Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám 7 týdnu starou holčičku a ještě mi nezveda hlavičku. Od narození má široké balení a teď od středy máme třmeny. Mám hrozný strach aby ji to ještě více neomezovalo ve vývoji. V pondeli budu volat pediatricce co doporučuje dále, zda mám hledat fizioterapeuta či co…nevite kdy jestli je ještě na zvedání hlavičky čas, či už by měla umět? Na netu pisou všude něco jiného
Ona to dožene. Věnuj čas kyčlím. Na zvedání hlavičky teď nemysli. Bude dělat věci postupně později.
Já měla nedonošence 33tt. Ve třech týdnech dostala andukční peřinku, jak byla drobná a malinká, tak ležela pořád jak kuře na pekáči
. Bylo to pro mě hrozné. Naštěstí jsme poctivým nošením dosáhly dobrého výsledku a za 4 měsíce jsme to směly odložit. Pak to vše rychle dohnala, takže se nestresuj. Bude to v pořádku.
Dcera měla třmeny až do roku. Pro mě to bylo hrozné, ale ona to nějak zvlášť asi nevnímala. Díky tomu byla s pohybem samozřejmě pozadu, ale jak se třmeny sundaly, tak to rychle dohnala. Ale ona je pohybově celkově na tom lépe, než starší syn co třmeny neměl. Ten má momentálně se stylem chůze větší problémy, hodně šmajda vtáčí špičky. I když jsme k doktorům chodily žádný to neřešil, ortoped, obvodní ani neurolog.
Teď je dceři 7 synovi 11. Na dceři nikdo nepozná, že někdy musela nosit třmeny.
Když to vezmu zpětně, tak bych ti poradila se na doktory úplně nespoléhat a řešit to i vlastní cestou.
Rozhodně doporučuji najít dobrého fyzioterapeuta ať se na ní alespoň podívá jestli je to ok nebo by bylo dobré to podpořit cvičením. U malých dětí se toho dá hodně spravit a dohnat. Teď chodím s obouma k fyzioterapeutce a lituji, že jsem se synem nechodila už mnohem dřív.
Dcera měla abdukcni peřinku do 4 měsíců. Celý ty 4 měsíce ležela jak placka a v 5 měsících, chvíli po sundání perinky najednou začala s otáčením na břicho, druhym vzpřímením, klekem.. měsíc na to s lezením, pak hned sed, stoj..nakonec chodila v 10 měsících a pohybové je na tom velmi dobře. Naučila se to všechno hrozně rychle. Nicméně hlavu držela pěkně v podstatě tak, jak sourozenci bez perinky. Pokud dítě v 7 týdnech vůbec hlavu neudrží, ani se třeba nesnaží, tak by to za návštěvu fyzio stalo.
Dcera měla tu peřinku, naučila se teda otáčet i s ní. V okamžiku, kdy to mohla sundat, se rozjela jako ďáblík.