Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím poradte, jsem na rodičovské dovolené. V roce 2010 jsem krom rodičovského příspěvku neměla žádný příjem. Vdaná nejsem. Musím podávat danové přiznání? Můj zaměstnavatel mi řekl že ne, ale mně se to nezdá, proto prosím o radu. Nerada bych něco zanedbala.Děkuji za radu.
Ahoj, opravdu nemusíš. Sociální dávky se nedaní a jseš evidovaná na úřadu práce. Měla jsem to takhle za rok 2009, ale v tomhle se snad nic neměnilo.
A ptala jsem se přímo na finančáku
A platí pořád to, že když jsem měla jen rodičák, tak si manžel napíše, že jsem neměla příjem větší než(už nevím tu částku) a sníží mu daň? V roce 2008 to tak bylo, pak jsem měla PPM, tak nevím a teď přinesl domů formuláře.
Děkuji ![]()
vykyna píše:
A platí pořád to, že když jsem měla jen rodičák, tak si manžel napíše, že jsem neměla příjem větší než(už nevím tu částku) a sníží mu daň? V roce 2008 to tak bylo, pak jsem měla PPM, tak nevím a teď přinesl domů formuláře.
Děkuji
jojo,platí to pořád. ten příjem je 68 tisíc (rodičák se do něj nepočítá, mateřská jo).
Vykyno, platí to pořád. Já pracuju od října a manžel si mě taky ještě naposled bude odepisovat
Také se zeptám…
pracovala jsem do konce června a do konce roku byla na mateřské …takže si daňové přiznání dát mám???
Teď budu rok 2011 na rodičovské…mohla bych si za rok 2011 dát daňové přiznání, abych si odpočetla úroky z hypotéky, penzijka, dary státu…a tak ??
Moc děkuji za fundované odpovědi.
Lenka512 píše:
Také se zeptám…pracovala jsem do konce června a do konce roku byla na mateřské …takže si daňové přiznání dát mám???
Teď budu rok 2011 na rodičovské…mohla bych si za rok 2011 dát daňové přiznání, abych si odpočetla úroky z hypotéky, penzijka, dary státu…a tak ??
Za rok 2010 daňové přiznání dávat budeš, za rok 2011 pravděpodobně ne. Pokud ti tedy nebudu letos proplácet dovolenou a nebo nebudeš mít jiný příjem, než rodičák.
Nebudeš si totiž mít z čeho úroky a to ostatní odečíst.
taky poprosím o radu
Já do září pracovala, od října do půlky prosince jsem byla na neschopence, zbytek prosince na mateřské. Může si na mě manžel něco odepsat? Jemu řekli v práci, že jo, ale když jsem šla za mou účetní, aby mi to potvrdila, tak řekla, že na to nárok nemáme, když jsem půl roku normálně odpracovala.
Děkuji za odpověď
Lennel, záleží, kolik byl tvůj příjem ze zaměstnání.Pokud nižší než 68tisíc, tak si manžel může odepsat. Předpokládám ale, že za těch 9 měsíců, co jsi pracovala, si ten příjem přesáhla, takže asi nic. Nejjednodušší je si v práci vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmecha od částky se odrazit
jo to jsem uřčitě přesáhla. Lepší je se poptat než něco pokazit. Děkuji moc.
taky bych potrebovala poradit- pokud mame s manzelem pujcku(stavebko) a ja jsem jako dluznik, manzel spoludluznik- muze si on toto odecist z dani?
pokud čerpáte úvěr na bydlení, kde máte trvalé bydliště, může si manžel úroky odepsat z daní
Ahoj,nechci zakládat další téma,ale mám dotaz. Máme s manželem hypotéku,která je psaná na mě,manžel jen ručí a dnes mi přišlo potvrzení o zaplacených úrocích za rok 2010 a chci se zeptat jestli je možné si je nechat uplatnit. Celý rok 2010 jsem byla na mateřské a pobírala rodičovský příspěvěk. Předem díky za radu ![]()
Lenka512 píše:
Také se zeptám…pracovala jsem do konce června a do konce roku byla na mateřské …takže si daňové přiznání dát mám???
Já to mám za rok 2010 taky tak - vrátí mi jen to, co jsem zaplatila na daních, pracovala jsem jen do května, a pak listopad, prosinec čerpání dovolené. A my máme úvěr od stavební spořitelny, a úroky si může uplatnit jeden z nás v plné výši - tedy jak manžel za sebe, tak za mě.
Jen musím napsat čestní prohlášení o tom, že si je neuplatním já.