Ztráta zápočtového listu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
ztráta zápočtového listu.
Moc prosím o radu, nastoupila jsem teď po rodičovské dovolené na které jsem byla 6 let do nové práce a zjistila, že nemohu najít zápočtový list od posledního zaměstnavatele. Vůbec nevím jak se to mohlo stát, na tyhle věci si dávám důkladný pozor a vše zakládám do jedněch složek. Napadlo mě, jestli jsem ho náhodou nepředkládala při žádosti o mateřskou a jestli se při tom někde nezaložil. Je to tak dávno, že vůbec nevím, jestli jsem ho na sociálku brala nebo ne. A co se mi vůbec stane když ho nebudu mít? Volala jsem původnímu zaměstnavateli, ale paní mě už v systému nenašla. Slíbila mi, že se pokusí něco vyčarovat, ale nic mi neslibuje, takže na to vůbec nespoléhám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Měli by ti ho znovu vydat, pokud ne, tak v tom také nevidím problém, předložení zápočtového listu není podmínkou vzniku pracovního poměru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podnik je povinném archivovat personalistiku 50 let. Tak že Ti ho musí znova vydat. a i Kdyby ne tak započták není potřeba při nástupu do nové práce. Kdyby jsi třeba byla doma jen tak a platila si sama zdravotní pojištění tak taky žádný započták nemáš a do práce jdeš to sáme po škole taky žádný započták není. Spiš je důležíté si tyhle doklady schovavat jednou pro vypočet důchodu i když to je fakt ve hvězdách jak to bude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adinal píše:
@clovicek841 Odkud máš údaj o 50 letech povinné archivace?
No mamce se bliží důchod a chybělo ji v evidenci sociálky 4 odpracované roky. Musí dodat doklady a ptali jsme se kde a ta ženská na socialní správě tvrdila, že firmy jsou povinné tyto pdaje skartovat až po 50 letech. Ale nam to bude stejně na nic protože ta firma už 20 let neexistuje a kam se účetní materiali poděli je ve hvězdách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayLee těch 50 let mě řekla dneska úřednice na OSSZ viz přispěvek niže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@clovicek841 píše:
@JayLee těch 50 let mě řekla dneska úřednice na OSSZ viz přispěvek niže.
To by mě zajímalo na základě čeho. Je fakt, že dobu archivace řeší více zákonů, ale nejdelší lhůta, o které vím, je 20 let na mzdové listy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayLee To je ale jen dle jednoho zákona, předpokládám o účetnictví.
Ale archivovat musíš i další věci, např. záznamy o docházce, mzdové listy, ELDP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayLee I jako firma toto musíte archivovat, ale rozhodně ne 50 let
.
Určitě se zeptej a dej vědět, děkuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já tomu všemu až tak nerozumím. Na důchod jsem fakt ještě mladý.
Ale je pravda, že když někdo odchazí do důcodu a třeba nějaké zaměstnání z roku 1991 nemá sociálka v evidenci a ta firma už leta není tak se to pak prokazuje těžko. My jsme doma našli prac smlouvu a započtový list nestačí. Chtějí po mamce mzdové listy za období 1993-1997 za každý rok jinak prý nelze započíst do let na důchod. aji to bude citelně chybět. Já jsem se tomu taky všemu divil myslel jsem, že započtak a prac smlouva třeba budou stačit. Já jsem takový bordeláž, že bych po 20 letech nenašel ani to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@clovicek841 Je dobré si průběžně kontrolovat záznamy na sociálce, konkrétně se to jmenuje informativní osobní list důchodového pojištění.
Já si to nechala vyjet minulý rok, naštěstí pracovní záznamy tam mám všechny, chybělo mi tam ale studium, tak jsem si o potvrzení musela žádat na univerzitě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adinal píše:
To by mě zajímalo na základě čeho. Je fakt, že dobu archivace řeší více zákonů, ale nejdelší lhůta, o které vím, je 20 let na mzdové listy.
On do toho vstupuje Zákon o provádění důchod. zab., kde jsou lhůty pro uschování dokladů od 3-30 let. Pro soc. a nem. pojištění je to 10 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adinal píše:
@clovicek841 Je dobré si průběžně kontrolovat záznamy na sociálce, konkrétně se to jmenuje informativní osobní list důchodového pojištění.
Já si to nechala vyjet minulý rok, naštěstí pracovní záznamy tam mám všechny, chybělo mi tam ale studium, tak jsem si o potvrzení musela žádat na univerzitě.
Infirmativni osob list duch poj.jeje.dik ta info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka píše:
On do toho vstupuje Zákon o provádění důchod. zab., kde jsou lhůty pro uschování dokladů od 3-30 let. Pro soc. a nem. pojištění je to 10 let.
Já právem vím, že to jednoduché není a že neexistuje jeden zákon, podle kterého by se dalo řídit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tasa píše:
Infirmativni osob list duch poj.jeje.dik ta info
Není zač, je to určitě dobré jednou za čas zkontrolovat.
Zde jsou k tomu bližší informace:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit