Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
potřebuji poradit.
Jak to je, v průběhu roku jsem 4 měsíce podnikala, 4 měsíce byla na UP a zbytek zaměstnaná.
Je možné mít jedno přiznání ze zaměstnání a k tomu do něj dát i přiznání z podnikání formou paušalu?
Může mi to udělat i má účetní z práce?
Daňové přiznání je jen jedno. Účetí v práci ti ho může udělat, ale dost o tom pochybuji, že se jí bude chtít.
Běžnou praxí je, že si v takovém případě člověk dělá daňové přiznání sám (příp. má svoji účetní). Pro jeho zpracování si od zaměstnavatele (účetní) vyžádáš potvrzení o výši příjmů (v podstatě podklady, podle kterých to jinak za zaměstnance dělá ona).
Angelina.x píše:
Ahoj,potřebuji poradit.
Jak to je, v průběhu roku jsem 4 měsíce podnikala, 4 měsíce byla na UP a zbytek zaměstnaná.
Je možné mít jedno přiznání ze zaměstnání a k tomu do něj dát i přiznání z podnikání formou paušalu?
Může mi to udělat i má účetní z práce?
Když je domluvíš může ti to udělat účetní z práce,ale taky nemusí záleží na ní. Musí se udělat klasické přiznání typu B a podat ho na FÚ nemůže ti udělat jen vyúčtování jako jinému zam., který pracoval 12měs. Máš pozastevený ŽL?,
Ano, mám pozastavený ŽL.
Potřebuji potvrzení z UP o výši přijmu nebo jen potvrzení o podpoře?
Z podnikání ( dělala jsem pro pojiš´tovnu) mi Pojišťovna pošle nějaký přehled co mi zaplatila?
Angelina.x píše:
Ano, mám pozastavený ŽL.Potřebuji potvrzení z UP o výši přijmu nebo jen potvrzení o podpoře?
Z podnikání ( dělala jsem pro pojiš´tovnu) mi Pojišťovna pošle nějaký přehled co mi zaplatila?
Angelina.x píše:
Ano, mám pozastavený ŽL.Potřebuji potvrzení z UP o výši přijmu nebo jen potvrzení o podpoře?
S UP neporadím, to nevím. S pojišťovnou stačí výpis z účtu (mé účetní vždy stačil), mít výpis/potvrzení vyplacených provizí však určitě není na škodu.
UP ti musí poslat něco jako zápočťák/potvrzení o přijmech (dávkách). Pokud si byla OSVČ, pak ti asi paní účetní ve firmě daně neudělá - obvykle ti v zaměstnání vystaví potvrzení o přijmech a děláš si přiznání sama - jako přílohu k přiznání budeš muset doložit kopie potvrzení o všech přijmech za daný rok a pokud si nastoupila do nové práce, tak někdy chtějí zpětně i zaslat kopii pracovní smlouvy. ![]()
Tak mi dali potvrzení z UP, ale bylo to jen o tom že jsem tam byla od kdy do kdy. Dávky podpory jsou prý osvobozeny od daně. A musím si udělat daně sama.