Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat, kdy se vaše miminka začali sami přetáčet na bříško.
Našemu malému se to „podařilo“ během týdne už několikrát, ať už na dece nebo v postýlce a to má teprve něco málo přes měsíc. Přijde mi ale, že je to dost brzy…
Trochu mám z toho obavy, že se mi přetáčí i v postýlce, předtím jsem ho dávala spát na bok, teď jsem ho nechávala na zádičkách, ať to přetáčení nemá tak jednoduché, ale i tak se mu to daří. Musím ho tedy kontrolovat každou chvilku. Přes den to ještě jde, ale bojím se, aby se v noci nepřetočil, když budu spát a neudusil se.
Nějaké rady či zkušenosti?
A co třeba zkusit zavinovačku nebo spací pytel? Aby to neměl tak jednoduchý
A nebo tedy investovat a koupit chůvičku.
Jinak - tedy zírám, jaký je to šikula. ![]()
Chůvičku máme, ale někdy u ani toho nebrblá, tak ani nevím, že je vzhůru a to ji máme hodně citlivou. Přetočí se i ve spacím pytli a zavinovačka se u nás nechytá, nemá ji rád a neusne v ní:(
Malej prcek měl taky tendence okolo dvou měsíců provádět podobná alotria, ale rázem ho to pak na hodně dlouho přestalo bavit. na tak dlouho, že v době, kdy už to měl dělat běžně, se mu moc nechtělo.
Na spaní bych mu dávala fusáček. Jednak se neodkope, a jednak je tak nějak přikurtovaný, aby se nic nestalo …
My máme v postýlce kolem Marušku kojící polštář a dokud se vešla, spala v zavinovačce. Ale Mája je spíš línější, poprvé se na bříško (cíleně) přetočila asi před měsícem, ale ani od té doby to moc často nezkouší. Anežka se začala přetáčet až v 7 měsíci
.
Mám to doma stejné,taky Petřík takhle brzy začal a teď už dokonce nějakou dobu stojí a ťapká kolem stolu.Čili začal v 6.měsících stoupat na nožky.
Začal lézt než měl 4 měsíce,tak to budete mít asi podobné.Nejhorší je,že se to nedá zastavit a člověk už se od nich nemůže moc vzdalovat a nemůžou se jen tak někde položit aby nespadli.
neuděláš nic,jen se musí víc hlídat,nenechávat na posteli samotné a tak.
Naše děti spí od mala na bříšku a žijou, bych to spaní na břiše neviděla tak černě.
Nebo proč ti vadí, že chce spát na břiše, obzvláště když máte chůvičku?
EDIT: jo vy máte chůvičku, mi se to spletlo s monitorem dechu…
ale i tak bych ho klidně nechala na tom bříšku spát, když se mu to líbí.
Zkusila bych se poradit s doktorkou,
Pokud to mimču nevadí tak bych se nestresovala. ![]()
Bojím se, že když se překulí na bříško v noci, když budu spát, a ublinkne si, aby to pak nevdechl a neudusil se. Jinak to že je na bříšku mi nevadí (i když někde jsem zase slyšela, že při spaní na bříšku se zvyšuje riziko SIDS.
Monitor dechu sice máme…ale i tak.
Ahoj, četla jsem o tom zrovna v posledním čísle časopisu Betynka, že tak brzké překulování na bříško může být způsobeno zvýšeným svalovým napětím. Cituji: „Při něm (při tom zvýšeném sv. napětí) se hlava zakloní a jednostranné napětí zádových svalů způsobí jakoby natočení těla na bok.“ Ještě tam píší, že se má na to upozornit lékař a ten by měl poradit, „jak miminko špatných pohybových vzorců zbavit.“ Snad se nezlobíš, nechtěla jsem tě polekat.
etland píše:
Ahoj, četla jsem o tom zrovna v posledním čísle časopisu Betynka, že tak brzké překulování na bříško může být způsobeno zvýšeným svalovým napětím. Cituji: „Při něm (při tom zvýšeném sv. napětí) se hlava zakloní a jednostranné napětí zádových svalů způsobí jakoby natočení těla na bok.“ Ještě tam píší, že se má na to upozornit lékař a ten by měl poradit, „jak miminko špatných pohybových vzorců zbavit.“ Snad se nezlobíš, nechtěla jsem tě polekat.
Určitě se nezlobím, naopak, je dobré vědět, čím vším to může být způsobeno. Možná to ale nebude ono, protože on hlavičku nezaklání. No každopádně půjdeme k doktorce, tak se zeptám, co s tím.
Dynki píše:etland píše:Určitě se nezlobím, naopak, je dobré vědět, čím vším to může být způsobeno. Možná to ale nebude ono, protože on hlavičku nezaklání. No každopádně půjdeme k doktorce, tak se zeptám, co s tím.
Přesně tohle říkali jedné mamince na plavání kojenců a dost jí vynadali že to dovolí prý je to špatně chudák holčina nevěděla ani čí je.Bylo mi jí líto .Vzala jí kluka a ukazovala co je špatně přišlo mi to nevhodné
A jak mám asi tomu dítěti vysvětlit, že to nemá dělat? To mám nad ním stát 24 hodin denně?
Co jí poradili?
To já přesně nevim měla jsem starosti sama se sebou malej řval jak píchlej takže jsem jen slyšela jak jí vynadala no ono se to nedalo přeslechnout strašně se to rozlejhalo. Zeptej se svojí doktorky ona ti určitě poradí nejakej fígl jak malímu to přetáčení zarazit. Ale třeba vy jste jinej případ.Fakt se zeptej radši nejdřív doktorky .
Reakce na příspěvek od PANDORA
No teda chudák holka, já teda byla taky vystresovaná když někdo něco vytýká, ale když je to s klidnou hlavou je to lepší ![]()
Abych neodcházela od diskuze..myslím, že když se poradíš s Mudr. budeš klidnější.