Ztráta klíčů od vchodových dveří

3
25.7.22 20:20

Ztráta klíčů od vchodových dveří

Zdravím, nemůžu se nikde dohledat práv a povinností pro nájemce ohledně klíčů. V sobotu jsem ztratil klíče na oslavě a druhý den jsem to hned oznámil majiteli. Ten mi nařídil je okamžitě do jednoho dne najít nebo vymění celou vložku u vchodových dveří na moje náklady (bezpečnostni zámek st. 3). Zajímalo by mě, jestli má na tohle právo, kde se dohledam v zákoníku ohledně toho a jestli pokud mu řeknu, že se klíče nakonec nešťastnou náhodou zničili jestli má stále důvod měnit zámek. Říká si o 4000 komplet opravu což k ty 3. vůbec nesedí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
25.7.22 20:29

Má na to právo. Ztratil jsi svěřený majetek a způsobil jsi škodu, mimo to i ohrožení majetku. Nejde jen o výměnu zámku, ale i udělání nových klíčů pro všechny ostatní. A to je celkem pálka. A pokud jsi klíče zničil, tak to určitě můžeš tím zničeným klíčem doložit…. ;)

• Citovat
  • Upravit
24713
25.7.22 20:36

To jste čekal, že to bude platit on?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
25.7.22 20:38
@OgKoty píše:
Zdravím, nemůžu se nikde dohledat práv a povinností pro nájemce ohledně klíčů. V sobotu jsem ztratil klíče na oslavě a druhý den jsem to hned oznámil majiteli. Ten mi nařídil je okamžitě do jednoho dne najít nebo vymění celou vložku u vchodových dveří na moje náklady (bezpečnostni zámek st. 3). Zajímalo by mě, jestli má na tohle právo, kde se dohledam v zákoníku ohledně toho a jestli pokud mu řeknu, že se klíče nakonec nešťastnou náhodou zničili jestli má stále důvod měnit zámek. Říká si o 4000 komplet opravu což k ty 3. vůbec nesedí.

Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
25.7.22 20:39

Na druhou stranu nemáš pojištění na blbost? To by ti mohlo pokrýt :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.7.22 20:40
@welovefashion píše:
Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě ;)
Škody ne, drobný opravy v bytě. Škody hradí nájemník vždy a komplet.
  • Citovat
  • Upravit
21625
25.7.22 20:44

No jednoznačně mají jít náklady na výměnu za tebou. Jak můžeš jen uvažovat o tom, že bys nic neplatil? Musí se koupit nový zámek, vyměnit a udělat klíče pro všechny lidi v domě. Ještě můžeš být rád, že majitel nechce, abys to vše vyřídil ty… Chtělo by to trochu sebereflexe a odpovědnosti za své činy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24713
25.7.22 20:45
@Janli píše: Škody ne, drobný opravy v bytě. Škody hradí nájemník vždy a komplet.

Přesně tak. A na ty opravy to bývá 1000 Kč, ne 10000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65242
25.7.22 20:46
@lucad77 píše:
Přesně tak. A na ty opravy to bývá 1000 Kč, ne 10000.

mám dojem, že už je to 5000, ne?
edit 1000

Příspěvek upraven 25.07.22 v 20:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14624
25.7.22 20:47

Tak záleží, kde vlastně bydlíš. Jestli ti pronajímá část vlastního RD či bytu, kde také bydlí, tak bych výměnu vlozky chápala, jestli ti pronajímá cely byt, kde nebydlí, tak nechapu, proč to chce hned měnit. Mohl by si to vyměnit, až se odstehujes, nebo taky vůbec, pokud se mu tam lidi třeba často střídají :nevim: v tomhle případě mi to prijde jako zbytečná hysterie už :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65242
25.7.22 20:48

Jinak teda je něco jiného škoda v bytě opotřebením a něco jiného, když on způsobí škodu
Když byt nebo vybavení domácnosti v nájmu poškodíte sami
Pokud sám nájemce anebo osoby, které s ním bydlení v nájmu sdíleli, způsobí nějakou škodu, opravu nebo výměnu vždy hradí nájemce. V tomto ohledu je odpovědný i za ostatní členy své domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24713
25.7.22 20:48
@welovefashion píše:
Většinou škody do 10000 hradí nájemník, bývá to ve smlouvě ;)

Myslíte, že kdyby ten nájemník třeba v opilosti rozmlátil dveře za 50K, že to bude platit ten majitel bytu? To asi ne, že… Škody jdou vždy za tím, kdo je způsobil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65242
25.7.22 20:49
@lucad77 píše:
Myslíte, že kdyby ten nájemník třeba v opilosti rozmlátil dveře za 50K, že to bude platit ten majitel bytu? To asi ne, že… Škody jdou vždy za tím, kdo je způsobil.

přesně tak. Máme městský byt a nedávno někdo takhle vymlátil vstupní dveře do baráku a pěkně to spravoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24713
25.7.22 20:51
@vokishka píše:
mám dojem, že už je to 5000, ne?
edit 1000Příspěvek upraven 25.07.22 v 20:48

Ne.

Platí také, že opravy dražší než 1000 korun hradí vždy pronajímatel, přičemž platí roční limit. Pokud ale škodu způsobil nájemce zanedbanou údržbou či opomenutou revizí, má pronajímatel právo vyžadovat po něm úhradu opravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65242
25.7.22 20:52
@lucad77 píše:
Ne.Platí také, že opravy dražší než 1000 korun hradí vždy pronajímatel, přičemž platí roční limit. Pokud ale škodu způsobil nájemce zanedbanou údržbou či opomenutou revizí, má pronajímatel právo vyžadovat po něm úhradu opravy.

zeditovala jsem to, našla jsem si to přesně stejné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný