Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych poradit. V noci jsem vstávala ve 3h a pak až v 6h na kojení. Myslela jsem si, že za chvíli bude malý spát až do 6. Ale minulý týden se začal budit po 2-3h a přes den spí max. 2h a to ne vkuse. Jsem už strašně unavená. Malý sice nebrečí, vždycky se napije a pak usne, takže bříško ho nebolí. Nevím, jestli je to dočasné nebo jak bych mohla jeho spánek zase prodloužit. Děkuji za odpovědi.
adinko možná by to mohl být růstový spurt, okolo třetího měsíce bývá, tak má možná větší hlad, v tom případě by to dočasný bylo, ale ten spánkový režim se bude měnit ještě hodně, alespoň u nás to tak bylo (a je
chvíli spí hezky (tj. vstává třeba jen 3× za noc), pak se zas budí každou hodinu
taky to vidim na rustovy spurt, melo by se to do tydne upravit, ale tezko rict, jak
takhle maly mimco si to jeste bude menit nekolikrat, ten rytmus.
Tak ve třech měsících bych byla ráda, kdyby se vzbudila 2× za noc. Určitě to bude ten spurt, prostě má větší potřebu jídla. Nechci tě nějak strašit, ale rytmus a to nejen spánkový se změní ještě hodněkrát. Většinou ve chvíli, kdy si řekneš, teď už to mám vychytané a znám jak mimi funguje ![]()
Naše první noc bez probuzení tzn. první vzbuzení až v 5 ráno bylo někdy kolem 10 měsíce.
Nechci tě strašit, ale noční vstávání po 2 hodinách začala naše starší slečna praktikovat také cca ve 3 měsících a vydržela to do 8 měsíců, kdy jsem ji poněkud „násilím“ vrátila ke 2× za noc (ne vyloženě Estivillem, ale taky tak, že jsem jí prostě pít nedala). Nejspíš to zezačátku taky byl růstový spurt kombinovaný s velkými vedry, ale pak už chtěla napít vyloženě ze zvyku.
Jinak doba usínání, vstávání a frekvence / časy probouzení se nám měnily tolikrát, že nemělo cenu na něco si zvykat.
Jsem zvědavá na tu naši druhou žabku, zatím je skvělá, párkrát už dala i celou noc, nikdy nevstala víc jak dvakrát. Ale taky se blžíí 3 měsícům, tak uvidíme.
ahoj, tak mně se to stávalo též a od té doby, co jsem dávala na noc kaši a přes den příkrmy, od 4 měsíce, tak spala celou noc a přes den ještě v 10 měsících dvě dopol a dvě hodiny odpoledne…, jak se pořádně najedla, tak spala jak anděl