11 měsíců a nelozí

3492
7.4.06 10:08

11 měsíců a nelozí

Ahoj mamky,

mám skoro jedenáctiměsíčního syna, který nelozí a ani se neplazí. Přetáčet se sice začal taky později až v 7 měsících, ale pořád nelozí a ani se o to nesnaží a přitom když leží tak se nudí a vyžaduje stálou pozornost. Neurologicky je v pořádku. Chodíme pravidelně na kontroly. Tam mi dr. řekla, že je pouze líný a pohodlný no jo ale jak dlouho ta pohodlnost může trvat? Přece ho nemůžu pořád nosit a přece se nemůže pořád vztekat a ležet?
Vojtovu metodu cvičit nemáme protože na to aby lezl má jen se mu nechce (to jsou slova dr.) motivace hračkami nezabírá.

Prosím nemáte některá podobnou zkušenost nebo aspoň ze svého okolí?

Děkuji

Andrea a Adámek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
7.4.06 10:16

Svoji zkušenost mám, netrap se tím.

On to dožene tak rychle, že ti bude přecházet zrak.

Vojta:

• otočka v 7 měsících (jedna, jediná, pak to dlouho nedělal).
  • pravidelně se začal otáčet v 9.měsíci
  • „plazit“ - 10-11 měsíc
  • poprvé se postavil na začátku 12.měsíce

… a ve 14měsících chodil.

Dneska je mu 21měsíců a mluví ve větách.
Nedělej si hlavu. :-)

• Citovat
  • Upravit
1009
7.4.06 10:23

Ahoj Andreo,

nelam si tím hlavu, důležitý je nález neurologa (a ten máte OK). Jsem dětská psycholožka a ze zkušeností vím, že to ty děti skutečně doženou. Dokonce to ani neznamená, že „lenost“ bude jeho vlastností celý život. Může se i stát, že nepoleze vůbec, jakoby to přeskočí, a bude rovnou chodit. Není to zas taková výjimka. Hlavně buď v pohodě, neboj, nebudeš ho nosit do dvou let :wink:

Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
7.4.06 10:27

Ahoj Andreo,
moje dcera byla hrozné šídlo, s tou jsem měla spíše opačný problém. V 6 měsících si sama sedla, v 7 stoupla a v 8 pochodovala kolem nábytku. Vzhledem k tomu, že jadýrka kyčlí ještě neměla úplně dorostlá, nebylo to nic k radosti.
Zato její bráška. Obracet se začal sice asi v 5 měsících, ale asi tak 1× týdně :roll: Do 9 měsíců nic moc nepřidal. A pak jsme jeli na dovču do Chorvatska a tam se rozjel. Proč ne, vždyť v tom karavanu bylo dost málo místa a spousta příležitostí k boulím, v kempu na zemi plno malých bodláčků a kamínků, které tak pěkně pasovaly do pusinky :lol: Takže tam se rozlezl, naučil sedět a začal si stoupat. 9 měsíců lenoch a pak během 10 dnů to dohnal.
Co takhle chodit s Adámkem na plavání? (pokud už teda nechodíte) To se většinou dětem líbí a navíc bude mezi stejně starými dětmi a to by mohla být ta správná motivace „srovnat s nimi krok“.Nebo aspoň na nějaké cvičení s miminky, prostě aby byl mezi svými vrstevníky. Taky cizí hračky jsou mnohem zajímavější než ty „okoukané“ doma, nebo hračka v ruce jiného dítěte :lol: Pokud je Adámek jinak v pořádku, neměj obavy, jednoho dne se Adámek rozhodne, že je na čase se začít hýbat a tobě z toho půjde hlava kolem :lol:
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
7.4.06 11:20

Ahojky,
hlavne , ze jste neurologicky v poradku :) Neboj, do skoly urcite pujde po svych, to uz ho neponeses ;)

Jenom pro uklidneni nas syn:

