Sleva na dani na dítě – jak je to s odpočtem?

482
14.12.10 10:24

Sleva na dani na dítě

Ahoj všem, chtěla bych poprosit o radu, jak je to s odpočtem na dítě. Přítel by si chtěl uplatnit odpočet na našeho syna, účetní v jejich firmě mu řekla, pokud nejsem svoji, tak že má smůlu. Já jsem ale zjistila, že to tak asi není, ale vůbec nevím co všechno je potřeba doložit, aby přítel měl na ten odpočet nárok. Jinak žiji s přítelem ve společné domácnosti, on se podílí na výchově a výživě našeho syna, je zapsán jako jeho otec. Nevím ovšem, pokud bude chtít uplatnit ten odpočet, zda nemusí mít trvalé bydliště, protože to má jiné než já. Děkuji moc všem za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9044
14.12.10 10:26

Ahoj,mi mame s pritelem syna a taky nejsme manzele a minuly rok si ho dal do toho odpoctu.Myslim,ze staci dolozit jen rodny list ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
14.12.10 10:26

zrovna tedka jsem psala cestne prohlaseni ze neuplatnuji slevu na danich na malyho, pritel to vzal do prace a ma ji on… urcite to jde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
14.12.10 10:29

Potřebuje od tebe prohlášení, že slevu neuplatňuješ ty, a kopii rodného listu dítěte. Samozřejmě předpokládám, že je v tom RL uvedený jako otec dítěte, manželství roli opravdu nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
383
14.12.10 10:29

Jde to, přítel slevu uplatnil loni, ani si nepamatuji, jestli musel vzít do práce rodný list, nebo stačilo jen náhlasit údaje do DP, ale šlo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
14.12.10 10:30

No pokud je zena jeste s ditetem na MD,tak ani prohlaseni psat nemusi ne?Nebo aspon ja ho minulej rok nepsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
14.12.10 10:51

jde odpis na dani doložit rodný list a doložit že odpis nemá už manželka nemuže být odpis 2× :-P

• Citovat
  • Upravit
121
14.12.10 10:51

Ahoj, my akorát podepisujeme prohlášení o tom, že žijeme ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
14.12.10 11:42

Ahoj, tak to je úplná blbost, stačí, že je zapsán v RL jako otec dítěte, takže ten předloží v práci a pak tvoje prohlášení, že ty nárok na odpočet neuplatňuješ. Přítel mi to vždy přinesl z práce, abych jim to podepsala a opět jim to odnesl. Ten RL stačí kopie, nemusí nosit originál a pokud mu účetní bude nadále tvrdit, že to nejde když nejste manželé, tak by ji měli vyměnit. Jinak to prohlášení musí obsahovat to, že slevu na dani neuplatňuješ, jméno a příjmení dítěte a rodné číslo, to samé u tebe, datum a tvůj podpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.12.10 12:33

mám ditě z předchozího vztahu na něj slevu na daních nemá nikdo ani otec dítěte může to uplatňovat současný přítel?Nebo to musí být jen otec?Někdo mi jednou říkal že stačí že spolu žijeme že nás živí udělat prohlášení , ale nejsem si jistá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
gold45
14.12.10 12:40

Osobně si myslím, že u vás bude problémem právě to trvalé bydliště, protože, pokud ho má jiné, tak se to nebere tak, že žijete ve společné domácnosti.
Jinak základem je nutné, to co tady již bylo zmíněno: rodný list dítěte a čestné prohlášení matky, že si to neuplatňuje ona.

Jinak to čestné prohlášení je nutné, i když je žena na MD(RD), protože to neznamená, že např. nepodniká (OSVČ) a neuplatňuje si dítě ve svém daňovém přiznání, takže čestné prohlášení určitě doložit … ve většině firem to dají předtištěné pouze k podpisu, ale stačí napsat ručně či na pc doma …

• Citovat
  • Upravit
2681
14.12.10 12:41

na moje dítě z předchozího manželství má slevu na dani můj současný manžel. Přehodili jsme to, když jsem šla na mateřskou, taky jsem psala čestné prohlášení pro jeho účtárnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13754
14.12.10 17:22
Kyrnyj píše:
Osobně si myslím, že u vás bude problémem právě to trvalé bydliště, protože, pokud ho má jiné, tak se to nebere tak, že žijete ve společné domácnosti.
Jinak základem je nutné, to co tady již bylo zmíněno: rodný list dítěte a čestné prohlášení matky, že si to neuplatňuje ona.

Trvalé bydliště problém není, já ho mám jinde než kde bydlíme a stačí podepsat čestné prohlášení že žijeme ve společné domácnosti. A u nás i potvrzení mého zaměstnavatele, že si odpočet neuplatňuju já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
14.12.10 21:27

Moc děkuji Všem. Jsem na MD, takže předpokládám, že stačí čestné prohlášení, že já odpočet neuplatňuji a ještě čestné prohlášení, že žijeme ve společné domácnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
15.12.10 09:20

já myslím že to že žijete ve společné domácnosti nemusíš, teda po nás to nechtěli, nic se nestane kdyz to napíšeš taky..:) a jestě ten rodnej list okopčenej..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák