Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Muze muj exmanzel ,uplatnovat slevu na deti, jsem na RD.Po rozvodu jsme se vratila k nemu, takze napul bydli u me, ale trvale bydliste ma jinde.
Pokud máte společnou domácnost, tak může, trvalé bydliště není rozhodující… jen pozor na to, že pak musíš jeho příjem počítat při žádosti o jakékoliv případné sociální dávky - prostě budete bráni zas jako rodina ![]()
jen pridavky na deti -se posuzujou .Jinak na bydleni, kdyz ma jinde trvale bydliste, myslim ne.Musi me vubec platit na deti, kdyz jsme spolu?
Je to trochu specifický případ, nejlepší bude, když se zeptáš přímo na sociálce, tam ti poradí nejlíp. Ale určitě se u jedněch přídavků nemůžeš tvářit, že spolu bydlíte (přídavky na dítě) a u jiných (příspěvek na domácnost) že zase ne. To musíš mít všude stejně a nerozhoduje trvalé bydliště. To zavání akorát tak průserem, dej si na to pozor a fakt se poptej nejlépe na té sociálce.
pavlak5 píše:
já myslím ,že je musí mít v péči ,aby mohl slevu uplatnit .
Já bych řekla, že ne, v zákoně je uvedeno toto:
§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti ve výši 11 604 Kč ročně.
jancajanca píše:
jen pridavky na deti -se posuzujou .Jinak na bydleni, kdyz ma jinde trvale bydliste, myslim ne.Musi me vubec platit na deti, kdyz jsme spolu?
Jojo, příspěvek na bydlení je jinak, to je fakt, tam se počítá trvalé bydliště…
A řekla bych, že když žijete spolu tak ti platit nemusí, pokud se podílí na chodu domácnosti, ale z jeho strany je pro něj lepší, když ti ty peníze stále prokazatelně posílá, aby byl chráněn „kdyby něco“.
ne prodat ho nechci,jen potrbuju vedet,jestli muze odecist deti dani.
tak mu reknu at si ty deti da odecist -stejne jim bylo divny, proc to rusi po rozvodu -ze ma prej narok tak nevim ale dekuji.
Když jsem na MD, tak slevu na mou dceru z 1. manželství uplatňuje můj současný manžel, který není její otec. Takže to jde.Musíš jen napsat místopřežné prohlášení pro jeho účtárnu.
dekuju tam me znaj tak prohlaseni mozna chtit nebudou ,jinak napisu
j.pampeliska píše:
Podle nazvu diskuse jsem myslela ze chces ex-manzela prodat
j.a.n.i1 píše:pavlak5 píše:
já myslím ,že je musí mít v péči ,aby mohl slevu uplatnit .Já bych řekla, že ne, v zákoně je uvedeno toto:
§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti ve výši 11 604 Kč ročně.
vycházela jsem z toho ,že u rozvedených manželů žije dítě v domácnosti s tím kdo ho má svěřené do péče .
hmm,ale je fakt ,že to bude složitější a zakladatelka by se měla zeptat na Fú co a jak má doložit .