Zymafluor nebo prsťáček

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9079
2.5.11 21:15

zymafluor nebo prsťáček

Ahoj holky
Chtěla by jsem se zeptat zda dáváte od půl roku zymafluor nebo čistíte prsťáčkem a pastou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
61
2.5.11 21:33

Dáváme Zymafluor i čistíme prsťáčkem, ale bez pasty. Malé je 7 měsíců a máme 4 zuby.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
2.5.11 21:38

Čistila jsem prsťáčkem, bez ničeho, po roce pak kartáčkem otřeným o pastu, teď už umí plivat (2,5r), tak čistím normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
2.5.11 21:38

Ahoj holky mám dvě děti 9let a 1 rok. Když jsem byla poprvé u zubaře v mladším tak jsem se po ZYMAFLUORU ptala, znala jsem ho od prvního prcka. Zubařka mi řekla, že zymafluor už se nesní dávat, protože po něm děti byly předávkované fluorem. 8-o . Ukázala mi na zubech toho staršího co to dělá. Má sice krásný zuby a zdravy, ale má na nich skvrny. Tak malému nedávám. Ten zymafluor vám dala dr.nebo zubařka???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9079
2.5.11 21:43

Je volně prodejný v lékárně. A nemá se dávat celá tableta, ale jenom půlka, ale nevím proč. Přitom je napsáno dávat celou tbl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
2.5.11 21:45

Tak to jsem trochu v šoku, dala nám ho doktorka, že od půl roku, preventivně, tak teď nevím, u zubaře jsme s malou nebyly..... 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
2.5.11 23:12
denca29 píše:
Ahoj holky mám dvě děti 9let a 1 rok. Když jsem byla poprvé u zubaře v mladším tak jsem se po ZYMAFLUORU ptala, znala jsem ho od prvního prcka. Zubařka mi řekla, že zymafluor už se nesní dávat, protože po něm děti byly předávkované fluorem. 8-o . Ukázala mi na zubech toho staršího co to dělá. Má sice krásný zuby a zdravy, ale má na nich skvrny. Tak malému nedávám. Ten zymafluor vám dala dr.nebo zubařka???

A co vám tedy zubařka doporučila u toho malého? Dávat pastu nebo nic? My máme od dr. Natrium fluoratum, ale dávám ho sporadicky :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
3.5.11 13:36
Jen čistit vodou nebojen otírat. V roce je první prohlídka u zubaře tak se poptejte. Zymafluor nám tenkrát předepsala pediatrička pro toho staršího a vím, že se dával plošně. Už nevím jestli bylna recept.
columbia píše:
denca29 píše:
A co vám tedy zubařka doporučila u toho malého? Dávat pastu nebo nic? My máme od dr. Natrium fluoratum, ale dávám ho sporadicky :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9079
3.5.11 13:46

zymafluor je volně prodejný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napets
22.5.12 07:51

zymafluor x prsťáček

Náhodou jsem narazil na vaši diskuzi při studiu na zkoušku z preventivního zubního lékařství a jelikož mám tyto informace čerstvé, tak vám můžu poradit.
Prsťáček určitě používat! Alespoň jednou denně. Pasta není potřeba ta až tak od 3 let a to určitě pastu dětskou se sníženým obsahem fluoru.
Fluorové tablety a čištění zubů jsou dvě zcela odlišné věci! Nemohou se vzájemně zastoupit.

Natrium floratuma a Zymafluor je to stejné, dávkování však není úplně jednoduché. Důležitý předpoklad je zjistit obsah fluoru v pitné vodě ve vašem městě, od něj se odvíjí dávkování.

koncentrace F / věk 0,5-2 2-3 3-4 4-14
do 0,3 mg/l 1 2 3 4
0,3 - 0,7 mg/l 0 1 2 2
nad 0,7 mg/l 0 0 0 0

Dávkování je nutné nepřekračovat, není vhodné přijímat fluor z jiných zdrojů (přílišné pití minerálních vod, fluoridace chrupu…). Dávkování musí být co nejpravidelnější (dávkování sporadicky je k ničemu). V případě podávání více tablet denně je lepší dávkování rozdělit (ne 4 tablety naráz, ale postupně během dne). Ideální je nechat jednu tabletu rozpustit v ústech na noc. Tablety se také dají rozpouštět např. v čaji.

Pokud se celkový příjem fluoru překročí vzniká tzv. fluoróza - křídově bílé až zažloutlé skvrny na zubech popř, i jamky. Je to onemocnění ireverzibilní, je na celý život, ale má pouze estetické dopady. Na internetu jsou stovky obrázků lidí postižených fluorózou.

Ještě je nutno zmínit, že fluor je silný jed. Letální dávka pro dítě je 50mg/kg váhy dítěte.

Snad jsem Vám pomohl, kdyžtak se ještě ptejte.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.