Zkušené kojící maminky prosím poraďte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2216
17.1.07 07:06

Zkušené kojící maminky prosím poraďte

zdravím všechny maminky. Naše 3 týdenní holčička nám dělá starosti. Z prsu začala pít až 3 den po narození a to se přitom na mě vystřídalo 5 dětských sester, které mi pomáhali přinutit malou, aby začala pít. Nakonec mi jedna hodná sestra poradila, a´t ji zkusím kojit přes chrániče bradavek. To zabralo a malá začala pít, ale jedině přes ty chrániče. Když je sundám a zkouším ji kojit normálně, tak odmítá sát. Bradavky nemám propadlé, takže nevím, proč odmítá sát. Minulý týden jsme byli na kontrole u paní doktorky (1 týden po propuštění z nemocnice) a s hrůzou jsme zjistili, že malá váží 3390g. Při propuštění z nemocnice vážila 3600g a jak se narodila, tak vážila 3850g. Paní doktorka nás poslala do nemocnice, kde jsme si poleželi 5 dní. Dělali nám všelijaká vyšetření a vše , kromě moči , bylo negativní. V moči našli nějaké bakterie a dostali jsme antibiotika na přeléčení. V nemocnici jsem malou před každým a po každým kojení vážila a zjistlili jsme, že si ode mě vypije tak max. 20 ml a to ji ještě musím kojit aspoň 40 minut. Po každém kojení musím odsávat a dokrmovat ji. Odsaji ještě pokaždé min. 50 ml. Z flašky těchto 50 ml bez problémů během 5 minut vypije. Doktoři sice říkaji, že se to spraví, ale já už tomu moc nevěřím. Myslím si, že je naše princezna asi trošku líná a je pro ni pohodlnější pít z láhve. Ale možná, že ji křivdím a že za to, že tak málo saje, můžou ty bakterie, které se zjistili z odběru moče. Máme prosím někdo podobnou zkušenost a můžete mi prosím napsat, jak jste postupovali a jestli je šance, že mimi začne sát aspoň těch 40 ml při každém kojení. Malou se snažím kojit 4× denně, cca po 3 hodinách. Jednou jsem ji kojila přes 1 hodinu a to vypila rekordních 35 ml, jenže sestry mi říkali, že není dobré , abych ji tak dlouho kojila. Že stačí cca 20 min. Jenomže to by vypila sotva 10 ml. Mám to už vyzkoušené. Prvních 10 minut se strašně vzteká a brečí a musím ji násilím držet u prsu. Rve mi to sice srdce a sestry říkali, že musím být trpělivá a opravdu ji násilím u toho prsu držet. Po cca 10 min. je jako mílius a saje , ale asi ne moc. Takže , buď se vzteká, nebo mi při kojení usíná, nebo, když si mylslím, že se to kojení vydařilo, protože většinou sála, tak po zvážení zjistím, že stejně toho málo vypila. Ach jo, už nevím, co si s ní počít. Pomalu se smiřuji s tím, že budu muset pokaždé odsávat. Prsa mám už z toho věčného odsávání bolavé. Uvažuji, že si koupím elekt. odsávačku. Máte s ní některá zkušenosti? Moc děkuji za odpovědi a přeji Vám zdravé a hodné miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2216
17.1.07 07:12

Omlouvám se, chtěla jsem napsat, že malou kojím ne 4× , ale 7 x denně po cca 3 hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
17.1.07 07:22

Ahoj Karinka bohužel ti neporadím, ale přidávám ti odkaz kde ti paní Mrázková určitě poradí, zkus to, jsou tam i různé příběhy maminek, které měli stejný problém jako ty.
Přeju Vám, hodně štěstí

http://www.kojeni.net/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
17.1.07 07:45

Ahoj, chápu to dobře, že nějaký zánět na dásničkách nebo ochablé svaly vyloučili, láhev máte s dudlíkem ve tvaru bradavky a minidírkou, kde musí mimi fakt sát (třeba Avent), techniku kojení ti kontrolovali a máš dobrou a když odstříkáváš, tak odstříkáš dost, a kojíš přes kloboučky?

Nevíš, jaký proud MM teče, když malá začne pít, resp. jestli se nevzteká, dokud není ve špičce kloboučku mléko, a pak už jakžtakž pije? Pokud se musí hodně namáhat, než jí začne mléko téct, může ji to odradit; nezkoušela jsi nahřát prsa před kojení třeba sprchou, vypít na ex teplý čaj (fakt hodně pít i během dne), případně jí ze začátku, pokud na její držení nepotřebuješ obě ruce, jí do pusy trochu odstříkávat (aby si zvykla, že z prsu to teče, a sála a neřádila), nebo pokud se na to technicky cítíš a malá se ráda koupe, vlézt s ní do vany a nakojit ji ve vodě. Jestli máš větší prsa, může být šikovnější poloha, kdy jí jakoby prso visí nad pusinkou, mléku pomáhá ven i gravitace.

Jestli odstříkáš opravdu dost, co zkusit suplementor - lahvička s odstříkaným mlékem na krk, z lahvičky tenoučká hadička se přichytí na prs, mimi saje a teče mu současně z hadičky i z prsu?

Našeho lenocha jsem první dva týdny dokrmovala odstříkaným přes stříkačku (dá se do pusiny, a když dítě tahá, pomalu mu tam pouštíš mléko - no a když netahá, pustíš mu pár kapek, ať vidí, že je to mňamka a trochu se snaží :wink: )

Ta hodina mi přijde fakt hodně, neusíná u toho? Co zkusit těch 20 min, ale po dvou hodinách, aspoň než se rozpije?

Hodně štěstí, E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
17.1.07 08:15

A hlavne kdyby to nevyslo a musela jsi zacit krmit z lahve, tak se nestresuj, delas pro to dost, a nekdy to proste nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
17.1.07 08:46

Ahoj Karinko,
já osobně takovou zkušenost nemám, ale kamarádky syn taky pil málo, vždycky vypil jen to přední mlíko, které jde snáz, a na to zadní neměl sílu, takže museli odstříkávat a dávali mu to jinak. Srovnalo se to asi po měsíci, když trochu zesílil. Asi to není úplně stejný problém, jako máš ty, ale rozhodně myslím, že šance na zlepšení tu je. Jinak já jsem na začátku kojila taky s kloboučkem, a pak jsem postupně zkoušela bez něj, nejdřív, když jsem kojila přes den a malý byl v pohodě a nebyl příšerně hladový nebo unavený, a postupně jsme se ho zbavili, ale trvalo to taky aspoň 3 nebo 4 týdny (už si to nepamatuju tak přesně - možná i 5). Tak držím palce.

Pa Bubinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
17.1.07 09:08

Ahoj

tak já měla něco podobného - a přestala jsem kojit, neboť jsem nezjistila, proč to tak je..

Ale co by mohlo snad pomoci „přidat“ mlíčka - zkus najít „suplementor“. to je hadička s lahvičkou, dítko saje prs ale teče mu mlíčko i z lahvičky právě tou hadičkou… používají to právě pro miminka, aby je naučili sát… např.

http://www.medela.cz/…lementor.php

Tak přeji štěstí s kojením, a když se nepovede - tak přeci i UM je řešením!

Věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
17.1.07 09:27

Ahoj..
Todle je těžký…znám to dobře. MOje dítě taky byla héééérečka od malička. Vypadalo že pije jak o život a přitom nic :(Po prsu se nikdy nijak vyjímečně nevrhala, ale to je tím, že byla hodně nedonošená.
První kojo dopadlo ok, ale já už v tu dobu měla prsa navyklé na několikatýdenní odstříkávání, odsávání, takže to šlo téměř samo. Navíc, aby se jí pití usnadnilo, tak se pořídily kloboučky a tím si myslím, že jsem kojení odzvonila.
Kačka se naučila, že mám prsy plné, že stačí jen párkrát potáhnout a mlíčko poteče samo - naplní se kloboučky a ona jen jemně žužlala. U toho samozřejmě usnula - pohodička, po zvážení třeba 20-30ml, prostě nic moc. Zato já chytala nervy, tabulky jsem si psala podle sebe a dokrmovala taky stříkačkou. A holky upřímně..zkuste si velkou stříkačku naplnit vodou..strčit do pusy jen ten koneček a vytáhnout. Celá rodina jsme to zkoušeli..nikdo nezvládal..Káča to vytáhla jedním vrzem. Takže uměla sát a měla sílu..jen věděla, že máma je měkká a kdyžtak trošku prso zmáčkne…
Nakonec jsem kojení vzdala a vrátila se k odsávačce a flašce. Stálo mě to polovinu času, žádný nervy a dítě konečně rostlo tak jak mělo.

