Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj! Mám problém, starší syn (4 roky) chodí do školky, kde právě vypukly neštovice. Myslím, že u něho by mi to nevadilo, ale máme půlroční miminko - plně kojené. Myslíte, že ho kojení před neštovicemi ochrán? Pokud by je dostal, bylo by to v tomto věku nebezpečné? Slyšela jsem, že čím mladší, tím lehčí průběh
. Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky za odpověď
Synovi byly 4 měsíce, když měla dcera neštovice.Pediatr nás varoval, že je určitě chytne, dostala jsem pro malého homeopatika, kdyby to přišlo, že zmírní průběh nemoci.No syn je nakonec vůbec nechytl, už jsem byla z toho pěkně zblblá, jak jsem mu hledala pupínky..
.Tehdy byl plně kojen (celkově 9 měsíců) a neštovice neměl dodnes, jsou mu 4 a již druhý rok navštěvuje MŠ. ![]()
Ahoj,dcera přinesla neštovice ze školky když jí bylo 5.let a chytla jsem je i já v pozdním věku a moje tehdy dvouletá dvojčátka je chytla také.Dostávali jsme je postupně prve starší dcerka a já a když nám skončili tak je chytli dvojčata.Nebyli jsme skoro měsíc venku.I když je dítě kojené tak si myslím že neštovice chytit může.Nechci tě ale zbytečně strašit.Dnes už existuje i očkování tak se na to zkus zeptat doktorky.Jinak zkus mrknout na tyto stránky www.nestovice.cz tak třeba tam najdeš to co potřebuješ.Tak držím palečky at je nechytnete,my jsme rádi že už je máme za sebou!!!!
Ahoj,
přímo tuhle zkušenost nemám, ale neteř je měla v půl roce, chytla je od své starší sestry a průběh byl v pohodě. Taky byla plně kojená. Doktorka jim napsala Fenistil kapky na zmírnění svědění. Ještě jsem četla, že je dobré potírat tea tree oil. Zkus si najít diskuse na tohle téma ať jsi připravená kdyby něco ![]()
Já bych nejradši nechala nakazit obě děti hned ať to mají za sebou. Měla jsem neštovice totiž ve 28 letech a to bylo peklo ![]()
Katka
Ahoj holky! Děkuji vám všem za odpovědi
Tak jste mě uklidnili, narazila jsem někde na info, že kojenci to mají s horším průběhem, tak jsem se vyděsila.
![]()
Rozhodla jsem se, že kluky nebudu nijak separovat, prostě tomu dám volný průběh a uvidím. Pak se ozvu
u kojeneho ditete, pokud jsi sama jiz mela nestovice, je opravdu urcita ochrana a pravdepodobnost, ze to chytne je mensi( to plati predevsim do 6. mesice veku ditete, pak je to skoro stejne jako u nekojeneho ditete. sourozenec je infekcni, dokud bude mit jeste nejaky nality pupinek, inkubacni doba je az 21 dni, tak pevne nervy a neboj - obecne cim je clovek starsi, tim hur to snasi a nejhorsi jsou chlapi:-)))))