Má nárok na nižší daně?

3127
23.11.10 13:54

Má nárok na nižší daně?

Má otec miminka nárok na nižší daně, když nemá soudem stanovené výživné jak na mě, tak na prcka a výživné sám od sebe neplatí?

Holky, pls, poraďte!!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
23.11.10 14:04

proč si je neuplatníš sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.10 14:04

já nevím jestli myslíš to co já ale zrovna vcera jsme psala čestné prohlášení že neuplatnuji slevu na danich na syna a tudis ji ma pritel… je to nejakejch 800

• Citovat
  • Upravit
23847
23.11.10 14:06

On ho uvede jako odčitatelnou položku v daňovém přiznání, že? Na to nárok má, když je uveden v rodném listě. Třeba my s přítelem žijem „na psí knížku“, žádné výživné stanovené nemá a přesto si syna odečítá.
Jestli ho chceš přečůrat, tak ať si prcka odečítá z daní babička nebo dědeček (stačí zaměstnavateli přinést ukázat do účtárny rodný list) a on bude mít smůlu :wink: Tedy jen to tak tuším o téhle možnosti, raději ať vám to ještě v práci u prarodičů potvrdí. Tebe si odečítat nebude, i kdyby platil aliky, to by si tě musel leda vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.11.10 14:07
ynax píše:

Páč asi nemá žádný příjem ze kterého by platila daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
23.11.10 14:22

Každopádně mu musíš podepsat prohlášení, že ty je neuplatňuješ, takže když to neuděláš, tak on si to dát odečíst nemůže, sobě si je můžeš nechat dávat až budeš chodit do práce. My to taky tak máme, přítel má vyšší příjem, takže se vyplatí když si je nechá odečíst on a už jsem mu dávala 2 prohlášení, dělá se to každý rok, že tu slevu neuplatňuješ. Ale jak jsem četla tvé deníčky, tak vy spolu nejste, takže bych to zkusila jak radí Gina, nechat je babičce nebo dědovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
23.11.10 14:31

No, podle popisu bych řekla, že nárok nemá… protože se jedná o daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti takže pokud s vámi nežije, tak zvýhodnění uplatnit nemůže.

Ale stejný problém bude i s dědečkem a babičkou, jak tu někdo radil, taky by s vámi museli žít v jedné domácnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
23.11.10 14:33
Pettulle píše:
Každopádně mu musíš podepsat prohlášení, že ty je neuplatňuješ, takže když to neuděláš, tak on si to dát odečíst nemůže, sobě si je můžeš nechat dávat až budeš chodit do práce. My to taky tak máme, přítel má vyšší příjem, takže se vyplatí když si je nechá odečíst on a už jsem mu dávala 2 prohlášení, dělá se to každý rok, že tu slevu neuplatňuješ. Ale jak jsem četla tvé deníčky, tak vy spolu nejste, takže bych to zkusila jak radí Gina, nechat je babičce nebo dědovi.

Jen drobnost, je úplně jedno, jestli si je uplatní ten s větším nebo menším příjmem, je rovná daň 15%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
23.11.10 14:34
Gina108 píše:
ynax píše:

JO, přesně, jsem na ÚP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
23.11.10 14:36
j.a.n.i1 píše:
No, podle popisu bych řekla, že nárok nemá… protože se jedná o daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti takže pokud s vámi nežije, tak zvýhodnění uplatnit nemůže.Ale stejný problém bude i s dědečkem a babičkou, jak tu někdo radil, taky by s vámi museli žít v jedné domácnosti…

já s rodiči žiju v jedné domácnosti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
23.11.10 14:50
j.a.n.i1 píše:
Pettulle píše:
Jen drobnost, je úplně jedno, jestli si je uplatní ten s větším nebo menším příjmem, je rovná daň 15%

no, jedno to není, když má jeden z nás vyšší příjem, tak mu víc odvedou na daních. Zkus si spočítat z jakékoli částky 15 %, uvidíš, že ti pokaždé vyjde jiné číslo a u vyšší mzdy i vyšší daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.11.10 14:56
veverka-andy píše:
Gina108 píše:
ynax píše:
JO, přesně, jsem na ÚP.

Jak to, když máš tak malého syna? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
23.11.10 14:58

no, ono vlastně to není dáno procenty, je to takto:

Důležitou změnu zákona o daních z příjmů přinesla i novela zákona č. 326/2009 Sb., o podpoře hospodářského růstu a sociální stability. Tímto zákonem se pro rok 2010 zvýšilo daňové zvýhodnění na dítě z letošních 10 680 Kč na 11 604 Kč, tj. 967 Kč měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.11.10 14:59
Pettulle píše:
j.a.n.i1 píše:
Pettulle píše:
Jen drobnost, je úplně jedno, jestli si je uplatní ten s větším nebo menším příjmem, je rovná daň 15%
no, jedno to není, když má jeden z nás vyšší příjem, tak mu víc odvedou na daních. Zkus si spočítat z jakékoli částky 15 %, uvidíš, že ti pokaždé vyjde jiné číslo a u vyšší mzdy i vyšší daň.

Jenže na to dítě si pořád odečítáš stejnou částku (jedno z jak velkého platu), tudíž to jedno je :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
23.11.10 15:03
Pettulle píše:
j.a.n.i1 píše:
Pettulle píše:
no, jedno to není, když má jeden z nás vyšší příjem, tak mu víc odvedou na daních. Zkus si spočítat z jakékoli částky 15 %, uvidíš, že ti pokaždé vyjde jiné číslo a u vyšší mzdy i vyšší daň.

No, to je sice pravda, opravdu vím že 15% z vyšší částky je víc, ale sleva na dani na dítě je nějakých 960,– měsíčně, počítejme 1000,– pro jednoduchost, nikoli nějaké % z placené daně.

Jeden má základ daně 10 000,–, druhý 20 000,– třetí 5000,–, takže první má daň 1500,–, druhý 3000,– a třetí 750,– a je úplně jedno jestli ten první zaplatí 500,– druhý 2000,– nebo třetí dostane 250,– pořád si každý přilepší o 1000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák