Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ockovani jsem neodkladala, naopak jsem se ho nemohla dočkat! Měla jsem panickou hrůzu z černého kašle a hlavně meningokoka. Máme naockovano vše co šlo, i nepovinné. Jediná reakce - 1 denní teplota - byla vždy na Bexsero. Ale u toho se to udává často. Mmch všichni zdravotníci co znám, ockuji. Výhrady má vždycky nějaká matka, co má nastudováno z internetu a jedna paní povídala…nemusíš si to brát osobně. Ale výhody ockovani děti jsou dávno prokázané. Léčit vzniknou nemoc je vždycky daleko horší. A to, ze jedna paní nechce zveřejnit své zaměstnání chápu, taky jsem takto dohledatelna
Syna jsem nechala ockovat presne ve dvou mesicich. Vsechna ockovani mel vzdy bez reakce.
@LogLady píše: Více
Ale očkují a naopak mají ještě dávku navíc.
Ockovala jsem hned, co to slo, v 7 mesicich mel 2 davky vseho (hexa, pneumokok, meningokok, rotaviry). Krome prvniho bexera, kdy mel jeden vecer zvysenou teplotu, zcela bez problemu (narozeny 38+0).
Kvuli cernemu kasli jsme se nechavali preockovat i my rodice (bohuzel jsem to zaspala uz v tehotenstvi), nehodlala jsem to riskovat, a jsem za to rada. Manzelovi se objevil v praci hned, co mel malej 3m, tak jsem byla klidnejsi.
Mě by zajímalo, co by si dělala, kdyby se lékař rozhodl tvoje mimino ošetřit až za 4 měsíce, že teď se mu to zdá hodně brzo ![]()
Ockujeme podle kalendare jen povinna ockovani. Maly je snasi vsechna dobre, bez vedlejsich ucinku. Je zdravy, prospiva, ma bratra cerstveho skolaka, takze imunizace probiha hned od zacatku.
Já byla s malým zrovna dnes na třetí dávce v 16 týdnu. Další je v jednom roce tuším. A jsem teda moc ráda, že už je chráněný, ikdyž dnešní den po očkování stojí za to
rozhodně bych nic neodkládala…
Všechny tři děti jsou očkované podle standardního očkovacího kalendáře. Povinnými vakcínami. Zvážila jsem si přínos a riziko očkování a hádej, co vyhrálo
Ale jsou věci, které bych do dětí píchnout nenechala. O tom zase jindy ![]()
Začali jsme očkovat ve 13 týdnech (4.mesici) ja i moje lékařka uznáváme 3. trimestr a shodly jsme se na tom.
Jinak jsem pro očkování, máme rotaviry, hexu, Vaxneuvance i Bexsero. Očkuji vždy jednu vakcínu a měsíc rozestup a jen momentálně zdravé dítě.
Snáší to dobře - pouze lokální reakce a u Bexsera zvýšená teplota.
@ibis píše: Více
A proč by to jako dělal? Protože jsem se rozhodla zcela v souladu s vyhláškou očkovat své dítě o něco později než je doporučení České vakcinologické společnosti? Pardon, ale tvoje reakce je trochu na hlavu.
Nechali jsme očkovat v 5. měsíci. V té době ale neřádil černý kašel jako teď, navíc manžel pracuje z domova, takže kromě nákupů jsme se drželi doma. Bála jsem se nežádoucích účinků a jejich vlivu na kojení. Když jsem viděla, že syn to zvládá v pohodě a skoro bez reakcí, tak jsme pak už žádné očkování neodkládali a dávali i nepovinné. Teď bych asi nechala očkovat dle kalendáře.
@Janli píše: Více
Naočkovat rodiče, nechodit do nákupáku atd.
Před cca 10 lety to naše dětská doktorka dávala podle kg a měsíce. Ale my jsme tedy do roka s dítětem nikam do vnitřních
prostor nechodili, ani do obchodu, jen pekařství, řeznictví, zelinář. Zbytek se koupil samozřejmě v supermarketu, bez dítěte.
@jita555 píše: Více
Jenže pertusi v drtivé většině případů domu donese rodič. Dítě se v supermarketu nenakazí.