• prvni otocka na bricho v 6 mesicich, zpatky na zada asi o 14 dni pozdeji
  • sudy nikdy nevalel-nechtelo se mu, radeji si zarval, kdyz se chtel nekam dostat a ja ho prenesla
  • neplazil se vubec nikdy, teda obcas „omylem“ kdyz se pro neco natahoval tak se „omylem“ treba o pul metru posunul, ale cilene to nikdy nedelal
  • na konci 7 mesice se sice postavil na kolinka, ale v teto poloze setrval bez hnuti az do konce 10mesice, mezitim se mu teda, abych mu nekrivdila:), parkrat podarilo si sednout a kleknout, ale v zadnem pripade se nikam neposunoval, at uz jakymkoliv jakymkoliv zpusobem :(
  • dle Dr. take byl pouze liny a nemotivovatelny
  • na konci 10 mesice jsem se rozhodla, ze opet navstivim Dr. a opet se nechame vysetrit, ale nez jsem to zrealizovala, tak behem jednoho dne si syn stoupl, sedl a popolezl. A pak behem tydne zacal lezt jak tryskomys a obchazet nabytek (teda pomalu a opatrne, to mu zustalo:)
  • tak jsem se v 11 mesicich radovala, ze uz je taky „aktivni“ jak ostatni deti, ale to jsem netusila, ze ve fazi rychlolezeni a stani u nabytku zustane az do 16 mesicu, kdy teprve udelal prvni samostatne kroky, za rucicku sice chodil uz drive (asi od 13.mesicu), ale sam- to mu asi prislo prilis odvazne az do tech 16.mesicu :))

Musim rict, ze to ale bylo hrozne, protoze si snad ani neumite predstavit, co jsem kazdy den zazivala: „A kolik ze uz mu je? Aha uz 15 mesicu (udivene obliceje) a to on jeste nechodi, aha, to je divny ne? To nase (tady si do:,–(te libovolne jmeno) chodil/a uz od 10mesicu“ Nekdy jsem to brala s humorem a rikala: „To vite pani on je ten nas zase chytrejsi“ ;), ale nekdy jsem mela slzy v ocich.
A pritom nam Dr. rikala, ze motoricky je spis napred- ze si treba umel sam bez drzeni sednout na bobek, sebrat neco ze zeme a zase si stoupnout, coz pry umi deti nejdrive v roce a pul, ale tohle se tem lidem tezko vysvetlovalo, ze jo :(

Jeste dodam , ze „norma“ pro to kdy ma dite zacit samostatne chodit je 12-18mesicu. Takze 14. mesicu(Missorko!!!:) ani tech 16mesicu :) neni nic nenormalniho!!!!

V kazdem pripade jsem chtela rict, ze tedka uz mi to prijde uplne smesne, jak jsem kazdy den resila, co uz umi nebo neumi a ze jsem tim uplne zbytecne ztracela cas.

Takze hodne sily na odrazeni utoku vsech „dobre minenych rad“ preje Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
7.4.06 11:22

Jeste dodam k predchozimu prispevku, ze na plavani jsme chodili od 6 mesicu a od 3 mesicu jsme chodili na cviceni kojencu, takze to taky asi neni uplne vsechno, kdyz holt ditko nechce tak ho matka nedonuti :))))) J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
7.4.06 12:25

Ahoj, opravdu žádný strach. Kuba začal lézt v roce a chodit v 16ti měsících a dneska je to skvělej borec :D
 Abaja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1027
7.4.06 13:12

My máme taky lenocha - přetáčet na pupek se začal teprve předvčerejškem - tedy dva dny před 7. měsícem. Už jsem z toho měla deprese :-) Holt máme línější miminko, ale co by za to daly třeba mamči některých hyperaktivců :-)
Bosorka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
7.4.06 13:27

Musím se smát, když čtu předchozí příspěvky, dobře se pamatuji na jména maminek z debaty , která se tuším jmenovala „sedmi měsíční ležáček“ a která se pak podobně opakovala o „nelezení“ a „nechození“, neb jsem patřila též k matkám líných dětí :P Jakub snad začal lézt kolem 11,5 měsíce.
Taky jsem si to zabírala(teď se tomu z odstupu usmívám), hlavně teda při reakcích některých „odborníků“ z řad laiků- dítě v roce nechodící = zaostalé.
Dnes naše „líné“ dítko prožívá každodenní radost z toho, jak ho maminka honí, aby se oblekl, šel si umýt ruce atd.
Andrejko, pokud to máš ještě potvrzeno doktorem, žádný strach, ještě se za malým naběháš, neboj :lol:

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
7.4.06 15:29

Ahoj,
moje sestřenice má 6-ti letou a 8 měsíční dcerku. Ta starší se vůbec nepřetáčela, pouze seděla, pak ze sezení rovnou na chůzi s oporou a nakonec normálně chodila. Celkový vývoj byl zpožděný, začla chodit samostatně cca v 1,5 roce nebo, myslím, ještě později. Je zcela normální a v pořádku, teď lítá jak ďas, chvilku neposedí.....
Mladší holčička se zatím také ani nepřetáčí, vypadá to, že vývoj bude podobný, ale kdo ví…Zdá se, že pohybový vývoj opravdu záleží převážně na temperamentu a genetické výbavě dítěte.
Můj syn se přetáčel už ve 3 měsících, plazil skoro v 7 a lezl a zároveň se začal stavět skoro v 9 měsících. Myslela jsem, že v roce už bude chodit, ale stále se bojí udělat samostatné krůčky, takže je možné, že chodit bude třeba až v 16 měs nebo později (nakonec stejně jako ty děti, které se přetáčely a lezly později).
Děti jsou prostě nevyzpytatelné a kdo ví, čím tě to tvoje překvapí - třeba se najednou rozběhne.....

