Slevy na daních

81
2.1.11 15:32

Slevy na daních

Prosím poradťe… Našla jsem zde několik stejných témat,tak se dopředu omlouvám. Zajímá mě jak je to se slevou na dani na manželku. Loni jsem byla 3 měsíce na nemocenské a pak rovnou na rodičáku a víc jak 80 000jsem si nevidělala,takže by manželovi měli vše uznat? Po dotazu na manželovu mzdovou účetní nám bylo sděleno,že se nám sleva na dani na manželku nevyplatí,protože má nízký příjem a přitom tady čtu úplně něco jiného… A další věc,manžel už několik let spoří důchodové a máme hypotéku a to se prý dá také odečíst z daní? Manželovi stále počítají pouze vyrovnání daní? Přemýšlím jestli by nebylo nejlepší najmout si danˇového poradce,ale aby to mělo smysl a nebyly to vyhozené peníze? Všem moc děkuji za pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6895
2.1.11 15:56

Určitě si tě odepsat z daní může.stejně jako hypotéku.výše bude záležet na tom,kolik odvedl na zálohach na daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
2.1.11 16:02

tak za jedno, rodičovská se do daních nepočítá, takže to je jako bys nic nebrala. odečtení tebe jestli se vyplatí nebo ne, je taky docela blbost, každá koruna dobrá. Ano, hypotéka se dá taky odečíst a z toho jsou celkem slušný peníze, takže to bych manželovi do práce určitě dala (nevim jak to bude teď, když se ty daně měnily) to důchodový by mělo jít taky, ale nejsem si tim jistá. Jinak životní pojištění se tam dá dát taky, takže určitě musíte mít kvůli hypotéce pojistku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2056
2.1.11 16:24

Ať si vše manža uplatní při ročním zúčtování daně ve firmě, bude tedy toho muset hodně dokládat, ale pokud nemá línou mzdovku, ve všem mu poradí. Pozor, vše musí účetní doložit do 15. února!!!
Pokud by mu to hodila na hlavu, může si vše podat sám na FÚ, dle místa bydliště, tam jsou také poradci a má na to více času…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
2.1.11 16:30

Myslím,že mdová účetní by toto všechno měla vědět.Přeci nelze říct,že to nejde…nebo neví…Určitě jde odepsat tebe jako manželku,děti,hypotéku,penzijní fond,životku,pokud spoňuje určité podmínky.A dělá to dohromady docela veliký balík peněz,když se to nascítá.
Asi bude odpovídat i někdo,kdo tuto otázku zná-myslím,že je povinností mzdové účetní tyto informace vědět a umět je zpracovat!Nebo to není nutné,aby to účetní věděla?To mě přijde divné,že by si to každý měl zjišťovat sám.
A pokud by účetní sdělila,že to neví,neumí,domluvila bych se s někým,kdo to zná a potom jí to šla „omlátit o hlavu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
2.1.11 16:48

Tohle je vyrovnaní daní, aby si mohl odečíst úroky z hypotéky, manželku atd. tak musí účetní donést všechny potřebné podklady, aby to mohla spočítat.
A další důležitá věc je, kolik manžel na daních skutečně zaplatí. Nikdy mu nevrátí víc než zaplatil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
2.1.11 16:57

Co se týče odpočtu na děti,tak FÚ vrátí i víc,než se zaplatilo na daních.Jediná podmínka je pracovat-i kdyby žádné daně neplatil,tak odpočet za děti se vyplácí.U hypotéky,penzijka ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
2.1.11 17:19

Pozor na rozdíl slevy a daňového bonusu!
Sleva - je na poplatníka a manželku. Pokud je ale sleva větší než daň, je daň pouze brána jako nula a nic se nevrací.
Daňový bonus - na dítě. Je částka na kterou má uplatňující rodič nárok. Pokud je vypočtená daň nižší než možná sleva na dítě, je rozdíl vyplacen ve mzdě.
Takže pokud na tvůj manžel nižší mzdu, jeho daň není vyšší než součet slevy, je pravda, že žádný přeplatek na dani nedostane. Ten vznikne jen z daňového bonusu za dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
2.1.11 20:07

Děkuju všem za rady. Bohužel mzdovačka je opravdu tak „tupá“ nebo to jen dělá aby nemusela dělat práci navíc,ale opravdu mu řekla,že atˇna mě slevu neuplatnˇje,že mu nic dají stovku maximálně dvě a to,že nemá cenu… Právě proto to všechno takhle zjištˇuju,klidně si zaplatim i toho poradce,ale nebyla jsem si jistá zda se to vyplatí. U toho odpočtu na manželku jsem vyčetla,že by se mělo vracet něco kolem 16 000 Kč,tak to by se to vyplatilo určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
2.1.11 20:43

Sleva na dani za manželku je stejně vysoká jako sleva za poplatníka což dělá 24840 :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
2.1.11 21:14

Sleva na manželku se nevrací. Ta se jen odečte od celkové daně.
Pokud roční daň je 30.000,– odečte se na poplatníka 24.840,– zbyde 5.160,– od toho se odečte sleva na manželku taky 24.840,– a daň je automaticky 0,– žádný přeplatek na dani z toho nevzniká.
Ten je až po uplatnění bonusu za dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
2.1.11 21:38

Ahoj,
já jen doplním holky, že sleva na manželku lze uplatnit, pokud tvůj příjem za loňský rok nebyl vyšší jak 68 tsíc (pokud se to nezměnilo). Pozor, mateřská se do toho počítá! A nemocenská nejspíš taky - Rodičák už ne.
Samozřejmě musí mít z čeho tu slevu odečíst. Tzn. pokud má malý příjem a neplatí témeř žádné daně, těžko si z nich bude moci odečíst odečitatelné položky. To jsou všechy, co ti tu holky vyjmenovaly.
A dobrá zpráva je, že o vrácení daně lze žádat i 3 roky zpětně. (Teda pokud to nezměnili). Nejlépe by ti poradila šikovná účetní nebo na finančáku. Na finančák doporučuji jít skrz to co nejdříve - samozřejmě se všemi doklady jako je příjem za dotyčný rok, skutečně zaplacené daně, potvrzení o výši zaplacení úroků za dané roky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
30.1.11 13:12
Golls píše:
Děkuju všem za rady. Bohužel mzdovačka je opravdu tak „tupá“ nebo to jen dělá aby nemusela dělat práci navíc,ale opravdu mu řekla,že atˇna mě slevu neuplatnˇje,že mu nic dají stovku maximálně dvě a to,že nemá cenu… Právě proto to všechno takhle zjištˇuju,klidně si zaplatim i toho poradce,ale nebyla jsem si jistá zda se to vyplatí. U toho odpočtu na manželku jsem vyčetla,že by se mělo vracet něco kolem 16 000 Kč,tak to by se to vyplatilo určitě.

Podotýkám, že bych takovou „účetní“ chytla za flígr a vyhodila oknem !
Vím o čem mluvím, sama jsem účetní, a je mou povinností (teda teďka už ne jsem na rodičáku), roční vyúčtování daně provést, pokud o to zaměstnanec zažádá, a já nejsem žádná saň, a vím jak to chodí u mladých rodin, takže se pídím po tom, zda dotyčný má hypotéku, nebo manželku, co nepracuje a je doma s dětmi (je to logické, pokud si každý měsíc uplatňuje slevu na děti) atd. prostě aby to těm „lidem“ vyšlo ve finále co nejlépe.

Nebo pokud mají nějaký „problém“ tak jsem tam od toho abych poradila, pomohla, nebo pokud si nejsem jistá, tak volám na FU, socku, zdravku, udělám ze sebe občas „blbce, že to nevím“ ale jsem placená za to, abych pomáhala lidem, kteří o těchto věcech vědí méně, nebo nic.

Odpověď na otázku: - ať si manžel řekne v práci, že chce to růžové prohlášení, a že si ho doma v klidu vyplní. To není nic proti ničemu, je to jeho „osobní spis“ (mzdový list a ostatní složky, co má zaměstnavatel u sebe) a má právo tam nahlížet, žádat potvrzení atd. A tento formulář pořádně od začátku až do konce přečte, a doplní do kolonek, že manželka nepracovala, že on zaplatil na úrocích tolik peněz, že na životku zaplatil tolik a tolik, a vše doloží potvrzeními, kopiiemi smluv atd.

Není problém si na netu najít znění zákona o dani z příjmů - musí být ale platné znění pro rok 2010. A tam je vše popsáno.
Hodně zdaru !!! Kdyby něco tak se klidně ozvi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
30.1.11 13:30
Golls píše:

Ahoj,
jestli má Tvůj chlap malé daně, tak si Tě neodečte, ani kdyste zaplatili deset daňových poradců. Kdo má malé příjmy,ten si prostě moc neodečte, ani hypotéku, prostě nic. U malých daní lze pouze využít bonus na děti. Když mi do soukromé zprávy napíšeš, kolik má přibližně hrubý příjem a kolik Vás je, tak Ti přibližně spočítám, co se dá u Vás využít za slevy.

• Citovat
  • Upravit
Blanka K.
2.2.11 04:46

vrácení daní

Dobrý den mám menší dotaz jsem na rodičáku a mám dohodu o provedení ráce tudíž zaměstnavatel za mě platí daně.Jsme svobodná a žiji jen s druhem a chtěla bych se zeptat zda mám nárok na uplatnění o navrácení daní nebo tak něco?předem děkuji.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák