Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den,je zde prosím někdo, kdo by zodpověděl otázku ohledně hematologie? Syn 10 let po antibiotické léčbě, v pátek sedimentace- ok, krevní obraz. Dnes jsem volala, má zvýšené erytrocyty a trombocyty, leukocyty v pořádku. Dr. nás zve za 14 dní ke kontrolnímu ko, je třeba se nějak moc znepokojovat? Sestřička ho nemohla moc odebrat, nakonec to šlo až ze hřbetu ruky, ráno nic nevypil, večer jsme to asi také nepohlídali- nenapadlo mne toMohlo by to být způsobeno dehydratací? Obecně pije málo.. Děkuji.
Mohlo. Nebo to je po zánětu. Potřebovala bych vědět hodnoty.
@Lama Lama ty mi neřekla, jen, že ko je vysoký. Jinak je syn v pohodě, jen dokašlává. Snažím se si natlouct do hlavy, že se nejedná o nic zlého, že jen ta voda mu chyběla… Jak jde o krev, je mi z toho do ouvej ![]()
Syn to měl taky, možná mu bylo kolem těch deseti…spíš necelých. Je sledovaný na nefrologii a při odběrech mi taky mudr. řekla, že má vysoké erytrocyty (ty trombocyty jsou prý automaticky s tím). řekla, že to budem hlídat, za 3 měsíce to měl zas
, tak že jestli to bude mít i dále, pošle nás na hemato. Ale příště už jsem se připravila, syna opravdu dost ten celý den před odběry nalévala co snesl a myslím i ráno čistou vodou a bylo to v normě. Od té doby (teď mu bylo 12) už to měl vždy v pořádku. Tak z jednoho odběru bych se nehrotila (ale vím, že ti to nedá, já taky googlila o 106,ale bohužel nic pozitivního nebylo
), uvidíš příště a zkus ho hodně prolejt, třeba to bylo tím. Držím palce a neboj ![]()
@Pohodovka2019 děkuju! Já doufám, že to bude jen tím, je fakt, že večer už asi moc nepil a ráno taky ne. Ona dr. něco zmiňovala k té dehydrataci. Dívala jsem se, že takové dítě by mělo vypít až 2500ml, to určitě nedá. Budu ho tedy napájet a doufat.
@Lama Lama tak už jsme i po tom druhém odběru. Poprvé měl ty erytrocyty 5,6, teď, po těch 14 dnech 5,4. U prvního měl zvýšené i trombocyty, ty teď má v pořádku. Dr. říkala, že to klesá, že je to dobře. Za měsíc máme ještě jednou přijít. Jsou tedy takové hodnoty nějak hrozné?
@Anonymní píše:
@Lama Lama tak už jsme i po tom druhém odběru. Poprvé měl ty erytrocyty 5,6, teď, po těch 14 dnech 5,4. U prvního měl zvýšené i trombocyty, ty teď má v pořádku. Dr. říkala, že to klesá, že je to dobře. Za měsíc máme ještě jednou přijít. Jsou tedy takové hodnoty nějak hrozné?
Jde o hemoglobin. Počet erytro není až tak důležitý.
@Lama Lama ten byl v pořádku. Měl zvýšené erytrocyty a trombocyty, hemoglobin poprvé myslím také zvýšený, teď normální.
@Anonymní píše:
@Lama Lama ten byl v pořádku. Měl zvýšené erytrocyty a trombocyty, hemoglobin poprvé myslím také zvýšený, teď normální.
Počet erytrocytů bych vůbec neřešila. POkud je hemoglobin i trombocyty OK, tak je to v cajku.
@Lama Lama díky
Zkusím, jestli si vzpomenu, ještě za ten měsíc napsat, jak to bude vypadat.
@Anonymní píše:
@Lama Lama díkyZkusím, jestli si vzpomenu, ještě za ten měsíc napsat, jak to bude vypadat.
Ahojky, tak pořád z toho nejsme úplně venku, ery se upravily, vše ok, jen zjistili, že má dlouhodobě nízké neutrofily: abs.1,5 a rel.0,243. Vždy si nás pozve tak co 2-3měsíce. Nevím, jestli to moc řeším, nebo ne, dr. říkal, že příčinu nezná, že někdo to tak má celý život a nic se neděje. Ta hladina se mu drží pořád tak nějak stejně, akorát teď ho brali z prstu, protože z zilky nic neteklo. Tak prý to není úplně přesné. Na další odběr jdeme v srpnu.
S obrazem z prstu nemám zkušenosti. S bilýma krvinkama u dětí už vůbec ne. U dospělého neutrofily chronicky bez dalšího poklesu v čase jsou v podstatě záležitost nepotřebná řešit
Dobrý den,
je zde prosím někdo, kdo by zodpověděl otázku ohledně hematologie? Syn 10 let po antibiotické léčbě, v pátek sedimentace- ok, krevní obraz. Dnes jsem volala, má zvýšené erytrocyty a trombocyty, leukocyty v pořádku. Dr. nás zve za 14 dní ke kontrolnímu ko, je třeba se nějak moc znepokojovat? Sestřička ho nemohla moc odebrat, nakonec to šlo až ze hřbetu ruky, ráno nic nevypil, večer jsme to asi také nepohlídali- nenapadlo mne to
Mohlo by to být způsobeno dehydratací? Obecně pije málo.. Děkuji.