Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@LogLady no já chtěla, co nejdřív, ale u nás to odkládala doktorka, takže nakonec až v 9 měsících. Ale pokud je dítě zdravé, tak bych očkovala.
@LogLady píše: Více
No jistě, to je úděl rodičovství, rozhodovat za dítě ve věcech, o kterých dopředu nevíš, jak mohou nebo nemusejí dopadnout. Ale je to jako s létáním letadlem. Je úplně promilová šance, že spadneš, ale když se to někdy stane, ví o tom celý svět. Za to kolik lidí už letos v ČR zemřelo na ten černý kašel se tolik nemluví. Ale zkus si to vygooglit. A to je jen jedna z těch nemocí.
@unuděná píše: Více
Neteř ho chytla ve 2 a lékařka to diagnostikovala jako chřipku. Takže doma všichni několik dní fungovali jako by měli chripku.Byla očkovaná
Víš co, nastuduj si, co je černý kašel. Manžel to přinese domů z práce a ani o tom nebudete vědět. Chytneš to v obchodě. Víš o tom, že i dnes na to děti umírají? Proč myslíš, že se očkuje takhle brzo. Právě těch pár měsíců je nejkritičtějších. Vakcíny s minimem vedlejších účinků se bojíš, nemocí, co můžou dítě zabít nebo mu přivodit trvalý následky ne. Nechápu tuhle logiku.
@Anonymní píše: Více
A? Jaká je pointa? Já kašlu ještě teď po 3,5 měsíce od propuknutí příznaků, týdny jsem nespala, nepomáhal ani kodein, zablokovala jsem si záda. Syn měsíc nemohl ani popoběhnout, aby se nedusil ![]()
@unuděná píše: Více
To mas pravdu, ze je to úděl rodičovství… ale naopak mi prijde, ze o černým kašli se ted mluvi až moc na to, kolik je hlášeno v ČR úmrtí. V červenci to bylo 8. Samozřejmě jsem z něj taky vystrašená a nechtěla bych aby to mé dítě chytlo, proto se izolujeme. Ale ta pravděpodobnost nákazy černým kašlem mi u nás přijde poměrná nízká, což se asi lisi rodina od rodiny. A pravděpodobnost nákazy ostatními nemoci v ČR, proti kterym se hexou očkuje, téměř nulová.
Po vlastní zkušenosti s tou nemocí ti nemůžu dát za pravdu. Ale o tom to je, formuje nás to, co zažijeme. Dokud se nestane průšvih, tak druhému nevěříš ![]()
A k těm úmrtím si pořád myslím, že je to „málo“ hlavně díky ještě stále velké proočkovanosti kojenců a malých dětí. Proto s tím tak strašej, při dnešním trendu odkládání očkování se to může dost zhoršovat.
Plus mínus dle kalendáře..odklady byly v případě že dítě bylo nemocné, mělo teplotu apod…
Do kolektivu chodíme hodně, resp máme velkou rodinu… manžel v době narození prvního dítka byl i v kontaktu s dělníky cizinci z vychodu…moje mamka zas učí na základní škole, neteře chodí do školek, škol..se všemi se pravidelně a často vídáme takže jsem očkování neodkládala…
Starší mela reakci na první dávku naprostou klasiku: teplota, únava, mírný otok a začervenáním v místě aplikace
Na další dávky a další očkování měla už jen minimální reakce…otok místa vpichu, možná trochu větší nevrlost - pravděpodobně proto že ji noha po očkování bolela…
Syn neměl po očkování teplotu nikdy..resp jednou ale z toho se pak vyklubala nemoc…
Jen otok v místě vpichu a nevrlost…
Příspěvek upraven 04.11.24 v 12:47
@Janli píše: Více
Neboj, mám dobre nastudováno, co je to černý kašel a prirozene z něj mam respekt.
Ty by sis zas mohla nastudovat data - kolik dnes na to umřelo v ČR lidi, když už tady chces vést osvětu. Tim nezpochybňuji závažnost onemocnění. Ale znám z doslechu případy (příbuzná pracovala s postiženými dětmi), kdy se rodičům po vakcíně ze dne na den změnilo dítě k nepoznání. Což lékaři samozřejmě nepřipustí.
Proto mne osobně přijde lepší varianta s vakcinaci počkat až dítě překoná nějaké vývojové stadium (jak se doporučovalo driv) než mu to dávat už ve dvou měsících a doufat, že se s tim jeho tělíčko nějak popere.
Ano, manžel CK muze bezpříznakové dotáhnout z práce- stejně jako např. covid, který taky neni sranda, a milion dalších nemoci, proti kterým se neočkuje.
Ja tuto diskuzi otevřela, abych viděla názory ostatních mamin, nikomu nic necpu, tak prosím vynech ten agresivní tón. Myslim, ze ti - ani nikomu jinému tady- nijak neubližuju a tvůj názor urcite neni jediný správný ![]()
Já jsem se naopak nemohla dočkat až bude naočkovaný. Očkovala jsem hned jak to šlo.
Sestřenice měla černý kašel jako kojenec a bylo to strašný. Teta s ní byla dlouho v nemocnici. Dusila se až modrala
hrozný.
Takže já bych dneska žádný odklad neriskovala.
Obě děti bez reakce na očkování. Ani v mém okolí.
Já očkovala děti normálně, člověk se musí rozhodnout a nést případná rizika, proto je fajn mít pediatra, kterému důvěřuješ a můžeš s ním probrat veškerá pro a proti, přece jen má více zkušeností, než ty a vidí ty statistiky reálně.
Nechala jsem očkovat přesně v 9 týdnech spolu s rotaviry. Syn reagoval jen tím, že byl jeden den spavější nic víc. Za očkování jsem ráda a osobně bych ho, pokud by nebyl vážný důvod neodkládala, ale já mám ještě jedno školkové dítě co pořád něco tahá domů a manžela co pracuje v zahraničí, takže jsem nechtěla riskovat.
@LogLady a vis ze dříve se ockovalo proti TBC již v porodnici? A proto se další očkování dávaly až později? To nebylo kvůli vývoji, ale kvůli tomu očkování proti TBC…tam se pak musi dát velká pauza…
Já sama jsem nechala očkovat až v půl roce. Jenže to bylo před 6 lety. Současná situace je u nás natolik odlišná, vzhledem k imigraci a nemocem, jako je černý kasel, bych ockovala teď v tom 9t. Bála bych se více černého kasle než nežádoucích účinku vakcíny.