Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj všem maminkám, těhulkám apod.! Prosím, jdu si sem pro radu. Kamarádka má 6-ti letou holčičku a chci se poradit, pokud je tady mezi Vámi některá s podobnou zkušeností. ????????Včera jsem tu malou viděla po delší době a co se mi naskytlo vidět, nevím zda je úplně normální. Přikládám foto. Přijde mi totiž, že přes dásně vidím jak prosvítají stálé zuby, je to možné? Má to nateklé a bolí ji to, jakoby ji už ty zuby vyrostly, jen se neprořezaly přes dásně. Vidím to jen já?
Jen pro upřesnění, kamarádce jsem to napsala, s tím, že u zubaře už dloooouho nebyli, že je dr. zabije.
Mléčné zuby už nemá dlouho. Díky za reakce a případné rady…
![]()
Nejsem zubař, snad tady nějaká bude, ale musím napsat, že to je teda pěkně nezodpovědná matka
děs toto fakt, chudák děcko
Myslím že je to normální, ale kontrola u zubaře určitě neuškodí. http://www.wikiskripta.eu/…AD_zub%C5%AF
No ona říkala, že chodí často k pediatrovi, že by si to všimnul. Já jsem ji psala, že bych s ní šla hned, ale nemůžu ji do toho kecat, není to moje dítě, ale je mi líto malé..
![]()
Kamarádka je s prominutím prase, když to nechala u ubohé holčičky dojít tak daleko.
Určitě k zubaři a potom s doporučením na ortodoncii. Přijde mi, že zuby se snaží prořezat hodně nahoře a tam na to dáseň není zcela stavěná. Kamarádky malá to takhle měla a na chirurgii jí museli dáseň naříznout, aby se zub mohl prořezat. A samozřejmě následovaly rovnátka, aby jí zuby „stáhli“ dolů.
Už jsem ji vystrašila, co tady píšete, tak doufám, že půjde co nejdříve.
Lecijasek a nevíš to se dělá v narkóze ten zákrok, jako operace? Asi jinak cesta nebude, že? Já jen, ať ji můžu napsat a alespoň na co tu malou „připravit“ Je mi z toho smutno, že někteří rodiče nevidí a to se divím, že ani učitelka že školky si nic nevšimla a ani pediatr
![]()
@Dennie já myslím, že to dělali v místním znecitlivění. Nebylo to prý nic hrozného, prostě to lehce nařízli a tím umožnili zubům proříznutí. Samozřejmě záleží na spolupráci dítěte, některé si nenechá ani vyvrtat… A už je to delší dobu, tak se mohly metody změnit.
A neděsila bych jí dopředu, počkala bych, co řekne zubař. Taky záleží, jak dlouho to takhle má, třeba je to poslední fáze před proříznutím, co já vím.
Jinak upřímně nevím, jak si má všimnout učitelka nebo dětský lékař - běžně je tato část dásní překrytá rtem a pediatr u nás zuby nikdy nezkoumal. Od toho se chodí k zubaři
Samozřejmě se dívá do krku, ale při tom tuhle oblast nevidí.
Našim dětem také tak rostou zuby (že jdou vidět v dásních). Jedno mu t jde vidět více a rostou křivě (opět to jde vidět už v dásních) a je sledováno na ortodoncii.
Řekla bych, že to jsou „normální“ prořezávající se zuby (možná špatně rostlé), ostudné je nedocházení k zubaři.
Už má stálé stoličky za mléčnými? Po nich se většinou prořezávají řezáky. A asi by bylo záhodno navštívit zubaře, co nejdříve.
Lecijasek: Musela jsem ji trochu vystrašit, jinak by nešla. Její reakce byla:,,tak jsem zase něco zanedbala"a pak mi psala, že ona byla u zubaře až po deseti letech
No comment. A jako já chápu, že si to učitelka nemusí všimnout, ale zároveň to nechápu, mě stačilo aby se na mě podívala a pozdravila a hned jsem viděla, že asi něco není o. k.v její pusce. ????
Doufám, že to půjde vyřešit nějakým humánním způsobem, páč ta malá je pro, děsný strašpytel. ![]()
Gituš : Nevím, jak to má se zadními zoubky, ale myslím, že tam má pořád mléčné. K zubaři půjde prý ve středu, dneska mají besídku, tak ji nechce stresovat.