Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky.
Mám téměř 8 měsíční holčičku a od narození trpí na záněty spojivek. Na očním jí dělali 2× proplach slzného kanálku, jednou doktorka říkala, že to má průchodné, podruhé ho měla ucpaný. Jinak od narození kapeme kapky, opakovaně měla antibiotika, masírujeme kanálky, ale stále se toho nemůže zbavit. Vím, že se kanálky vyvíjí s věkem, někde píší až do roka a že v prvním půlroce se to většině dětí upraví. Chci se zeptat zda je tu někdo komu by se to upravilo až v druhém půlroce? Co jsem se potkala s maminkami na očním, tak většinou se to u jejich miminek upravilo brzo po tom co začaly masírovat, většinou tak do 4 měsíců věku. Tak jen chci vědět jestli máme naději na spontánní úpravu, nebo jestli nás nějaký výkon nemine. Díky Lucka
@Lucka1111
ahoj syn má totéž ted je mu devět měsíců a od tří měsíců jezdíme každých 14 na číštění kanálků
jinak do roka se to prý zpraví samo u většiny dětí a mluvila jsem s jednou dr a její dítě to mělo do dvou let
Já vím, že se píše, že se to upraví samo do roka (většinou), ale taky že v 80% do půlroka. Čím víc se blíží ten rok, tím víc se bojím, že se to nespraví. Už jí doktorka chtěla dělat i sondáž slzných cest, ale zrovna v tu dobu to měla dobrý, tak se to nedělalo. Tý sondáže se trochu bojím, navíc už je velká a umí se bránit, tak nevím jestli by jí vůbec udrželi.
Sondáž je totéž co laváž? Nám dělají laváž tedy čištění kanálku pravidelně malý se taky umí bránit, ale sestra si s ním poradí toho bych se fakt nebála. Jinak dělali jí stěry? My se rozhodli, že do dvou let to necháme v žádném případě dřív na operaci nepůjde, ale myslím, že se to zpraví samo.
Ne laváž je proplach, sondáž je když to „prošťouchnou“ nějakou sondičkou. Proplach malá taky měla, sice byl řev, ale hned po výkonu se smála, takže to taková hrůzaasi nebyla. Koukám, že jsi ze Strakonic, takže to asi jezdíme ke stejný doktorce (dr. Klichová)? Já jsem ráda, že doktorka je v léčbě dost konzervativní. Co jsem četla nějaké diskuze tady na emiminu k tomuto tématu, tak tam maminky psaly že dětem dělali sondáže opakovaně a v daleko menším věku.
@Lucka1111
jojo dr Klichová, to je zajímavý, že jsem se tam ještě neviděli, já říkala manželovi, že jsme snad jediný miminko který tam chodí ![]()
No to je zajímavý, že jsme se nepotkaly. Vždycky tam nějaká miminka byla, ale skoro pokaždé mladší než my. Akorát zpočátku tam byla i starší miminka. A maminky vždycky říkaly jak jim masáže pomohly. My jezdily hodně na podzim a v lednu, pak jsme mely dlouho klid, ale v březnu se jí to vrátilo, tak měsíc jsem to zkoušela léčit sama, ale bez efektu, tak jsme v dubnu jely zase. Naposled jsme byly asi před 2 nebo 3 týdnama, byly jsme 2× po sobě, dostala ATB a při kontrole to bylo v pohodě. No už to má zpátky
Zatím kapu ocuflush a masíruju, ale pokud to nebude dobrý tak asi v tohle nebo příští úterý zajedem na kontrolu.
Jinak stěry jí braly někdy v lednu, dle nich měla ATB Tobrex, ty jí pomáhají. Pomohly už 2×, ale jen dočasně.
@Lucka1111
tak my jezdíme pravidelně od ledna a jezdíme vždy ve středu, protože pokaždý dělá laváž, tobrex jsme taky měli a nepomohl, ale musím to zaklepat ted to vypadá trošku líp tak uvidíme
@ka2ka no tak proto jsme se nepotkaly, a proto tam jste jediný miminko
Miminka jezdí normálně v úterý ráno, ale asi protože jezdíte pravidelně na ty proplachy tak si vás objednává na jiný den. V úterý tam totiž bývá miminek dost. Nám Tobrex poprvé pomohl na víc jak měsíc. Podruhé se to vrátilo pár dní po dokapání. Zkusila jsem to teda kapat znova (byl ještě použitelný), zase to bylo dobrý, ale po pár dnech od vysazení se to vrátilo znovu, takže teď kapu ten Ocuflush. Dneska to má taky lepší, ale to tak bylo vždycky když neměla ATB, chvíli lepší, chvíli horší, ale nikdy dobrý (krom toho měsíce po prvním Tobrexu).
@Lucka1111
tak záhada je vyřešena my chodíme ve středu kvůli té laváži to má operační den tak jsme vždy první, jinak na očičko jsme vyzkoušel už všechno možné vždy to na pár dní pomůže a pak se to zase zhorší i když ted držíme rekord zatím 10 dní dobrý
Tak držím palce aby už bylo očičko dobrý. Budu taky doufat, že se nám to do roka upraví.
@ka2ka Ahoj, tak jak to u Vás vypadá s očičkama? My teď měli 5 dní klid a zase se to vrátilo. Doktorka už nás chce poslat na operaci a do toho se mi vůbec nechce. Jedem v úterý na kontrolu tak uvidím co řekne, ale už minule nám hrozila, že nás pošle do Prahy ![]()
@Lucka1111 tak u nás už měsíc a půl dobrý po poslední laváži jsem se vykašlala na všechny kapky a stal se zázrak očičko úplně v pohodě
no vůbec ti to nezávidím do té Prahy bych asi dojela na konzultaci, ale nevím jestli bych šla do operace do roka určitě ne moc držím palečky
@ka2ka Tak to je dobře, že to máte dobré, hlavně aby to vydrželo. A vás doktorka neposílala do Prahy? Já taky občas zkouším nic nekapat, ale vždycky se to vrátí. V úterý jsem dokapala antibiotika a dneska se to vrátilo. Tak teď kapu opthalmo septonex. Taky bych radši s operací vydržela až do roka. No uvidím jak dopadneme v úterý.