Radka + Radimek 1 rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
7.4.06 17:24

Já si taky myslím, že má čas, vždyť proč si to nošení nužít ??? :D

hlavně pozoruj ať se někdy neklepe, jako by měl svalovou křeč. Švagrová to takhle pozorovala a až teď zjistili u jejího 1,5 letého - pouze ležícího - syna poškození mozku nebo epilepsii. Je v tom dost zmatek a každý doktor říká něco jiného.

Hlavní je, že neurologie je v pořádku. Abys nám tu za měsíc nepsala, že najednou chodí :lol:

držím palečky, ať je vše v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
8.4.06 21:55

Teda, tak koukám, že nejsme fakt jediní…

Tomík má skoro rok (za týden :wink: ) a neleze, neplazí se, sedí, ale sám si nesedne. Umí se teda ze sedu dostat do kleku, ale to musí mít fakt veeeeeelkou motivaci, nejléepe můj mobil, který mu zá:,–(ně nedávám, ale pro rozvoj lezení ho občas pěkně vystavím, jiná motivace zabere jen někdy a jen na chvíli, tak když fakt delší dobu nic nemotivuje, ukážu mobil (asi po třech vteřinách ošahání si ho mu ho zase seberu…), dokonce i trošičičku popoleze, aby na něj dosáhl, ale fakt to jsou s bídou centimetry.
Na druhou stranu ale umí jak je veliký, paci paci (naučil se sám), kovej, kovej kováříčku (ková so nožičku), mrkat. když se na něj mrkne, vymýšlet legrácky, umí se postavit u ohrady, ví, která hračka je medvěd, která kytka a podobně, kde má medvěd i jiné hračky či obrázky očíčko, takže si myslím, že fakt pozadu jinak není. Podle doktorky je lenoch, před měsícem se ani do toho kleku nedostal, takže je fakt, že malinký pokrok udělal, tak uvidíme, co nám za týden na to řekne..

Pokud máš zdravé dítě, tak se nestresuj tím, že není tabulkové, neboj, všechno dožene. I když taky znám ty hloupé dotazy rýpálků, jak jejich ....... už v šesti měsících chodilo :lol: a podobně, ale nějak mě to netrápí, teda vtšinou. Stejně jsou to většinou takové ty bybičky, co si pokaždé ještě měsíc dva uberou, aby měli to nej.. vnouče :roll:

Tak lezení (popřípadě chození) zdar!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
10.4.06 16:19

Buldočko:-)

Jak to čtu, jsme na tom stejně jako vy - ve 3 měs. obracení na bříško, v 7 plazení, od 9. stoupání, 2 měsíce obcházíme nábytek, ale chodit se bojíme :-). Maximálně vydrží půl minuty stát, ale jen někdy, když o tom neví. Mám kamarádku s o 15 dní starší holčičkou, která do 5 měs. nic, pak otáčení, v 6 měs. lezení, v 7 obcházení nábytku, v necelých 10 samostatná chůze…nenaděláte nic, hlavně, že jsou zdraví a šťastný :o))))

V.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
11.4.06 21:20

Ahoj holky,

děkuji za povzbuzení:-) myslím si, že Adámek lozit nebude. Snaží se stoupat si a má z toho radost, ale lezení ani náhodou. Tak se s tím smiřuju, ale na rehabilitaci se to asi líbit nebude.
Na plavání chodíme od čtyř měsíců. Vodu má rád.
Jo a někdo tady psal proč si neužít nošení. No, na nošení není nic špatného, ale malý váží přes 11kg a to je na neustálé nošení vážně trochu moc.

Mějte se hezky a dětem hodně zdravíčka.

Andrea a Adámek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bababulka
26.3.12 10:22

:-))

Krásně řečeno:-)))) moc krásně:-)) máme doma to samý,starší syn,ten začal chodit v 11 měsících a byl fyzicky a zručnš strašně šikovný,naopak mu dělalo problém mluvení,ted bude mít 4 roky a pořád ještě bojujeme z řečí...... a druhý syn má 9 měsíců,nechce ani pořádně ležet na břiše,hned pláče a nadává když ho tak dámn za to řádí v chodítku a krásně sám sedí a taky mele slabiky jak kolovrat

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure