Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Přeji hezký den
,
dnes jsem obdržela výsledky pro samoplátce od SynLab a zaznamenala jsem zvýšenou hodnotu u Cholesterolu, Cholesterol HDL (- viz. snímek obrazovky.) a také sníženou hodnotu Vitamínu D.
Jak jste se vypořádali s obojím?. Pomohla vám dietoložka sestavit či modifikovat dietu? Nebo berete doplněk stravy?
Před odběrem jsem zkoušela 1 měsíc novou dietu - ketogenic.
Snídaně je zeleninový salát s krájeným sýrem 10g. Oběd: zeleninový salát, uzený tofu, 2 vajíčka na tvrdo, tuňák (konzerva), olivový olej a sýr 15g (roztavený). Večeře: Zeleninový salát, 130g karbanátek, sýr 25g (roztavený).
Příspěvek upraven 18.06.22 v 14:55
Zrovna D se ve strave dohani docela obtizne, takze urcite bych si nechala napsat Vigantol. Tu hodnotu mas hodne nizkou a D je hodne dulezity.
A to, ze cely den jis zeleninu a jedina bilkovina je vecer maly karbanatek, to ma jaky duvod? ![]()
@Janadel píše:
Zrovna D se ve strave dohani docela obtizne, takze urcite bych si nechala napsat Vigantol. Tu hodnotu mas hodne nizkou a D je hodne dulezity.
A to, ze cely den jis zeleninu a jedina bilkovina je vecer maly karbanatek, to ma jaky duvod?
Jaký přesně důvod? Zmíňovala jsem „ketogenic“ dietu. Celý jídelníček jsem nepopsala. Chtěla jsem zvýraznit jen večeři. Později doplním.
Kup si rybí tuk a užívej dvě polévkové lžíce denně - v něm budeš suplementovat ten vitamín D a omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají s krevními tuky.
Jen se musíš vykašlat na keto, protože klíčový faktor pro zdravé složení tuků v krvi - tedy i cholesterolu je dostatek vlákniny, tedy potřebuejš jíst celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, semínka a tedy i zeleninu, ale ze samotné zeleniny nedostaneš dostatek vlákniny co potřebuješ a zejména potřebuješ pestros, aby stevní mikrobiota, která má na hospodářství s tuky dost klíčový vliv fungovala správně.
Plus je k tomu potřeba zvýšená fyzická námaha.
Jinak to co popisuješ je především dost šílená hladovka.
Obecně - na snížení cholesterolu pomáhá přejít na rostlinnou stravu, ale primární je důležitá kombinace omega 3 (alepsoň 8 g denně) + vláknna (alespoň 20 g denně) + dostatečný pohyb.
@Janadel píše:
A to, ze cely den jis zeleninu a jedina bilkovina je vecer maly karbanatek, to ma jaky duvod?
tofu, tuňák, sýr a vajíčka jsou co?
@Ou píše:Plus je k tomu potřeba zvýšená fyzická námaha.
Jinak to co popisuješ je především dost šílená hladovka.
Obecně - na snížení cholesterolu pomáhá přejít na rostlinnou stravu, ale primární je důležitá kombinace omega 3 (alepsoň 8 g denně) + vláknna (alespoň 20 g denně) + dostatečný pohyb.
píšete naprosté hovadiny
![]()
paní má velice pěkné hodnoty a cholesterol nepotřebuje.
![]()
snižovat
má vysoký „hodný“ cholesterol, což je v pořádku
tzn tukové spektrum je příznivé a nic nemusí řešit, vyjma obecně zdravé stravy a pohybu, to co potřebuje každý
má nízké triglyceridy, takže jí můžeme naopak. pochválit a ne stresovat nesmyslama
prosím, nepište a nekomentujte odběry lidem, když o tom nic nevíte
HDL cholesterol snižuje riziko kornatění tepen. V jakých potravinách se nachází?
O zlém cholesterolu alespoň jednou v životě pravděpodobně slyšel každý z nás. Varují před ním studie, časopisy i výživoví poradci. Na to, že existuje i jeho „hodná“ verze však řada lidí zapomíná. HDL cholesterol, jak se mu také říká, má přitom celou řadu blahodárných funkcí.
S HDL cholesterolem je to přesně naopak. Jedná se o lipoprotein s větším podílem bílkovin, který je organismu prospěšný.
Pomáhá totiž snižovat obsah LDL cholesterolu v krvi a aktivně působí proti tvorbě sklerotických plátů. Úroveň jeho hladiny ukazuje, do jaké míry je náš organismus schopný se „zlého“ cholesterolu zbavovat, a to konkrétně tím, že ho transportuje zpátky do jater.
Díky regulaci LDL cholesterolu předchází rovněž usazování cholesterolu v tepnách, včetně těch srdečních, čímž snižuje pravděpodobnost vzniku nebezpečných onemocnění, kam se řadí mimo jiné infarkt či mozková mrtvice.
paní má pěknou hladinu HDL a tuky má v pořádku ![]()
fakt jen kroutím hlavou, že si někdo, kdo nemá páru dovolí pindat lidem o odběrech, tvl
no nic, raději.
Příspěvek upraven 18.06.22 v 15:52
@Petříčková_Jul píše:
Jaký přesně důvod? Zmíňovala jsem „ketogenic“ dietu. Celý jídelníček jsem nepopsala. Chtěla jsem zvýraznit jen večeři. Později doplním.
zakladatelko, naprosto NIC!! nepotřebujete s cholesterolem dělat, a už vůbec ne ketogenní dietu, ublížíte si
ten vitamin D je nízký, od podzimu to bude potřeba doplňovat, Vigantol, nebo jiný přípravek a přes zimu užívat. pravidelně.
ale žádnou speciální dietu není jinak třeba, byla jste 12 hodin před odběrem nalačno, jak se má.? nešla jste se odebírat při nemoci nebo těsně po nemoci, jak se nemá.??
HDL cholesterol snižovat nemusíte, naopak lidi co ho mají velice nízký, berou léky aby se jim zvýšil a aby se tukové spektrum upravilo, vy nic neřešte…máte ho vzorné.
Cholesterol je výborný, tím bych se vůbec nezabývala. Zvýšený HDL cholesterol nepředstavuje žádné riziko, spíše naopak. LDL je normální. Není důvod vůbec řešit, ani držet jakoukoliv dietu. Vitamín D je nízký, takže si můžeš koupit nějaký vitamín D v lékárně, přes léto užívat třeba 1000 IU denně, v zimě dávku zvýšit.
@Ou zakladatelka má perfektní hladiny cholesterolu, takže není třeba její cholesterol jakkoliv řešit.
@Ou píše:
tofu, tuňák, sýr a vajíčka jsou co?
To prave puvodne neuvedla, puvodne napsala „prevazne zelenina, k veceri jeden karbanatek“, po mem prispevku to zmenila.
Cholesterol v pořádku, vyšší je ten zdravý, jak píši někteří přede mnou.
Vít D bych doplnila max. denní dávku 4000IU jednotek denně. Je léto a velmi nízká hodnota…v zimě bude ještě nižší.
Za pár měsíců si zajděte na kontrolu decka, mělo by stoupnout do normy…nebo alespoň blízko k dolní hranici. Mám odzkoušeno. S deckem jsem na tom podobně.
Jestli se opalujete, tak opatrně bez krému. Když použijete opalovak, decko se v kůži nevytváří. Opalovak tomu zabrání.
Můžete zkusit užívat Tonerin. Je bylinný, přírodní a bezpečný. Byl mi doporučen ke stabilizaci krevního tlaku, ale také snižuje hladinu cholesterolu. A obsahuje vitamin D, takže si to můžete vynahradit.
@Borrealis Pán nebo paní Ou je celkem často mimo. Já když vidím, že příspěvek psalo dotyčné stvoření, nečtu a přeskakuju. Bohužel, někdo to může brát vážně a drží se rady profesionálního googlisty…
@Petříčková_Jul Já taky byla v synlabu a mám nízkou hladinu D..doporučuji tohle Vitamin D3