jediné hubené na mě jsou klíční kosti. Celulitida ukázková- zmizela teda totálně z břicha-to je natažené. nebudu mluvit o stehnech, zadku a pažích. Připadám si hnusná velryba a několikrát jsem to obrečela. Ještě štěstí, že můj mi říká, že jsem krásná a že to všechno shodím, ať nemám strach. 9 měsíců to srdíčko nosíme v sobě, tak přeci nám pak bude trvat nějaký čas se dát dokupy. To není jen tak. A když budeme chtít, tak to půjde, tomu věřím. DLouhé procházky, kojení, nevyspání a budeme hubeňoury ![]()
Já mám dokonce „špeky“ i na zádech, které jsem nikdy předtím neměla. Takže teď musím mít vždy přes sebe ještě nějaký svetřík, aby ty podprsenkové zářezy v mých obrovských zádech nebyly vidět. Došlo to do fáze, že když se vždy vidím v zrcadle, tak první se směju, jak komicky vypadám a pak začnu brečet, že tak komicky vlastně vypadám já
![]()
@Macejeskova Moc to řešíš, každá z nás těhotenství snáší jinak… mně bylo až do 16tt blbě a to často i celodenně (při práci celkem zábava). Teď už to sice přešlo, ale jsem zase na rizikovým kvůli mým zdravotním problémům, které se v těhotenství bohužel ještě zhoršily a můžou ohrozit i mimčo
Ale jak přešly nevolnosti, tak se snažím myslet pozitivně a neřešit to. Nejdůležitější je, abys byla ty i mimi zdravotně v pořádku. Ostatní se vyřeší po porodu a kila určitě půjdou dolů ![]()
Doporučuji jednu jedinou věc: porodit!
to co popisuješ jsem měla taky a teď po dvou dětech mám 54kg při výšce 163cm ![]()
Zadržuješ vodu, s tím nic neuděláš. Jediné, co můžeš udělat, je změna v tvé hlavě. Je hezký, že se stravuješ zdravě, ale popravdě - nepřeháníš to trochu? Píšeš, že maminky kolem neřeší toho drobečka uvnitř, možná tomu drobečkovi uvnitř nějaký ten hambáč a hranolky zkrátka neublíží, dítě je parazitek, který si vezme od matky co potřebuje, takže ono to dítě nestrádá, maximálně tak matka…
Buď v klidu, zadrženou vodu „pustíš“ pár dnů po porodu a zbudou jen ta „tučná“ kila, která nebudeš mít zřejmě vůbec. Já jsem přibrala v prvním těhotenství 18kg a po šestinedělí jsem měla nahoře jen 6kg a do půlroku bylo vše pryč, aniž bych pro to hla prstem ![]()
V prvním těhotenství jsem si stravu hlídala z hlediska rizikovosti nějakých infekcí (salmonela, listerie), v druhém těhotenství jsem se omezovala už jen v prvním trimestru a teď potřetí jsem se zkrátka jen koukla, jak je daná potravina skladovaná, zda třeba zmrzlina není rozteklá a znovu zmrzlá, hermelín v chladu a ne na sluníčku a jinak jsem neřešila. Člověk postupem času zjistí, že všeho příliš škodí a nic se nemá přehánět, ani s tím zdravým životním stylem ![]()
Ahoj, naprosto tě chápu, měla jsme to hodně podobně, byť jsem nebyla až tak zodpovědná jako ty. Snad ti trochu pomůže, když ti napíšu, že po porodu se strašně rychle srovnalo do normálu, protože z těch skoro dvaceti kilo bylo opravdu většina vody a domů jsem šla téměř se svojí váhou, celulitida taky zmizela ze dne na den, byla taky způsobena tou vodou a pleŤ se mi bohužel vyčistila taky až cca 2m po porodu, do té doby nic nezabralo, holt prostě hormony a genetika. V těhotenství jsem měla spotřebu korektoru jak nikdy před tím, o maštění do té doby suchých vlasů ani nemluvím. Nezbylo než to vydržet a hledat si radosti na povzbuzení psychiky všude kolem - těhuoblečky, kadeřník, kosmetika, cvičení, knížky… Držím palce ať je to brzo za tebou a jste oba v pořádku!
Moc to řešíš, já se cpala hamburgrama, hranolkama, měla jsem hrozný vlasy, přibrala jsem hodně, ale byla jsem spokojená a nestresovala jsem se, a to je důležitý pro miminko. Nateklé kotníky, zavodňování atd k těhotenství patří, nevím co jsi čekala, že ti naroste jen břicho?
To se sice taky stává, ale málo