Na druhou stranu hodně si to rozmysli..je to fuška a já si tím prsa neskutečně zničila. Mně nic jinýho nezbylo, nedalo se nic dělat, ale teď už bych tak měkká nebyla.

Pokud pije, tak bych zkusila vydržet - případně flašku od aventu s miniaturní dirkou..aby to neměla jednoduchý. U tebe jí můžou nevyhovovat bradavky, špatná poloha kojení..špatný držení..teplo… (třeba Káča v zabalovačce, v které byla první měsíce pořád odmítala vůbec pusinku otevřít)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
17.1.07 10:59

Ahojky,
moje děti se taky přisály pořádně až 3.den a ze začátku měly problémy, ačkoliv byly donošené, byly menší 2,5kg a slabší na sání a já mám veliké prsa a horší bradavky. V klasické poloze na Madonu neměly šanci vůbec, ale fotbalová poloha z boku jim vyhovovala. Prso jim směřovalo do pusy a gravitace taky pomůže. Navíc jsem vždycky odstříkla dost mléka do pleny, aby nebyla bradavka přeplněná a líp se jim chytla. Ze začátku jsou ty prsa hrozně přeplněná, než se to upraví podle potřeby dítěte a může se jim to blbě uchopovat. Děti se to kojení taky musí naučit a někdy to prostě trvá. U nás to byly asi 3 týdny, než získaly suvéreně ten grif :lol: aplně kojíme do teď . Je to o nerv, ale chce to trpělivost. :?

Suplementor je fajn věc, ale je to spíš když není dost mléka a potebuješ aby se prsa stimulovala a nechceš dokrmovat z flašky . Ale to není tvůj problém. Na dokrmování používej fakt jenom ten avenťácký dudlík č.1 - je asi nejlepší, hodně z něho musí tahat - jako z prsa.

Pokud je ale tvoje dítko opravdu pouze lenivé, tak tě čeká pár týdnů trochu boj. :wink: Přeju hodně sil.

Cami+ 2prcci 6,5měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
17.1.07 12:54

Milé maminky, všem Vám děkuji za Vaše odpovědi. Asi budu muset být trpělivá a doufat, že se to naše princezna taky naučí. Jinak jsem už zkoušela skoro vše tzn. sprchuji se před každým kojením teplou vodou, kojím jedině v poloze - fotbalista, z boku (při jiné poloze úplně odmítá sát), skoro při každém kojení zkoušíme kojit bez kloboučků, ale jsme stále neúspěšní, při kojení ji zkouším zároveň stříkat mléko do pusinky inj. stříkačkou, dokrmujeme mat. mlékem flaškou s nejmenší dírkou od fa AVENT, no a nyní jsem si přes internet objednala doporučovaný Suplementor, který mi snad trochu pomůže. Vážně zkoušíme úplně všechno. Z toho věčného man. odsávání mám už pravé prso hodně bolavé, takže nyní odsávám už jenom z levého prsu. Pokud i to bude mimo provoz, tak budeme muset, ač neradi, přejít na um. výživu. Jakou um. výživu by jste mi doporučili? Raději si něco už předem koupím, abych byla připravena v případě potíží. A ještě prosím Vaše zkušenosti s elek. odsávačkou. Je méně bolestivá í , než manuální? Ještě jednou Vám všem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
17.1.07 13:22

Karinko,
předně klobouk dolů za to, co pro svýho prcka děláš. Vyzkoušela jsi snad všechno. My jsme měli asi do dvou měsíců jen problé s přisátím. malý se přisál až tak za pět, deset minut, ale to je prý normální. Kde bydlíš? Nenašla by se v okolí nějaká zkušená laktační poradkyně? Je to sice placená služba, nicméně myslím, že to kojení by za to stálo. Máš to dost náročný, asi u vás bude víc problémů najednou a s její pomocí bysto určitě zvládla. Tu umělou výživu bych ale raději nekupovala. Když ji budeš mít doma, pak po ní snadno sáhneš a zpátky už to půjde těžko. Zase pokud nebydlíš ve městě, kde jsou obchody a lékárny do 20:00 otevřený…no je to těžký. Všechny Um jsou rčitě kvalitní a ať kopíš kterýkoliv neuděláš chybu. Nejvíc je asi doporučovaný Nutrilon, ale je taky nejdrašší. Pak Beba. Může se ti stát, že jich budeš muset vyzkoušet víc, protože prckovi to nebo ono nebude chutnat. Stává se to dost často. Každopádně musíš koupit mléko „počáteční“, to kdybys kupovala v obchodě, v lékárně i poradí. Ostatně na každé krabici je označení, od jakého věku se podává. Moc ti držím pěsti, aby se vám to kojení podařilo. Zapoj doma tatínka a babičky, aby sis co nejvíc odpočinula. Největší nepřítel kojení je stres. Tak hodně štěstí, věřím že to zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
17.1.07 14:02

Ahoj, ještě mi tam chybí co malá, jak reaguje, spí, pláče, má často hlad, budíš ji na kojení? … U takhle malýho novorozeněte se doporučuje dát prs pokaždý, když vypadá nespokojeně to zn. pláče- když by náhodou nemělo hlad, tak ho to utiší. Navíc si tím i stimuluješ tvorbu mléka. Já sama si několik prvních měsíců připadala, že kdybych ráno nevstala z postele a jen měla malýho u prsu celý den i noc, tak nic nezkazím, tam byl totiž nejspokojenější. I když zezačátku, jak on byl malinký a já měla obrovské naběhlé prsy, tak se špatně přisával, vždycky párkrát nasál, pak se pustil, musela jsem mu pomoct, aby dostal prs do pusy a pořád dokola. Jak rostl a zvětšovala se mu pusinka a posílili svaly, bylo to snažší a snažší. Ale nemohla jsem nikde vykládat, že ho kojím třeba po hodině nebo hodině a půl, to už se na mě všichni vč. lékařů tvářili nechápavě. Z porodnice mě původně chtěli pustit jen s přikrmováním UM, protože se jim zase nelíbilo, že kojím dlouho- víc než 20 minut a přitom si moc nevytáhne. Ale prvotní piplačka se vyplatila, i když v šestinedělí a asi i pár dalších měsíců jsem vypadala jako přízrak a říkala si, že mě z toho asi šibne :roll: Ale všechna ta práce přinesla ovoce a my kojily plně prního půl roku a pak polehoučku, pomaloučku nové chutě- příkrmy a kojíme dodnes.
Takže jedině, co můžu radit je zkoušet kojit, kojit, kojit- a to tak často a tak dlouho, jak vy sami budete potřebovat. A kdyby to opravdu nešlo, tak to taky není taková tragédie a proto se z matky hned nestane horší matka. Hodně zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
17.1.07 15:14

ahoj,

u nás to bylo úplně to stejný, po lítání po doktorech, nemocnicích a zdlouhavých vyšetřeních zjistili, že dcerka je líná cucat z prsu. Přešly jsme proto na Nutrilon a bylo po problému. Být tebou, zvážila bych i tuto možnost. Je lepší mít dobře živený dítě na UM než špatně živený na mateřským.

Bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
17.1.07 16:36

ahoj Janulinko, tak malá se nebudí sama, ale skoro pokaždé ji musím budit. Když kojím přes kloboučky, tak někdy ze začátku (asi 5 minut) řve , jako o život. Bez kloboučku řve pořád a když náhodou přestane, tak dělá, že spí. Vážně už nevím, co mám dělat. Buď při kojení křičí nebo spí. Ale když ji začnu krmit flaškou (avent s nejmenší dírkou), tak najednou je probraná a pije jak o život. Když jsem minulý týden ležela s malou v nemocnici, tak mě kontrolovali sestry při kojení , jestli náhodou nemám špatnou techniku, ale prý ne. Prý je malá líná a zvykla si už asi na tu flašku. Ale tou flaškou jsem ji začala krmit až v nemocnici. Předtím jsem ji jenom kojila a přesto toho málo vypila. Ach jo,já už fakt nevím, co dělám špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
17.1.07 17:00

Karinko - zkoušej, zkoušej, ale moc se tím opravdu netrap, děláš hrozně moc, víc už těžko můžeš, pokud se malá rozpije, je to tvoje zásluha, pokud ne, můžeš být klidná, že jsi udělala maximum. Ono se to opravdu může i upravit, až poporoste a zesílí. Hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí