Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Reálně pasty mají výrazně menší vliv na zuby, než by výrobci byli ochotni přiznat. Důležitější je správná technika a dostatečná doba.
Třeba jako - pasta 10%, technika 80%.
A pak Predispozice, INdispozice, žraní na noc bez čistění…
To je jedna věc, ta druhá je stárnutí chrupu a genetika.
@Ivan PPZ píše:
Reálně pasty mají výrazně menší vliv na zuby, než by výrobci byli ochotni přiznat. Důležitější je správná technika a dostatečná doba.
Třeba jako - pasta 10%, technika 80%.
A pak Predispozice, INdispozice, žraní na noc bez čistění…
@Anonymní píše: …Je možné, že se mi za cca měsíc udělal zubní kaz?
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Nejsem lékař (ani zubař), ani ortodontista, ani hygienista a ani nejsem nějak finačně propojen.
By asi bylo vhodné zajít k lékaři, pokud mám podezření na kaz, nebo jiný problém.
Druhak- a čistě můj názor- za 1 měsíc se kaz vyvine jen obtížně a že by se již stačil i projevit…
Divný pocit v zubu může být od krčku, kanálku, kořene, úplně jiného zubu… i jen tak.
@Ivan PPZ děkuju moc za každý názor, snad to bude v pořádku… K zubaři mám jít za dva týdny necelé, tak se pak ukáže, co za tím stojí.
Zakladatelka
Pasta skoro nema vliv na zdraví zubů. Dulezite je jak je čistiš.
Jestli čistíš pořád stejnou technikou a stejně pečlivě, tak změna na jinou pastu a ústní vodu nemůže za měsíc udělat vůbec nic. Takže podle mého názoru buď (a) ten problém postupně vznikal a teď se pouze shodou okolností projevil a nebo (b) sis problému všimla, protože se teď z nějaké důvodu více pozoruješ. Ať tak či tak, ze 14 dní u zubaře se dozvíš více. Každpopádně bych se moc neobávala - u dospělých trvá kazu mnoho měsíců až roky, než se zvětší do stavu, kdy se projevuje nějakou citlivostí nebo bolestí. Takže pokud chodíš pravidelně na prohlídky a máš pečlivého zubaře (co při prohlídkách mj. dělá i rentgeny), tak je málo pravděpodobné, že bys měla najednou nějaký velký kaz. Držím palce ![]()
Korelace neimplikuje kauzalitu. (Jenom se chci blýsknout.)
Kup si Elmex gelée, třeba pomůže takhle v začátku. A já taky nemám žádný kaz, ani jeden zub venku, heč! (Snad mě za toto rouhání Bůh nepotrestá a zítra mi někdo na ulici nevycinká chrup.)
Jo, gelééé je na remineralizaci dost OK. Na krčky moc nepomůže ale…
@karlabroth ano chodím pravidelně každého půl roku. Snad jsem se jen nějak víc pozorovala. Trpím na takové pigmentové hnědé skvrnky, tak doufám, že to kaz nebude.
@Ivan PPZ pro to jsem se dneska stavila dnes v lékárně, večer aplikuju, dřív jsem to před pár lety používala
Díky moc všem za rady a za „uklidnění” nebo jak to nazvat ![]()
Zakladatelka
@Anonymní píše:…Trpím na takové pigmentové hnědé skvrnky, tak doufám, že to kaz nebude.
Pigmentu mám plné zuby (doslova). A ještě mám zuby poněkud pruhované, zainteresovaní tuší- Tetracyklin. „Neobeznámený“ zubař by mohl mít tendenci vrtat. Takže RTG to jistí.
@evulinda79 píše:
Pasta je pouze doplněk a ustní voda je úplně k ničemu
Když dojde rum, tak poslouží dobře!
Dobrý den,
na úvod bych chtěla říct, že jsem si vědoma své chyby. Je to už víc než 10 let, kdy jsem neměla ani jeden kaz. Na svůj chrup dbám a používala jsem kvalitní zubní produkty. ALE cca před měsícem, jsem začala používat místo kvalitních zubarskych produktů, tak přírodní zubní pastu a ústní vodu. Je možné, že se mi za cca měsíc udělal zubní kaz? Když jsem používala teď tu přírodní zubní pastu, tak mé zuby byly citlivější na horké a studené a tak jen doufám, že ten zub, co mě trápí mám jen nějaký nachlazený nebo tak něco. Vrátila jsem se ihned ke kvalitním zubaři uznávaným produktům na zuby a doufám v zázrak. Nesnáším vrtání zubů vůbec nevím, jak bych to zvládla už tomu je tak 10-15 let, co mi něco takového dělali.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Omlouvám se za slohovku jsem z toho rozhozená a naštvaná sama na sebe…