Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám speciální dotaz: mladší synek je zrzek. Dlouho jsem se barvou jeho vlásků speciálně nezabývala, dokud nezačal chodit víc do kolektivu. Jsem hodně překvapená z reakcí rodičů (dětem je to ještě jedno), kteří buď spontánně zvolají „Jé, zrzeček, to je nádhera“, nebo (a to je to, co mě děsí) shovívavě prohlásí: „Ale je pěkný, i když má zrzavé vlásky, to nic, třeba z toho vyroste…“ ![]()
Tak si říkám, jestli jsme synovi nezadělali (nevinně) na nějaký společenský problém. Děti školního věku, kterým rodiče vštípí názor, že zrzaví lidé nesjou úplně OK, už se můžou třeba posmívat, ne-li něco horšího… máte někdo podobnou zkušenost?
Díky
Tutu
ne zkusenost nemam ale rodice typu B bych pohlavkovala- nesnasim tyhle reakce na cokoliv- kurnik by si mohli uvedomit ze i kdyz neco neni caste tak ze je to normalni ne? a i kdyby neco normalni nebylo( ale i dejme tomu postizeni nejake neni nenormalni ale proste fakt) tak nebudu jecet na cele kolo a rikat takovy blbosti- kurnik no a co? tak je zrzek- aspon je jedinecny
blondaku je vsude kopa - klid- a pevne nervy- tohle me fakt toci… chjo- kdyz potkame nekoho na voziku tak taky njecim jeee to je chudacek vid? ale reknu ze ma nemocne nohy a nemuze chodit tak ma vozik- neco jako kocarek- normalne vysvetlim- a vlasy se myslim vysvetlovat nemusi ne
ale chapu ze Te to toci… me teda moc a ani se me to netyka..
Mám podobnou zkušenost, reakce okolí „jeééé on je zrzavej“
Nejvíc mě dorazila sousedka, přímo se mě zeptala „Po kom je zrzavý?“
Její přítel je přitom taky zrzavý, musela jsem se držet abych jí neodpověděla, no přece po sousedovi.
![]()
Nejlepší jsou takové rádoby „kamarádky“, nic nepochválí jen konstatujou jeho barvu vlásků.
Zatím mě ani nenapadlo, že se mu můžou děti začít smát. Budu mu to muset asi pořádně vysvětlit, aby dokázal dobře reagovat na blbý poznámky.
Nicméně znám ve svém okolí pár chlapů s touto barvou a vypadají sexy.
![]()
Nepřihlášená Ilka
Ahoj tutu,
vždycky jsem moc toužila po zrzavé holčičce.Já tedy když vidím zrzavé dítko,tak dost často taky obdivně reaguju.Zle to rozhodně nemyslím,ale chápu,že to může být obtěžující.
Stáńa
Ahoj,
jsem zrzina, brácha má taky zrzavé vlasy a synek se narodil s krásně zrzavými vlásky, ale teďka vypadá, že mu to půjde trošku do hněda…každopádně proč to píšu
Za větu"Ale je pěkný, i když má zrzavé vlásky, to nic, třeba z toho vyroste…" , bych dotyčného na místě sprdla jak malého kluka
… nehoráznost, jako kdyby to bylo životní postižení čo co
… lidi si to vážně neuvědomují nebo jsou tak hloupí
![]()
Ale k tvému dotazu: Posmívání jsem zažila jen ke konci základky a nějak drastické to nebylo
Mamka mi pořád vštěpovala, že se nemám za co stydět, že lidi se na zrz barví a já jsem se s tím narodila
Na střední už to bylo v poho a nikdy po základce jsem se nestkala s posměchem (po pravdě už člověk něco rozumu pobere a řádně by se bránil…) a teďka to beru jako přednost, přeci je nás málo
![]()
Jinak taky mám trošku obavy přesně z lidí jako v tvojí školce
![]()
Týna
Chudáci lidi, protože oni z blbosti už určitě nevyrostou
.
Synka naučíte pár vhodných replik a bude
. Mám vlasy jak řezané pivo a víc potíží než barva mi působí příslovečná zrzounská vznětlivost ![]()
Jo, a samozřejmě mu nikdy neprojde takové to já tam nebyl, to si mě s někým pletete ![]()
Tutu -
kamarádka má zrzavou holčičku - prďáckou perfektní. Ta kamarádka zrzka není, má hnědé vlasy (její manžel je blonďák), ale její maminka (= babička holčičky) a tety jsou rusovlásky.
No a tak jsme jednou byli v takové společnosti, kde jedna známá jí před ostatními položila dotaz „Hele a po kom ona je takhle zrzavá??? Ale tak jí to potom kdyžtak odbarvíš viď…“ - kamarádka zůstala uplně paralyzovaná, tak jsme my ostatní rychle přispěchali jako že to malé sluší (což je pravda!) a že se nic barvit nemusí!
Teda tyhlety primitivní reakce já si zažívám s dcerkou. Má brejličky, a občas se to taky neobejde bez keců. Jenže dcerka kouká na pohádku „Alvin a chipmunkové“ a jeden ten čipmánek tam má brejličky, navíc ona to vůbec neřeší, a ostatní DEBILY zatím stíhám odpálkovávat já!
do budoucna ji „otužím“ tak, aby na to uměla reagovat!
Tyhle primitivní reakce se dědí z rodičů na děti, a neboj - s tím se naučíš bojovat.
(mimochodem… náš bývalý prezident měl jakouto že barvu vlasů??? tak vidíš, na barvě nesejde. Ti důležití to pochopí, a ty ostatní ho naučíš UTŘÍT!!!!)
a teď čtu příspěvek Ryntyntyny: že se lidi na zrzavo barví.
jé jak já kolikrát v drogerce slintala na zrzavý odstíny u Bellecolor! (to si přesně pamatuji, neboť jsem tam chodila slintat pravidelně), jenže mně ta barva nesluší
zkusila jsem to, a pak i hnědou, ale dál tak nějak „straším“ v něčem jako blond.....
Ale kdyby mi ta „oranž“ slušela, už ji mam na hlavě!!
Taky se hlásí jedna zrka.
Občas jsem si v dětsví užila nějakých poznámek, ale v zá:,–(ě to nebyla žádná tragédie.
Hrozně jsem si přála zrzavé děti, ale nejspíš budu mít až vnoučata, nebo nevím, ve které větvi se naše zrz projeví. Já jsem si podobná a zrzavé jsme obě se střenkou, dakdo nás bere jako sestry
.
A tak obdivně slintám na dětma kamarádky, kluk a holka, a oba mají luxusní mahagonové vlasy a jsou fakt krásní!
Či-li to mám jako Stáňa a doufám, že s tím neobtěžuju.
Je fakt, že v tom potvoření mají prsty rodiče, dítě by těžko asi napadlo pozastavovat se nad barvou vlasů jiných dětí
. Je třeba natrénovat s dítětem nějakou „odpalovací odpověď“, aby dotyčný sklapnul.
Zkušenost nemám, ale zrzci a zrzky se mi hrozně líbí, jsou strašně zajímavý, vyjímečný a nechápu, proč se třeba holky jednou přebarvují na jinou barvu, když mají takový „zlato“ na hlavě. Taky nechápu lidi typu B, šmarjá, proč by z toho měl vyrůst, copak to je nějaká vada na kráse, naopak, to je přednost ![]()
Ahoj,
máš pravdu, bohužel mám takovou zkušenost. Já jsem teda hnědovlasá, manžel už taky, zamlada byl jasně blond, ale vousy má zrzavé, stejně jako jeho bratr, tak jsem se připravovala na to, že i dítko by mohlo být zrzavé.
Dozvěděla jsem se, že u holčičky je to super, ale u kluků nic moc, no ale nějak moc to taky nevadí
.
Hlavně mě ale dorazila švagruše (manželka manželova bratra), která mi jednou vykládala, jak byli v mateřském koutku a tam jejího syna obtěžoval nějaký agresivní chlapeček. A - cituji - „ještě ke všemu to byl zrzavec“. Jsem myslela, že ju vystřelím na Mars
.
Takže takové názory holt jsou, ale nenech se znechutit, lidská blbost je nekonečná. Aspoň bude mít syneček filtr na lidi.
Mmch letos v létě jsem se poprvé setkala s jednou maminkou, kterou znám už delší dobu přes net, a která má nádherně, ale vážně nádherně medové vlasy. Tak jsem jí říkala, že podle fotek jsem doufala, že to má barvu, a teď mě docela žere, když vidím, že to má svoje
. A ona odpověděla že jo, že to má svoje, a že v nějakých 26 letech se s tím konečně smířila
.
Co já bych za takovou barvu dala
!!!
Já teda úplně nesnášim přiblblý poznámky na jakýkoliv vzhled člověka… A jestli se někdo má potřebu vysmívat lidem (nebo ještě hůř dětem) se zrzavými vlásky, to fakt nechápu. Já sice nejsem zrzka, ani Ela neni zrzka, ale i tak mě tohle vadí. Moji oba bratři mají brýle a to už od školky. Když si jen vzpomenu, kolik kvůli tomu vyslechli debilních připomínek, jak nechtěli pak nosit brýle a maminka jen dokola vysvbětlovala a vysvětlovala. Hrozný. Měla jsem ve školce holčičku, která se narodila s kratším prstíkem. Maminka jí to vysvtělila a když se jí pak na to děti ptali, jen jim řekla to, co jí řekla maminka (mimochodem, bylo to docela srandovní, protože maminka jí řekla, že když zlobila, přišel čert a kousek toho prstíku jí vzal za trest!).
Nechápu ale, jak se někdo může pozastavit nad zrzavými vlasy, vždyť to je jako kdyby se někdo pozastavoval nad blonďatýma, hnědýma,…
Zrzavou miluju a závidím všem pihy, ty jsem vždycky chtěla. A po těhotenstvích je i mám - jenže na horním rty a ne decentně na nosíku - chjo.
Moje Kunhůtky jsou jedna modrooká blondýnka a druhý modrooká hnědovláska se hřívou, kterou jí závidím - a třetí je zatím poloplešatá modroočka. Kdyby byla zrz, bylo by to prima, ale spíš bude jako jedna ze sester.
A rodičům typu B bych odpovídala:
„Nádhera, že? Hned bych tuhle barvu brala i pro sebe.“
(Což je u mě mimochodem pravda)
Jo a děsně se mi líbí tmavooké děti, jenže tatínka měnit nehodlám, tak mám smolíka ![]()
L.
Tutu - můj syn je taky zrzek a přežívá neboj. Sice sem tam ve škole od spolužáků něco vyslechne, ale naštěstí si od malička z toho nic nedělá. Nesnáší jen poznámky na své řasy. Zrzkům většinou narostou nádherné a kvalitní vlasy, Michal je jedním z těch šťastlivců, a taky krásné dlouhé řasy, a to je taky jeho případ. Snad neexistuje ženská která když se na něj podívá, tak první nevyhrkne - jé ten má krásný dlouhý řasy!! A náš mladej „roste“. ![]()
Mimochodem - vlasy a řasy mu nejvíc závidím já a moje starší dcera, my máme nekvalitní slámové provázky. ![]()
Nám taky „hrozilo“ že bude náš potomek zrzeček
. jeho nevlastní sestřička a bratranec jsou zrzci oba.Chvilku i vypadalo že mu to do zrzava půjde, ale pak se ten nádech ztratil a vypadá že bude tmavovlasej po mě ![]()
No ono asi každej kouká na zrzky, bo jich opravdu není tolik a svou barvou vyčnívají nad ostatní
. Ale moc jim to sluší, ještě jsem nepotkala ošklivýho zrzka.
Kamarádka měla takovej nááádhernej odstín do měděna, ouplně jsem záviděla … fakt krása.
A kdyby mi někdo takhle reagoval na dítě, bych asi řekla ať se podívaj na sebe .Lidi jsou hnusný to vím už dááávno ![]()