Daně a OSVČ

466
19.11.10 06:11

Pomoc s daněmi

Jsem úplný antitalent na podobné věci, tak hledám hodnou maminku (samo i tatínka), která by nám poradila s daňovým přiznáním. Přítel je OSVČ, nejsme manželé, vychováváme 4děti, ale pouze 2jsou naše společné. Může si z daní odepsat naše společné děti, příp. i ty mé, přestože nemá stejnou adresu trvalého bydliště jako já a děti? Nemá moc vysoké výdělky, mohl by uplatnit slevu i sám na sebe? Loni jsme vůbec nevěděli, že je možné děti odepsat z daní, dá se to udělat zpětně? A jak to bude, když část letošního roku měl pozastavenou živnost a byl na pracáku?
Kamarád mu naznačil, že kdyby využil všechny možné slevy, nejen že by daň neplatil žádnou, ale ještě by nějaké peníze dostal, je to možné?
Předem díky moc za rady a připomínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
19.11.10 07:58

Nejlepší by bylo najít si rozumnou účetní,ta poradí i v jiných věcech a kolikrát zjistíš,že nějaká ta koruna navíc za zpracování účta do rozpočtu vrátí mnohem víc peněz. Švagr letos donesl účetní papíry na zpravování-ona se jen zeptala-manželka byla 3 měsíce nezaměstnaná?Přineste i její papíry,zpracuji to jako celkovou roční daň…on zíral…donesl a švagrové vrátili přes 7 tisíc jako odpočet na sebe a děti.
Jinak odpočíst vlastní děti lze,ale myslím,že bude podmínka stejné bydliště-to bude vědět někdo z holek,co dělají účto.U dětí které společně vychováváte nejspíš ne.A kdo vám zpracovával daně za loňský rok?Nemáte tam nějaké chyby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
19.11.10 07:59

Ahojky,
slevu na společné děti si samozřejmě může uplatnit i slevu na poplatníka (sám na sebe). Přiloží i papíry,že byl na pracovním úřadě.Pokud neplatil daně, tak mu nemůže odečíst přeplatek na dani (tak to funguje u zaměstanců, kteým je měsíčně strháváná záloha pak je jednou ročně uděláho vyrovnání=vyúčtování).Kdyžtak klidně písni SZ.pá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
19.11.10 08:00

U dětí a rodičů (jiné trvalé bydliště) stačí čestné prohlášení,že máte společnou domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.11.10 08:04

Ale vrácení peněz jako odpočet na dani za děti lze,i když se daně neplatí.Ale podmínka je pracovat.Což je splněno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
8.2.14 23:27

Dobry vecer. Mela bych otazku. Mam syna z predesleho vztahu 6 let. Jeho tatinek si ho danil. Pote co jsme prestali mit spolecnou domacnost a soudne byl udelen syn do me pece si byvaly pritel musel prestat danit syna. Kdyz mí skoncil rodicovak, tak jsem nastoupila do prace a zacala sí danit maleho ja. Vdala jsem se a otehotnela. Nyni jsem na md a maleho si nikdo nedani. Proto by me zejmalo zda si manzel muze danit meho řyna. I kdyz neni jeio otec a co vse si manzel muze danit. Jsme sice manzele, ale ja se synem mame trvaly pobyt jinde nez manzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
9.2.14 00:04

Může, není v tom žádný problém, jste manželé a i když syn není přímo jeho tak je to v pořádku a má na to nárok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
9.2.14 00:30

Měla bych tak dotaz bydlím s přítelem a mám dceru která není jeho. V práci kde pracuji od října 2013(jinak od ledna az do rijna 2013 jsem byla v evidenci UP) my nemohly davát zvýhodněnou dani na dceru, protože jsem neměla rozsudek, ikdyž sem dodala v práci čestné prohlášení otce dcery že je v evidenci UP a nevyuziva to.Pani mi rekla nebojte to vam vrati pri rocnim zuctovani dani za rok 2013,jenze znovu problem, porad nemam rozsudek, rozsudek tedy soud ma byt 13.brezna 2014,takze to nestihnu abych dolozila rozsudek ohledne dcery, a pani ucetni mio rekla ze mi to nebude moct udelat…tak co ted…opravdu jim nestaci cestne prohlaseni otce ditete(otec ditete to nevyuzival uz 3 roky zpetne)a opravdu musim dolozit rozsudek s razitkem pravni moci? ja za to prece nemuzu ze jeste nemam rozsudek :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
9.2.14 07:51

@Lucky.O Myslím že by čestné prohlášení mělo stačit a až budeš mít rozsudek tak si ho k tomu může paní účetní doložit zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
9.2.14 08:09

@Lucky.O Důležité je, jestli sis vydělala víc, než 48 tisíc. Jinak nechápu, proč nestačí čestné prohlášení otce. S vlastním dítětem žiješ ve společné domácnosti Ty, pokud s ním otec nežije, uplatnit si ho nemůže, ani kdyby chtěl. Platí pravidlo, že ten, kdo zvýhodnění v daňovém přiznání využije, přikládá potvrzení, že druhý manžel zvýhodnění neuplatňuje (od zaměstnavatele nebo čestné prohlášení). Jaký rozsudek to účetní chce?
V každém případě - pokud jsi splnila podmínku výdělku a z nějakého důvodu budeš opravdu muset počkat na soudní rozhodnutí, můžeš si podat přiznání sama a o bonus nepřijdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
9.2.14 08:15

Přesně tak, čestné prohlášení stačí, nechápu, na co chce rozsudek. Asi někdo na pravém místě zase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
9.2.14 08:17

Pokud splňuješ podmínku příjmu, pak si podej přiznání. Na FÚ bude čestné prohlášení stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
9.2.14 12:31

A proc je dulezite jestli sem si vydelala vic jak 48tis? Rikala ze ceka na rozsudek k navrhu na upravu vychovy a vyzivy ditete, ktery sem podavala v sp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
9.2.14 12:32

Srpnu 2013

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
9.2.14 12:46

Protože je to podmínka pro výplatu bonusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák