Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, nemůžu se nikde dohledat práv a povinností pro nájemce ohledně klíčů. V sobotu jsem ztratil klíče na oslavě a druhý den jsem to hned oznámil majiteli. Ten mi nařídil je okamžitě do jednoho dne najít nebo vymění celou vložku u vchodových dveří na moje náklady (bezpečnostni zámek st. 3). Zajímalo by mě, jestli má na tohle právo, kde se dohledam v zákoníku ohledně toho a jestli pokud mu řeknu, že se klíče nakonec nešťastnou náhodou zničili jestli má stále důvod měnit zámek. Říká si o 4000 komplet opravu což k ty 3. vůbec nesedí.
Má na to právo. Ztratil jsi svěřený majetek a způsobil jsi škodu, mimo to i ohrožení majetku. Nejde jen o výměnu zámku, ale i udělání nových klíčů pro všechny ostatní. A to je celkem pálka. A pokud jsi klíče zničil, tak to určitě můžeš tím zničeným klíčem doložit…. ![]()
@OgKoty píše:
Zdravím, nemůžu se nikde dohledat práv a povinností pro nájemce ohledně klíčů. V sobotu jsem ztratil klíče na oslavě a druhý den jsem to hned oznámil majiteli. Ten mi nařídil je okamžitě do jednoho dne najít nebo vymění celou vložku u vchodových dveří na moje náklady (bezpečnostni zámek st. 3). Zajímalo by mě, jestli má na tohle právo, kde se dohledam v zákoníku ohledně toho a jestli pokud mu řeknu, že se klíče nakonec nešťastnou náhodou zničili jestli má stále důvod měnit zámek. Říká si o 4000 komplet opravu což k ty 3. vůbec nesedí.
Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě ![]()
Na druhou stranu nemáš pojištění na blbost? To by ti mohlo pokrýt ![]()
@welovefashion píše:Škody ne, drobný opravy v bytě. Škody hradí nájemník vždy a komplet.
Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě
No jednoznačně mají jít náklady na výměnu za tebou. Jak můžeš jen uvažovat o tom, že bys nic neplatil? Musí se koupit nový zámek, vyměnit a udělat klíče pro všechny lidi v domě. Ještě můžeš být rád, že majitel nechce, abys to vše vyřídil ty… Chtělo by to trochu sebereflexe a odpovědnosti za své činy.
@Janli píše: Škody ne, drobný opravy v bytě. Škody hradí nájemník vždy a komplet.
Přesně tak. A na ty opravy to bývá 1000 Kč, ne 10000.
@lucad77 píše:
Přesně tak. A na ty opravy to bývá 1000 Kč, ne 10000.
mám dojem, že už je to 5000, ne?
edit 1000
Příspěvek upraven 25.07.22 v 20:48
Tak záleží, kde vlastně bydlíš. Jestli ti pronajímá část vlastního RD či bytu, kde také bydlí, tak bych výměnu vlozky chápala, jestli ti pronajímá cely byt, kde nebydlí, tak nechapu, proč to chce hned měnit. Mohl by si to vyměnit, až se odstehujes, nebo taky vůbec, pokud se mu tam lidi třeba často střídají
v tomhle případě mi to prijde jako zbytečná hysterie už ![]()
Jinak teda je něco jiného škoda v bytě opotřebením a něco jiného, když on způsobí škodu
Když byt nebo vybavení domácnosti v nájmu poškodíte sami
Pokud sám nájemce anebo osoby, které s ním bydlení v nájmu sdíleli, způsobí nějakou škodu, opravu nebo výměnu vždy hradí nájemce. V tomto ohledu je odpovědný i za ostatní členy své domácnosti.
@welovefashion píše:
Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě
Myslíte, že kdyby ten nájemník třeba v opilosti rozmlátil dveře za 50K, že to bude platit ten majitel bytu? To asi ne, že… Škody jdou vždy za tím, kdo je způsobil.
@lucad77 píše:
Myslíte, že kdyby ten nájemník třeba v opilosti rozmlátil dveře za 50K, že to bude platit ten majitel bytu? To asi ne, že… Škody jdou vždy za tím, kdo je způsobil.
přesně tak. Máme městský byt a nedávno někdo takhle vymlátil vstupní dveře do baráku a pěkně to spravoval
@vokishka píše:
mám dojem, že už je to 5000, ne?
edit 1000Příspěvek upraven 25.07.22 v 20:48
Ne.
Platí také, že opravy dražší než 1000 korun hradí vždy pronajímatel, přičemž platí roční limit. Pokud ale škodu způsobil nájemce zanedbanou údržbou či opomenutou revizí, má pronajímatel právo vyžadovat po něm úhradu opravy.
@lucad77 píše:
Ne.Platí také, že opravy dražší než 1000 korun hradí vždy pronajímatel, přičemž platí roční limit. Pokud ale škodu způsobil nájemce zanedbanou údržbou či opomenutou revizí, má pronajímatel právo vyžadovat po něm úhradu opravy.
zeditovala jsem to, našla jsem si to přesně stejné