Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám šestitýdenní miminko, které hodně trpí na prdíky. Měla jsem to tak už u prvního, takže už jsem opět zkoušela vše a i když se hodně vyprdíkuje, pořád je malý šíleně nafouklý. Od hrudní kosti dolů je viditelně jako balon a podle doktorky je to tolik, že mu to tlačí na bránici a i se mu špatně dýchá. Poradila vše možné, ale stav je stejný. Dnes mě ale vyděsila, když mi dala žádanku na sono bříška, jestli malý nemá zůžené tlusté střevo. Plínku má ale pořád lehce pokakanou, občas je stolice víc, tak to by přece špatně kakal, ne? Ale asi těžko říct, protože některá miminka nekakají několik dní a jsou v pořádku. Nemáte s tím někdo zkušennost? Na to sono jdu až za týden a jsem z toho úplně v háji.
@koala123 píše:
Mám šestitýdenní miminko, které hodně trpí na prdíky. Měla jsem to tak už u prvního, takže už jsem opět zkoušela vše a i když se hodně vyprdíkuje, pořád je malý šíleně nafouklý. Od hrudní kosti dolů je viditelně jako balon a podle doktorky je to tolik, že mu to tlačí na bránici a i se mu špatně dýchá. Poradila vše možné, ale stav je stejný. Dnes mě ale vyděsila, když mi dala žádanku na sono bříška, jestli malý nemá zůžené tlusté střevo. Plínku má ale pořád lehce pokakanou, občas je stolice víc, tak to by přece špatně kakal, ne? Ale asi těžko říct, protože některá miminka nekakají několik dní a jsou v pořádku. Nemáte s tím někdo zkušennost? Na to sono jdu až za týden a jsem z toho úplně v háji.
Hlavně nečti nic na internetu, protože to ti jen zamotá hlavu. Trochu tě uklidním, moje dcera měla evidentně taky problém, byla sice nedonošená, ale nic to nemění na tom, že měla velké problémy s prdíky, zelnou stolici, takovou gelovitou, doktorka spoléhala na to, že jí po porodu na neonatologii dělali sono bříška, tak že je vše určitě ok…hrozně se trápila. Měla zřejmě nedozrálý trávicí systém, ale to se může stát i donošenci. Byla hubená, ale bříško měla někdy jak podvyživené dítě, takové nafouklé, jak děti v Africe…postupně z toho vyrostla. Někdy mi nekakala třeba 8 dní, byla tedy kojená, ale to trávení nebylo ideální. Vlastně se to zlomilo až kolem 4 let, od té doby bez problémů. Jo a v pleně měla malinko prdnuto často. Nestresuj se, je dobře, že tě poslala doktorka na sono, určitě se nejedná o nějakou neprůchodnost, protože to by opravdu nekakal vůbec a bylo by to pro něj dost zlé. Poku je jinak celkem spokojený, tak bych byla v klidu.
@alisekR Nebudu vypisovat, co všechno jsem už zkusila, fakt všechno. I jsem upravila svou stravu, zkoušela jsem jíst jen rýži a brambory a bez výsledku. Je spokojený hlavně ve zvýšené poloze a když s ním třepu a chodím. Jak si sednu, začne řev a propíná se jako luk. Opravdu je to ten kolikovitý řev, kdy mám pocit, že se zadusí. Když nespí, tak takhle řve, dá se to utišit tím nošením, krátkodobým ulevením od prdíků. Ale tím, že jsem to tak měla úplně stejně u prvního dítka, tak jsem trochu v klidu. Odeznělo to u něj ve čtyřech měsících, když jsem začala přidávat UM.
Já jsem musela u dcery používat celkem pravidelně rektální rourku, protože jinak by si snad vyřvala hlasivky. U syna vůbec, ten neměl skoro problém.
@koala123 píše:
@alisekR No a snad by se to hned neřešilo operativně, ne?
Tomu nerozumím
podle mě by následovalo víc vyšetření. Myslím, že poslední slovo v nějaké diagnoze bude po tom sonu, ale mě se to moc nezdá no. Fakt jsme si užili taky dost a pak to postupně opadalo, další nástup problémů znemenalo zavedení příkrmů, to bylo další peklo…fakt to bylo asi nedozrálé, nevím.
@alisekR Některé děti prý to mateřské mléko neumí trávit a tak zavedení příkrmů vede ke zlepšení
. Holt počkám na to sono. Ona se chce jen ujistit, prý nepředpokládá, že by bylo něco špatně, ale člověku to fakt v hlavně šrotuje. Já myslím, že kaká dobře. Při každém přebalení ušpiněná plína a jednou až dvakrát denně je toho víc. Není to teda tak jako u prvního, ten to měl vždy až na zádech. U té rourky se spíš vyprdí, než vykadí.
@koala123 Měli jsme to v rodině. Miminko samo kaká, ale ne kolik by potřebovalo. Dost ho to bolí, tlačí tak, že z toho může mít reflux. Ale podobně se můžou projevovat celá řada dalších problémů. Počkej na sono.