1. porod předčasný, 2. dítě donošené

11
5.10.19 18:02

1. porod předčasný, 2. dítě donošené

Ahoj těhulky a maminky.
Ráda bych se podělila o své zkušenosti v těhotenství. Mám za sebou dvě těhotenství a krásné zdravé děti.
První bylo bez komplikací. Na konci druhého trimestru mě ale doktorka varovala, že mám měkký čípek a doporučila jít na neschopenku. Od 28tt jsem teda měla “klidový režim” doma. Ve 33tt při kontrole v poradně mi bylo řečeno, že jsem otevřená na špičku prstu a nařízena hospitalizace. V porodnici na JIP jsem strávila 4 dny a pak byla propuštěna domů, kde jsem opravdu jen ležela (maximálně WC a rychlá sprcha). Když jsem byla 34+2, přišel porod. Velmi rychlý. Kontrakce začaly zhruba mezi 3. a 4. odpoledne, do porodnice jsme přijeli v 17:30, u vchodu mi praskla voda a v 18:00 se narodil syn (2330g/45cm). Dýchal sám, přesto byl 3 dny v inkubátoru a celých 19 dní na neonatologii. Trvalo nám týden a půl, než začal sám sát. Od té doby prospívá krásně a dnes má 3,5 roku.
Druhé těhotenství nebylo vůbec jednoduché. V 8tt masivní krvácení z hematomu a až do 15tt jsem špinila, jak se vstřebával. Musela jsem dodržovat přísný klidový režim, což bylo možné jen díky pomoci babiček s hlídáním syna. Druhý trimestr byl snesitelný a jakž takž jsme fungovali. Od začátku 3.trim. silné tvrdnutí břicha při jakémkoli pohybu, miminko dost tlačilo na pánev, špatně se mi chodilo, takže velké omezení. Holčička se nakonec i přes velké obavy, stresy a nejistotu narodila v 39+2. První kontrakce začaly v 5 ráno a hned po pěti minutách, tak jsme jeli do porodnice. Protože jsem se rychle otevírala, v 9 mi praskli vodu a v 9:15 se malá narodila. Propustili nás z porodnice plně kojicí po třech dnech.
Doufám, že tato moje zkušenost pomůže všem, které mají po prvním předčasném porodu strach z druhého těhotenství jako já. Bála jsem se, ale nakonec to všechno krásně dopadlo. Nutno ale podotknout, že už na začátku druhého těhotenství jsem si v hlavě jasně řekla, že toto dítě prostě donosím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
193
5.10.19 18:14

Děkuji, krásný text, ale já do druhého už nejdu. Dcera 32+1, 1260g, 37 cm. Už to nechci zažít znova, kdyby se to opakovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.19 19:24

Díky za zkušenost, moje porody byly 38, 38 a 33tt. Teď jsem 17tt a pevné doufám, že alespoň těch 38 týdnu dám. Mám z toho docela strach, čípek už asi není úplně v kondici

• Citovat
  • Upravit
11
7.10.19 09:25
@sportka píše:
Děkuji, krásný text, ale já do druhého už nejdu. Dcera 32+1, 1260g, 37 cm. Už to nechci zažít znova, kdyby se to opakovalo.

To mě mrzí a chápu to. Dvě mé známé taky rodily v 32tt a žádná už další dítě nechce. Mám taky ale kamarádku, které se narodila druhá holčička ve 29tt (930g). Rodily jsme ve stejný den, ležely vedle sebe na JIPce. I přes tu hrůzu a strach dnes uvažuje o třetím dítěti. Asi ale záleží, co předcházelo tomu Vašemu předčasnému porodu. Člověk si to pak všechno přehrává a má strach.
Doufám, že je Vaše děťátko v pořádku a už si to všechno jen užíváte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
7.10.19 09:26
@Anonymní píše:
Díky za zkušenost, moje porody byly 38, 38 a 33tt. Teď jsem 17tt a pevné doufám, že alespoň těch 38 týdnu dám. Mám z toho docela strach, čípek už asi není úplně v kondici

A máte nějaké potíže, nebo je zatím všechno v pořádku? Držím pěsti, ať to dotáhnete s miminkem co nejdál! Taková hromada dětí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí