Práce na dohodu a daňové přiznání

35425
19.11.10 09:45

prace na dohodu a danove priznani

Ahoj, zati je k danim jeste daleko, ale mne by stejne zajimalo… pracuju od zari na O,2 uvazek, vydelam mesicne mene nez je minimalni mzda. Zarovne jsem na RP, takze si nemusim platit sama zdravotni pojisteni… Ted jsem ale zacala jeste navic pracovat jinde na dohodu o provedeni prace, ze ktere se nic neodvadi… vydelam si tak dvakrat tolik co v te prvni praci. Jak budu vyplnovat danove priznani? Puvodne jsem pocitala s tim, ze mi vrati v podstate vsechny dane, ktere jsem odvedla, protoze se vejdu do slevy na poplatnika… jak je to ale ted? Predpokladam, ze uvedu jeste jako prijem penize z dohody, tudiz budu muset nejakou dan doplatit, mozna i pojisteni… nebo je nejaky limit, do ktereho se dohoda nedani? je na mesic, nebo celkove na rok?Budu si jeste platit neco z dohody na zdravotni pojisteni kdyz jsem na RD?
Nikdy jsem na dohodu nepracovala, tak se v tom vubec nevyznam… jen na DPČ a tam je to zrejme jinak…

Diky…M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21353
19.11.10 09:48

Pokud je to DOPP do výše 5000,–hrubého měsíčně, tak se z toho odvádí jen 15% srážková daň. Toto se v daňovém přiznání vůbec nikde neuvádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.11.10 09:55

odvody se každopádně neplatí z práce na DPP ať si vyděláš kolik chceš. jen si musíš ohlídat množství hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. (do těch 150)
(teda zatím, slyšela jsem že drábek chce odvody i z DPP :nevim: )

pokud je jednorázová platba na DPP pod 5000,–, platí se 15 % srážková daň, kterou strhne zaměstnavatel a do DP ji nepřiznáváš, tudíž ti ani nikdo nevrátí daň, i kdybys byla pod hranicí slevy na dani… při platbě vyšší než 5tis. ti musí zaměstnavatel (dle mé úřednice na FU) vydat na konci klasické potvrzení o zdanitelných příjmech, ze kterého jen opíšeš celkovou částku a zaplacené daně atd. do DP. zaplacená daň je v tomhle případě klasicky zálohová a vztahuje se na ní sleva na dani na poplatníka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihlášená mati
19.11.10 10:22
VeKo píše:
Pokud je to DOPP do výše 5000,–hrubého měsíčně, tak se z toho odvádí jen 15% srážková daň. Toto se v daňovém přiznání vůbec nikde neuvádí.

nebo je možnost podepsat u zaměstnavatele prohlášení (ten růžový tikopis) aby se z příjmu platila zálohová daň bez ohledu na výši výdělku, ale lze podepsat jen u jednoho zaměstnavatele za určité období

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená mati
19.11.10 10:31
Nataša píše:
pokud je jednorázová platba na DPP pod 5000,–, platí se 15 % srážková daň, kterou strhne zaměstnavatel a do DP ji nepřiznáváš, tudíž ti ani nikdo nevrátí daň, i kdybys byla pod hranicí slevy na dani… při platbě vyšší než 5tis. ti musí zaměstnavatel (dle mé úřednice na FU) vydat na konci klasické potvrzení o zdanitelných příjmech, ze kterého jen opíšeš celkovou částku a zaplacené daně atd. do DP. zaplacená daň je v tomhle případě klasicky zálohová a vztahuje se na ní sleva na dani na poplatníka..

zálohová i srážková je stejná těch 15 procent a rozdíl je, že srážková daň je konečná a nevstupuje do daňového přiznání, ani ti z ní nic nevrátí, u zálohové je to naopak jak píší holky

jen s tím potvrzením to už v nových tiskopisech neplatí a dokládá se výdělek z dohody na Fú pouze smlouvou (cca před půl rokem jsem to řešila s jednou mzdovou účetní z velkého podniku která se vyzná)

• Citovat
  • Upravit
nepřihlášená mati
19.11.10 10:34

upřesnění předchozího příspěvku - mluvím o DoPP

• Citovat
  • Upravit
1748
19.11.10 11:57

pokusím se nějak ve zkratce to vypsat (aspoň si to zopáknu, když už se tomu nějakou dobu nevěnuju :-) ), jelikož netuším kde máš podepsané prohlášení, ta první práce je předpokládám na pracovní smluvu nebo DoPČ?

DoPČ nebo pracovní smlouva:

• odvádí se sociální a zdravotní poj. procentem ze skutečného příjmu v tvém případě (u soc. jsou možné vyjímky, ale to sem míchat nebudu, tebe se nejspíš netýkají, u zdravotního poj. by byl pouze doplatek do minimální výše dle zákona 1080,–/měs., který se tě netýká z důvodu pobírání RP, případně poté péče o dítě do 7let)

DoPP:

• žádné sociální ani zdravotní poj. se z příjmu neodvádí (dokud nezmění zákony)

Daň může být v obou případech stejná, záleží na prohlášení:

• srážková v případě výdělku do 5.000,– a zároven v případě, že není podepsáno prohlášení, její výše je 15 procent (ze superhrubé mzdy/odměny z DoPČ nebo v případě DoPP ze skutečné výše odměny) a je konečná
  • zálohová daň je taktéž 15 procent, vstupuje do dańového přiznání, o zálohovou daň se jedná v případě, že výdělek je větší jak 5000,–, nebo pokud je podepsáno prohlášení poplatníka nezávisle na výši mzdy/odměny z dohody. Pouze u jednoho zaměstnavatele můžeš podepsat prohlášení - získáš měsíční slevu na poplatníka a popřípadě na dítě, která se ti odečte každý měsíc z vypočítané daně.

Pokud máš v některém období více příjmů se zálohovou daní musíš podat daňové přiznání, je hodně nepravděpodobné, že by to vyšlo abys doplácela.

Jinak co se týše osvobození od daně do určitých limitů, tak si vzpomínám jen tyhle, netýkají se prac. poměrů a dohod:

• nahodilá činnost (v zákoně je několik podmínek, které pro ni musíš splnit) do výše 20.000,–/rok
  • na smlouvu o dílo atd. si můžeš vydělat do 6.000,–/rok
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.11.10 12:10

no, já jsem právě vždycky dokládala DPP smlouvou a výpisem z účtu, ale letos po mě chtěla - prvně!! - moje úřednice ten tiskopis. tak jsem zvědavá, co bdue teď. mmchodem, v některých podnicích na mě koukali jako na trotla, cože to chci, když je to DPP, a v některých vystavili automaticky, takže to až zas tak jednoznačně všude nevědí (a podotýkám, nejsou to malé firmy..)

jj, vždyť píšu, že do 5tis je to srážková daň a od 5tis zálohová (tj. patří do DP a vztahuje se na ní sleva na dani.) - to že je 15 % vždycky to považuju trochu za samozřejmost :wink: 8-) - i když pravda, nedávno jsem inženýrovi ekonomie vysvětlovala, co je to čistá, hrubá a superhrubá mzda a kolik jsou daně a kolik odvody 8-) bych si myslela, že když to ví „blbej“ chemik, bude to vědět ekonom a ono ne :D :D

jedno si neodpustím, že z tohodle daňového systému mě brzo šlehne. každý rok je to jinak a slibované přiznání na jednu stránku mi připadá jako scifi 3.kategorie.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
19.11.10 14:03

no já taky tvrdím kocourkov první kategorie (ve slušném podání :-) ), ale holt s tím nic moc neuděláme :pocitac:

no s tou srážkovou/zálohovou daní nevím jestli si rozumíme - když máš podepsáno prohlášení, tak je vždy zálohová a klidně to můžou být 3.000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.11.10 16:11

jojo, myslím, že my si rozumíme :) ještě aby nám rozuměli i na FU :mrgreen:
(já mám třeba to prohlášení podepsané u zaměstnavatele, kde mám HPP, tudíž u dohod je nepodepisuju nikdy.. většinou to má asi každý u hlavního zaměstnavatele.. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
glen25
19.11.10 16:46

pardon,ja tomu nerozumim. U nas to mame tak: podepsany ruzovy papir a u jinyho zamestnavatele DoPP - je to srazkova, nebo zalohova (do 5tis/mesic)?
Moc diky. Z danovyho priznani se pomalu osypavam uz ted… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.3.14 22:05

Ahoj, potřebuju poradit, jsem naprosto zoufalá a nevím, co dělat :-(
Jsem na Rd a od dubna jsem se vrátila na pár směn do práce, kde jsem pracovala do srpna na dohodu a vydělala si nějakých 16500kč a od srpna jsem nastoupila do nové práce, ve které mám každý měsíc výdělek do 5000kč…chtěla jsem v tom novém zaměstnání doklad o těch zdan. příjmech, abych si mohla daně udělat sama, tedy spíš účetní a doklad mi nechtějí dát…a já nevím, jak to z nich dostat, když jsem se ptala šéfky, tak mi řekla, ať to neřešim… :? :? :?
nevím, jak to udělat, nechci mít problémy… :( :( :(

• Citovat
  • Upravit
139
4.3.14 22:17

Pro anonymní

Ahoj, pokud jsi si každý měsíc vydělala do 5000,– Kč, tak za Tebe zaměstnavatel odváděl tzv. srážkovou daň, takž žádné potvrzení nedostaneš a ani žádné problémy ti z toho neplynou. Buď v klidu. A ještě pro upřesnění: prohlášení poplatníka (ten růžový papír)jsi nepodepisovala, že ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.14 22:39
@Ennyka píše:
Ahoj, pokud jsi si každý měsíc vydělala do 5000,– Kč, tak za Tebe zaměstnavatel odváděl tzv. srážkovou daň, takž žádné potvrzení nedostaneš a ani žádné problémy ti z toho neplynou. Buď v klidu. A ještě pro upřesnění: prohlášení poplatníka (ten růžový papír)jsi nepodepisovala, že ano?

Růžový papír jsem podepisovala u toho původního zaměstnavatele, kde jsem si vydělala těch 16500kč v tom druhém už ne, ale podle výplatnice si myslim, že tam žádná srážková daň stržená nebyla :,( mně je fakt úplně špatně, jako bych něco provedla a to chci mít jen všechno v pořádku :,(

• Citovat
  • Upravit
19
4.3.14 22:54

A konkrétně podle čeho soudíš, že daň nebyla sražená?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák