Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poradíte mi, prosím, kdo máte zkušenosti s odstraněním hnědých šupinek ve vlasové části hlavičky? Matyášek je atopik, takže žádná mýdla ani šampony nepoužíváme a nevím, jak s nimi tedy pryč. Díky za zkušenosti a názory.
asi mas zkusenost s mlekem Excipiale U lipolotio, kdyz je atopik- tak to se da pouzit i do kstice- namaz alespon hodinu dve pred koupeli, aby se poradne odsupilo a vecer umyj- za nekoli dni nebude nic. klidne to muze byt na hlavicce i dele- cim dele tim rychlejsi efekt / treba od obeda…/.
neprihlasena Sutka
Mi doktorka poradila namazat HODNĚ olejem, dětským, nebo pro atopika radši nějakým 100% olivovým nebo slunečnicovým, na to látkový kapesník, starší čepičku, nechat aspoň hodinu (lepší víc) a pak okoupat avyčesat. Hlavu taky nemydlím ani nešamponuju. Opakuju podle potřeby. E.
Ahoj Janiku,
měli jsme předepsanou mast od doktroky, myslím, že je i bez receptu. Jmenuje se Kerasal. Tou mastí se hlava miminka namaže cca 1 hodinu před koupáním. Potom než koupeme, vyčesávám všiváčkem, spousta šupinek se pustí, potom umyju hlavu (klidně jen vodou, nebo mýdlem např. Nela Batole - nic jiného nepoužíváme) a potom zase všiváček. V případě potřeby opakovat 1× denně nejlépe před koupáním. Lehce povolené šupinku Ondrášovi odstraňuju i svým nehtem.
Pett
Ahoj,
nám pomohla petrlolejová mast, je fakt hodně mastná, třikrát jsme namazali a už tam nic nemáme.
Ahoj,
tak u nás vede jednoznačně modrá indulona.Namazat celou hlavičku,nechat vcucnout a pak hřebínkem proti růstu vlásku česat…česat..česat…výsledek je zaručený.Po 5-ti dnech jsme měli hlavičku oloupanou a krááásnou.
pa,pa Yasmin
Ahojky, muzu se spis zeptat.. Proc chcete sundavat supinky dolu? Mi prislo, ze je to prirozene a nenapadlo me to sundavat. Je to nejak dolezite?
Čauky, nám doktorka předepsala na šupinky salyciový olejíček, tím namazat a potom jdou šupinky dolů. Taky doporučila vyčesávat dětským zubním kartáčkem - měkkým. Mně však přijde dětský kartáček na vlasy měkčí. Docela to tím jde, nemá se však moc dřít.
Jéé, no to je paráda, tolik tipů - určitě to vyzkoušíme - díky holky.
Kleri - určitě to není nijak důležité, není to žádná vada, ale když náš malý je „plešounek“ a odstranění ho nebolí ani mu nijak neublíží, tak proč to nezkusit
Pak bude hlavička jak makovička ![]()
Tak my zkoušeli opravdu všechno od dětského olejčku až po olivový olej a pořád na stejno:-((
Nakonec mi doktorka poradila mazat Ondřejovou mastí - je na předpis- míchají ji v lékárně doplatek je 4,–Kč:-))
A do týdne jsme se toho zbavili a už se to nevrátilo- byla jsem šťastná jako blecha:-))
Jinak rada namazat tak nejlépe hodinu před koupáním a pak žínkou omýt- strne se víc šupinek a pak na noc, je to co nejvíc napatlané bez otěru:-))
Ať se toho rychle zbavíte, je to otrava:-(
Pa Hanka a Lukášek:-))
Vojta měl šupinky hodně škaredý (taky máme diagnózu AE), 3 měsíce jsme se jich nemohli zbavit, ačkoliv jsme vyzkoušeli snad všechno…
Nakonec jsme skončili na kožním, kde jsme vyfasovali na týden nějakou mast s antibiotiky. Konkrétně je to Chloramphenicolová mast, a šupinky zmizely po prvním použití.
Je to už skoro dva měsíce a bohužel se nám začínají opět vracet..
Tak ať máte větší štěstí v boji proti šupinkám, než my!!
Dadla
janik, ja mu to „skrabala“prstem postupne, jinak mi dokotrka na to dala mast, kterou jsem namazala hodinu pred koupanim a pak to slo lip, existuje jeste jedna mast po ktere to jde pr\ hned dolu ale je to pry dost „chemicke“ DR. mi to nedoporucovala-je to drasticke nebo tak nejak se vyjadrila nevim presne.ta mast kterou jsme meli byla delana v lekarne nevim teda jak se jmenovala.