Zvyky na Vánoce

644
18.12.08 18:49

Zvyky na Vánoce

Ahojte maminy, letos naše malá bude už o něco lépe vnímat Vánoce. Ráda bych měla pár zvyků, které prostě budeme dělat každé Vánoce. I u nás doma se to tak dělalo a mě jako děcku se to moc líbilo. Zajímalo by mě, jaké zvyky máte s dětmi vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3826
18.12.08 22:13

Ahojky,neporadím,ale ráda si také přečtu nějaké tipy.
Malá to loni zdaleka jěště nebrala. Letos to bude o dost lepší,ale jěště to není úplně ono. Prostě z toho jěště nemá rozum.
Na Ježíška se těší,ví že když bude hodná,tak přinese dárečky a stromeček,ale to je tak vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
19.12.08 06:51

Tak u nás nějak moc zvyky nedodržujeme, ale dodržujeme třeba že dopoledne koukáme společně na pohádky, odpoledne se jde společně nakrmit nějaká zvířátka - když jsem byla malá tak nasypat ptáčkům do krmítka nebo nakrmit ovce a kozy - byl tam takový zookoutek v hájovně, teď chodíme omrknout berounský medvědy a betlém na náměstí, tak se holky příjemně unaví a je to taková hezká tradice.Taky než se vrhnem na dárky tak si ještě u stromečku zazpíváme koledy a pak teprve rozbalujem. Jinak asi moc neporadim, možná časem přibude něco dalšího ale zatím bych to teda neriskla (pořezaný ruce od jablka jak se rozkrajuje nebo popálený děti od rozpálenýho olova fakt nemusim…to jsou zrovna zvyky který se mi líbí, ale pro starší děti :oops: ) - omlouvám se jsem trochu pesimista, ale znám svý děti :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
19.12.08 07:13

Verrun tak u nás vždy byli takovéto Vánoce a já je chci udržet i pro Davíška.Dopoledne v pižámku se kouká na pohádky,já připravím hrachovou polévku a dalších pár maličkostí,po obědě se společně za zvuku koled a společného szpívání ozdobí Vánoční stromeček,pak se jde ven na procházku,my teda chodíme na hřbitov(ale to je tak trochu morbidní a asi ne pro každého),ale povídáme si o zesnulých příbuzných a vzpomínáme na ně,pak se jdeme podívat na betlém a zase si povídáme o vánocích,proč vlastně jsou a tak.když se přijde dom,tak je chvíle volné zábavy a příprav,pak se všichni umyjem,hezky oblíknem,a když se sedne k večeři povíme si jaký byl rok,takové zhodnocení,vždy jsem milovala atmosféru celý barák zhasnutý,všichni u stolu a pro každého svítí svíčka a hrajou koledy,samozřejmě probíhá krájení jablíčka,pak se děti vyženou ven,zaprvé nakrmit zbytky od večeře zvířátka,něco dát pod strom do zahrady a taky se projít po ulici a pokochat se světýlkama a někdo zůstane doma a v klidu připravý dárky,jo a předtím než e jde ven tak děti otevřou okno,aby mohl ježíšek s dárky dovnotř.Když se přijde,tak ještě při zouvání bot se v pokoji s dárečkama zazvoní zvonečkem a pak to je ta správná rychlost(to si vzpomínám na sebe a mé sourozence,Davídek samozřejmě ještě ne :wink: ),nejmladší přiděluje dárečky(maminka mu musí samozřejmě pomoct),rozbalí se postupně,po jednom,po osobě a jde se dokola dokud nejsou všechny rozbaleny,ani nevíš jak moc to dětem trénuje trpělivost a jak moc se pak těší na rozbalování dalšího dárečku a ten předchozí si dokáží vychutnat.A pak se pustí v televizi pohádka a už se jen válíme a žereme :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
19.12.08 09:14

U nás to bylo vždy tak: už jako děti jsme nevydržely dlouho spát (a jinak jsme všichni 4 fakt spáči) a ráno jsme vylezli brzy. Nasnídali jsme se (každoročně domácí vánočka) pak jsme koukali na pohádky. Mamka co pamatuju vařila rybí polévku a dělala chlebíčky. Ozdobili jsme stromeček. Vedle stromečku jsme „pro Ježíška“ postavili mísu s cukrovím a pootebřeli jsme okno. Pak jsme se šli projít a někdo z rodičů zůstal doma a připravil dárečky. Pak už se do obýváku nebo do pokoje nesmělo. Navečeřeli jsme se a šup na dárky. A jaká to byla radost, když ten Ježíšek fakt z mísy s cukrovím něco snědl! :D

Já vím, že Eliška ještě nebude nic moc vnímat, jen ty světýlka. Plánuju to ale tak, že odpoledne vezme manžel malou ven a já ozdobím stromeček a dám tam ty dárečky, takže ona pak uvidí prvně stromek, ale i dárky. Je mi jasný, že letos to ještě tak nevnímá, ale chtěla bych ty tradice udělat už teď, dokud je právě takhle malinká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8569
19.12.08 13:29

Ten den je něčím magický, zvyky dodržujeme tak, jak jsme to dělali doma s rodiči…
Den před Štědrým dnem večer zdobíme všichni stromeček, pouštíme si koledy a zpíváme.

Na Štědrý den vařím houbovou polévku (je to naše tradiční, rodinná) a smažím kapra nebo jiný druh ryby + bramborový salát.
Když se ukáže první hvězda na nebi, jdeme všichni do pokoje, kde zpíváme koledy, já hraji na klavír a mezitím manžel jako že chodí koukat, jestli už Ježíšek přišel (čti:dává dárky pod stromek)
Naposledy, když jde bere kluky s sebou a jdou se kouknout a ejhle - dárky jsou tam

1. :!
    Pak sedáme ke stolu, podle našich zvyků může od stolu odejít během večeře pouze hospodyně. Jíme polévku. Potom vezmeme oplatky a přejeme si vzájemně a při tom se lámeme oplatkem. Pak následuje druhý chod a po něm každý si vybírá 4 vlašské ořechy (4 roční období). Louskáme je jeden po druhém a koukáme, jestli budeme v to dané roční období zdraví). Pak ještě rozpůlíme jablko a pokud je tam hvězdička, budeme zdraví a všechno bude v následujícím roku v pořádku.

A ještě jsme zapomněla - pod talíře dáváme symbolicky peníze + šupiny, aby doma nechyběly peníze.
Na stole musí být položen symbolicky chléb - aby jsme nebyli hladoví.

No a pak - konečně - rozbalujeme dárky.
Televizi tento večer spíš nezapínáme, konečně máme na sebe čas, děti na dárky, nové hračky, tak si to užíváme.

vždy jsem chtěla, aby tento den byl jiný, než ostatní a je a já se pořád na něj těším jako když jsem byla malá.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10054
19.12.08 15:18

Ráno v pyžamech snídaně, pak procházka a zapálení svíček na hřbitově. Po obědě chodíme už léta zdobit stromeček do lesa - pro zvířátka - takže seno, mrkev a pod.
Večeře - vždycky jeden talíř navíc, za ty, co už tu nejsou s námi, pod talíře šupiny, aby jsme se měli další rok dobře. Pak krájíme jablíčka, za svobodna jsme házeli botou.
Jo a pak ještě jedna tradice - celý rok máme na lustru snítku jmelí. Tu na Štědrý den pálíme v kamnech a na lustr přijde nová. Ovšem proč takhle tradice, to netuším, ale děláme to tak odjakživa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová