Zubař a co pak ošetřovné?

Anonymní
7.7.16 22:48

Zubař a co pak ošetřovné?

Ahoj, doteď jsem to v práci nemusela řešit, ale nově nám mění režim. Jsem sama s dvěma dětmi a nevím jak řešit zbytek dne po ošetření. Např. teď jsem byla s dcerou u zubaře, trhali jí už asi třetí zub (6 let) a po zákroku cca v 11 hodin nebyla ve stavu abych jí dala ještě do školy a jela do práce. To samé když půjdu na něco podobného se synem který chodí do školky. Lékaře si dám na nezbytně nutnou dobu ale co ten zbytek dne? Ne vždy je možné domluvit doktory hned ráno a nebo co nejvíc odpoledne. Ono je problém i děti nacpat do školky a školy třeba v 1 odpoledne. Jak toto řešíte? Mám si vzít ošetřovačku na celý den, nebo jde i třeba na půl dne?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2740
8.7.16 01:49

Jako doprovod máte nárok na prac. volno s náhradou mzdy na dobu nezbytně nutnou, nejvýše 1 den. Zároveň ale musíte prokázat nezbytnost doprovodu a to, že nebylo možné ošetření mimo prac. dobu. Předpokládám, že zaměstnavatel zpřísnil kontrolu nezbytnosti návštěv lékaře v prac. době. Zkuste se domluvit s lékařkou na odpoledním ošetření. Jinak je možné požádat o nepl. volno, dovolenou nebo ošetřovačku. Ta je ale min na 1 kal. den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
8.7.16 06:45

Mě se tedy nestalo, že by mi lékař odmítl dát odpolední termín (myslím třeba na 13. hod, kdy to zaměstnavatel už zkousne, že nepřijdeš na ty dvě tři hodiny do konce šichty. Když mu vysvětlím, že prostě dříve nemůžu, tak by měl vždy vyhovět, ještě navíc když máš dvě děti. Maximálně ti posune termín na jiný den, když ten den, co jste měli původně naplánovaný, nemá po obědě volno. A když ne, potom tedy jedině bych po něm chtěla potvrzení, že mě odmítl objednat na odpoledne, že např. na to nemá kapacitu, a s tím bych šla za zaměstnavatelem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
8.7.16 06:55

U nás v práci je na dva doktory paragraf. Totéž platí, i když je jen jeden doktor, ale je třeba pak zůstat doma.
Obě moje děti byly na trhání zubů, už několikrát (uvolnění prostoru pro ostatní zuby). Napsala jsem si potvrzení, že jdu na lékařský zákrok spojený s klidem na lůžku a vždycky mi to prošlo. Potvrzení jsem si nechala potvrdit lékařem.
Třeba u nás zubařka doporučuje nechat děti den doma a pak pár dnů bez velké pohybové aktivity (bez TV a sportovních kroužků).

• Citovat
  • Upravit
Kobea
8.7.16 06:55

@terrka83 Naše zubařka odpoledne zuby netrhá - tedy dětská zubařka.

• Citovat
  • Upravit
65277
8.7.16 08:16

@Kobea my máme společnou zubařku, bere i děti i dospělé, a taky zuby odpoledne nechce trhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
8.7.16 09:52
@Kobea píše:
@terrka83 Naše zubařka odpoledne zuby netrhá - tedy dětská zubařka.

Tak pak není problém, ať ti napíše potvrzení, že odpoledne zuby netrhá a že dítě pak potřebuje klid na lůžku, tím pádem to pro tebe znamená celý den návštěva lékaře :) To by měla stačit ta propustka s tím, že to tam ona dopíše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
8.7.16 10:32

@terrka83 Já jsem žádné vysvětlování u nás nepotřebovala. Poradila jsem se s nadřízeným a s personalistkou a bylo to. Kdyby mi nedali paragraf, vzala bych si dovolenou. Ale u nás s tím nedělají žádné potíže, naštěstí.

• Citovat
  • Upravit
2740
8.7.16 10:53

Problém je v tom, že zubařka po obědě zuby netrhá není argument, který je zaměstnavatel povinnen akceptovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
8.7.16 11:32
@terrka83 píše:
Tak pak není problém, ať ti napíše potvrzení, že odpoledne zuby netrhá a že dítě pak potřebuje klid na lůžku, tím pádem to pro tebe znamená celý den návštěva lékaře :) To by měla stačit ta propustka s tím, že to tam ona dopíše

neznamená. nárok je na dobu vyšetření/ošetření plus cestu, nikoli na domác ošetřování. to by musela zubařka vystavit regulérní ošetřovačku pro OSSZ, nikoli jenom propustku pro zaměstnavatele :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
8.7.16 12:04

@sagina Naše zubařka ošetřovačku pro OSSZ vystavovat kvůli trhání zubu nechce. U nás v práci když jsme takto jak jsem psala výše tu propustku donesli, zaměstnavatel nám to uznal jako celý den u lékaře. I když vím, že to záleží na zaměstnavateli, uznat to nemusí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.16 12:10

Řeším podobný problém, jdu se synem třeba na ušní do Brna (100 km), protože u nás už naše ORL nestačí. A teď doktor je tam denně 8-14 hod. Když je objednám hned na 8 ráno, tak v 10 hodin mi ho školka odmítne už vzít, když ho objednám na 13:30, tak ho sice stihnu vyzvednout po obědě, ale z důvodu dálky dojíždění a ještě po dálnici je docela velké riziko (hlavně v období oprav D1), že to nestihnu na 13:30 a možná dr prošvihnu a on už tam nebude. Jak se pak řeší tady toto? :think: Se synem jezdíme na ORL pravidelně každé 2-3 měsíce plus akutní stavy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.16 16:37

No trhání bylo nyní akutní a nemohlo se čekat třeba několik týdnů na jiný termín, byla jsem ráda, že dceru vzala co nejdříve, měla tam zánět. Zpřísnění je z důvodu že doteď byl možný homeoffice, kterýjsem si na to brala a nyní již není a je potřeba toto doložit a nebo přijít do práce. Stále tedy nevím jak to řešit. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat