Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky,
Naše malá nastoupila před měsícem poprvé do školky.
Zvládli jsme řev, nechuť, ale ve školce nic nesní, nechce nic ochutnat.
Babička jí vyzvedává po obědě, se řevem že nechce nic jíst!!!
Mluvila jsem včera s učitelkou a prý to máme ještě vydržet a hlavně jí nic, když přijde domů nedávat.
Máte také takovou zkušenost?
Díky R.
A co si ten oběd odnést domů v kastrůlku a tam ho společně sníst? A samozřejmě vychválit, pomlaskávat si, jaká je to dobrota..že by si zvykla na ty školkové chutě a pak už „jen“ překonala tu nechuť ke školce jako takové. A tříleté nechat několik týdnů hladovět.. no to je mi teda rada od odborníka ![]()
Já mám jedlíka, takže v tomto zkušenost nemám.. Ale zároveň mám konzervu a šprajcovadlo, co špatně přijímá novoty.. Vždy to chce trpělivost, co nejvíc seznámit s tím novým a pak nechat čas si to v sobě přechroupat a pak povolí. Takže já bych ten oběd nesla domů a tam opakovaně nabízela a nedávala nic domácího, dokud nesní nebo neochutná alespoň kousek. Že by nezabral nejlepší kuchař hlad a domácí prostředí? ![]()
Měla jsem něco podobného se synem, ale u něj to bylo o vybíravosti… Byl kojený dva a půl roku… Od půl roku, kdy jsme postupně začali přidávat příkrmy, ovoce, zeleninu, tak obrovský problém… To co mu při ochutnání nechutnalo, ho okamžitě nadavovalo… Ve školce také téměř nic nejedl… Upozornila jsem na to paní učitelky a výslovně je poprosila o nenucení do jídla… Musím říct, že mu to zůstalo do dneška… Nové jídlo neochutná… Ovoce a zeleninu nejí vůbec… Žije
, řekla bych i, že prospívá
Je mu čtrnáct…
Jasně, že máme. Buď v klidu, časem to přejde. Malý chodí už druhým rokem a taky tomu moc nedal ze začátku. Sice teď tvrdí učitelky, že spapá všechno, ale nevěřím tomu, maso ani náhodou a učitelky tvrdí, že ho jí. Doma se toho ani nedotkne. Je to boj. Jste tam teprve krátce, časem si zvykne a začne jíst, nic jiného ji nezbyde. Nehroť to, neřeš to a uvidíš, hlady neumře. Bude to dobrý.
@radulina29 píše:
Ahojky holky,
Naše malá nastoupila před měsícem poprvé do školky.
Zvládli jsme řev, nechuť, ale ve školce nic nesní, nechce nic ochutnat.
Babička jí vyzvedává po obědě, se řevem že nechce nic jíst!!!
Mluvila jsem včera s učitelkou a prý to máme ještě vydržet a hlavně jí nic, když přijde domů nedávat.
Máte také takovou zkušenost?
Díky R.
A jak to tedy máš dělat podle učitelky? Já jsem dceru taky vyzvedávala po obědě, domů jsme přišly a já jsem obědvala a dcera si dala se mnou. Časem se otrkala a začala obědvat ve školce. A pořádně jíst začala až když ve školce i spala, takže po půl roce.
Mame to same, syn je tedy dost vybiravy i doma ale vetsinou ho na nekolik soust ukecam a nejsulezitejsi je aby mi to ochutnal to pak i sni vse
do skolky chodi od zari teda pulku mesice pronarodil
ale kazdy den mi ucitelky poo rikajibze zase nic nejedl prevazne jen polivku, doma ji pak vetsinou s nami…nejak to neresim a doufam ze casem na to prijde sam ze lepsi je se najist…ale hlady asi netrpi
@radulina29 Radu, jsme na tom úplně stejně, dcera zvládá ve školce vše, těší se tam, stres tam nemá, domů se jí pomalu nechce, chce tam i spát, ale nejí tam vůbec ale opravdu vůbec nic. Nevezme si ani rožek suchýho rohlíku, prostě nic. Doma pak jí odpoledne samozřejmě jak nezavřená - ale jen svý starý známý jídla. Je strašná konzerva. Ale ve školce si nevezme ani to, co zná z domu, prostě tam nejí vůbec nic. Nevím, jak to řešit, jsem hotová z toho, že je tam takovou dobu bez jídla a nevypadá to, že by se chystala rozjíst - na ni nefunguje ani to, že vidí jíst ostatní děti :-/
Příspěvek upraven 30.09.14 v 12:46
Svagrova mela z dcerou to same, vubec nechtela ve skolce byt u jidla sedela a brecela, potom az za nejakou dobu se to zlepsilo.
Taky si počkám na rady. Máme doma totéž, dcerku 3 a půl roku. Ona je vybíravá všude, i doma, jí strašně málo vařených věcí, je živá z jogurtů, lipánků, suchejch rohlíků a chleba (max s marmeládou)… ještě loni jedla aspoň rohlík s máslem, ale dostala mononukleózu, máslo zakázaný a od tý doby ho nechce. Tak do roka a půl jedla vyloženě dobře - příkrmů snědla celou misku, chleba s lučinou… Pak se to v létě nějak zlomilo a konec. Je mi jasný, že výchovný by bylo jí doma nic z těch „jejích“ věcí nedat a cpát jí pořád to normální jídlo, který odmítá, ale já to prostě neumim
Samozřejmě jí nepovoluju mlsání, když ve školce jí blbě, ale jdeme domů přes sámošku a tam kopíme většinou rohlíky, jogurt… Rohlík do sebe nabouchá ještě cestou domů. Poslední dobou sem tam něco ve školce ochutná, ale krupicový kaše třeba dvě, tři lžíce, a i když jí prej chutnala, stejně jí nesnědla (to už mi teda hlava nebere vůbec). Navíc od miminka bojujeme s tim, že je drobná a málo přibírá (i v době, kdy jedla dobře), takže nějaký „hladovění“ prostě fakt nedávám ![]()
Jinak naše ve školce i spí, vyzvedávám jí 15-15.30, takže kolikrát má od rána do čtyř třeba dva tři brambory a kousek okurky, občas vůbec nic. Já bych to snad už ani neřešila, ona si to prostě dofutruje doma, ale ty učitelky jsou z toho asi trošku zoufalý, prej u obědy jenom sedí a kolikrát nevezme ani lžíci do ruky.
@krtek93 Jako bych psala o situaci u nás
Fakt jak přes kopírák.
Mám úplně stejnou zkušenost s mojí teď již téměř šestiletou dcerou. Ve školce nejedla téměř rok. Maximálně přílohy, brambory, rýži. První týden se ani nechtěla napít. A nebylo to o vybíravosti, asi týden si ji brávala babička domů po obědě a paní učitelky jí oběd vždy shrnuly do krabičky. Doma snědla vše. Myslím si, že v jejím případě to spíš bylo, že se styděla. Letos už je ve školce třetím rokem a sní vše i věci o kterých jsem si myslela, že by nejedla.
Takže bude určitě líp. Až si zvykne, bude i jíst. A s tím doma nic nedávat moc nesouhlasím, myslím si, že to stejně nepomůže. Přeju pevné nervy ![]()
@radulina29 Hlavně okolo jídla ve školce nedělat scény, nevíš, jak se u vás jídlo vydává? Jestli si děti nabírají samy, nebo jak? Podle toho se pak přizpůsobit - ani dítěti nevykládat, jak je to dobré, nejlepší mňamka na světě a podobně, nekrmit, prostě ať učitelky dělají, jako že nic. Ono tím dítě taky často na sebe upozorňuje. NEDĚLAT Z JÍDLA UDÁLOST. Kdo ji vyzvedává, ať se před ní neptá, jestli jedla, nebo nejedla, nečíst ráno jídelníčky apod.
Doma bych jí najíst dala, samozřejmě, ale prostě normální oběd, nikoli jít např. cestou do obchodu, ať si něco vybere, nebo nejet k McDonaldovi a podobně (i takové případy jsou).
Ještě mě napadlo, že by mohlo pomoct, kdyby si do školky přinesla vlastní talíř i vlastní příbor, někdy to hodně pomůže.
@Ted dy píše:
@radulina29 Hlavně okolo jídla ve školce nedělat scény, nevíš, jak se u vás jídlo vydává? Jestli si děti nabírají samy, nebo jak? Podle toho se pak přizpůsobit - ani dítěti nevykládat, jak je to dobré, nejlepší mňamka na světě a podobně, nekrmit, prostě ať učitelky dělají, jako že nic. Ono tím dítě taky často na sebe upozorňuje. NEDĚLAT Z JÍDLA UDÁLOST. Kdo ji vyzvedává, ať se před ní neptá, jestli jedla, nebo nejedla, nečíst ráno jídelníčky apod.Doma bych jí najíst dala, samozřejmě, ale prostě normální oběd, nikoli jít např. cestou do obchodu, ať si něco vybere, nebo nejet k McDonaldovi a podobně (i takové případy jsou).
Ještě mě napadlo, že by mohlo pomoct, kdyby si do školky přinesla vlastní talíř i vlastní příbor, někdy to hodně pomůže.
Snažim se z toho tu událost nedělat a nedramatizovat před ní, ale přesně to, co jsi popsala (ptaní se, čtení jídelníčku) dělám. ptám se i jí, co dneska jedla. Tak zkusim omezit to vyptávání. Ale čtení jídelíčku mi přijde, že zatím spíš pomáhá, ona to chce vědět, co budou mít, a myslim, že když se výjimečně objeví třeba jogurt nebo něco, co má ráda, tak se docela i těší.
@krtek93 Tak se neptej, dělej, jako že nic, ptaním stejně vůbec ničemu nepomůžeš. Opravdu se většina dětí takto chová proto, protože tím na sebe upoutá pozornost. Prostě jídlo je součást dne, ne mimořádná událost. Já myslím, že na hlad asi nezemře, časem si zvykne, až uvidí, že to nikoho nezajímá, nikoho nebaví.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.