11měsíční dítě odmítá vše, kromě mléka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ještě jen dodám: náš malý momentálně sní kolem 20-30gr stravy denně
taková bída to je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@shadore Jak píšeš, že rozmísťuješ zeleninu a křupky po bytě, aby si to vzal… zkus mu nabídnout i jiná jídla, zkus mu dát různé druhy jídel. Možná budeš překvapená, že si malý vezme něco opravdu ne typického pro jeho věk. Náš syn jí od roku a půl s oblibou uzenou makrelu, ryby pečenáče, závitky v rosolu, paštiku, slaninu (a nejvíc to tučné), pečená kuřecí stehna (kůžičku sní vcelku, to ani nekouše), uzený sýr, kyselé zelí, čočku, v létě jedl švestky (i se slupkou), meruňky (taky se slupkou) atd.
Dávej mu to jídlo jako bufet na jedno místo (nejlépe na ten stoleček, pod kterým umístíš igelit). Také jsem mu strkala dříve jídlo všude možně, dávala na různá místa, ale výsledkem byl jen zapatlaný celý byt a stejně nesnědl víc! Neboj se, on si velice rychle zvykne a pochopí, že jídlo má na tom stolečku a když bude mít hlad či chuť, přijde si k němu. Snaž se soustředit hraní okolo (resp. v blízkosti) toho stolečku, třeba si tam čtěte, skládejte něco apod. a při tom mu můžeš nabízet.
Já to už delší dobu dělám tak, že si k tomu jeho stolečku beru i svoje jídlo, sednu si k němu na zem a najím se tam. Od toho jednoho roku se často najedl právě z mého jídla, nebo minimálně se zajímal o to, co jím já, zkoumal to a seznamoval se tak s novými chutěmi.
Pozn: u toho stolečku ho nenutím sedět, on tam sice židličku má, ale jídlo si vesměs vybírá a jí ve stoje (protože hned zase někam odběhne).
Chci ti říct takto, pokud ti za celý den nic nesní (nebo nějaké minimální množství 20-30g), tak ho normálně koj, nesnaž se omezovat kojení s cílem, aby jedl více tuhé stravy. V žádném případě ho neodstavuj. Dítě si z MM vezme víc cenných látek než z křupek a zeleninových příkrmů. A i kdyby byl nějaké dny jen kojený, tak to bude v pořádku, bude dostávat vše, co potřebuje. Jen dbej na to, aby měl i další tekutiny navíc (čaj, kompoty, bílá káva, bylinkové čaje…). Dítě ví samo, co je pro něj nejlepší a samo si to změní, až to bude tak cítit. Každý člověk má jiné potřeby a stejně tak dítě - některé děti jedí už brzo normální stravu a vyhovuje jim to, některé potřebují delší dobu mixované nebo úplně tekuté. Neboj se, nebude to dělat do dospělosti, jednou začne jíst normálně, uvidíš. A čím více pochopení a lásky pro něj budeš mít (v podobě kojení), tím on bude spokojenější a bude dobře prospívat (i kdyby byl váhově níže). Dítě si kojením uspokojuje nejen hlad a žízeň ale i psychické a emocionální potřeby. On asi ještě není mentálně vyzrálý na to, aby jedl pevnou stravu. Jen ji ochutnává, ale základ je pro něj MM. Nebude to trvat dlouho a uvidíš, že najednou přijde zlom, on prostě sám dospěje k tomu, že chce jíst i něco jiného. A budeš koukat, že si od tebe vezme normálně namazaný chleba nebo si řekne, že chce polívku a bude ji jíst tvojí velkou dospěláckou lžicí. Vím, že je to těžké si to tak říct a já sama jsem byla neustále na prášky z našeho nejedlíka, ale kdyby šel čas vrátit zpátky, tak už bych to asi tak neřešila a víc bych si ho užívala, dnes lituju toho, že jsem si to tak pokazila
, když jsem nebyla schopná se kolikrát celé dny soustředit na nic pozitivního, jen jsem viděla tu černou můru v podobě jeho nejezení a věčného cucání prsu!
Nevím už, kde jsem četla v nějaké diskusi, že dcera jedné maminky v 1,5 roce nejdela vůbec nic, jen pila MM, a vážila 10,5 kg. Co bych já dala za takovou váhu v roce a půl…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@edi1812, děkuji za zajímavé tipy, určitě stoleček pořídíme. Taky si často sednu na bobek k němu na zem a jít ovoce, jogurt atd. Vždy o to jeví zájem, ale jen do toho strčí ruce a ani si je neolízne, jen to rozpatlá nebo to zahodí. Takže asi takový je jeho zájem o jídlo. Někdy něco sní, třeba piškot, tak si řeknu super, nakoupím jich 5 balení a pak už nikdy žádný další nesní… je to pekelník. Nejhorší je udržet ho v klidu u stolu. Vším háže na zem, vzteká se, chce všechno co vidí, ale hned to zahodí. když mu nic nedám, řve. Neumí prostě v klidu sedět. Jinak už mu dávám normálně naše jídlo. Na Vánoce měl nějaké dobré období, jedl kapra i rybí polévku. teď už zas nic a to jsem kvůli němu toho kapra koupila! Nejhorší je, že on nejen, že nechce pevnou stravu, ale on vlastně nevyžaduje ani kojení. Když jsem ho nechala celý den bez jídla, byl úplně spokojený. Nikdy v životě ještě neplakal hlady a nedožadoval se jídla. To je to zvláštní… Dám na tebe. JSem v situaci jako ty, neužívám si ho, se všemi jen řeším, že nejí. Končím. Budu si ho užívat takového, jaký je. Ono se to jednou určitě zlomí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@shadore a i kdyby nezlomilo, není lepší mít dítko, které jí málo a vyžije z toho krásně než dítě, které jí jako nezavřené, nedáš mu jídlo, brečí a je jako dělová koule???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lili5 tak to tedy nevím. Zlomit se to musí. V těchto dnech jí CELKEM asi 20-30gr denně, myslím opravdu vše dohromady. to jsou 2 lžíce jídla.. tak to tedy fakt nemůže dlouhodobě fungovat. doufám…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@shadore Pokud jí tak málo a má dny, kdy nemusí mít ani moc kojení, snaž se zabezpečit přísun vitamínů a jiných důležitých látek pomocí doplňků stravy. My cca od jednoho roku dáváme denně Multi Sanostol (kompletní směs vitamínů a minerálů pro děti od jednoho roku), také jsme občas kápli Aktiferin (železo) a také očas kapky vitamínu B-komplex. Ten Multi Sanostol dáváme dlouhodobě pořád, dětská Dr. to schvaluje jako dobrý krok. V lékárně mi také doporučili včelí mateří kašičku - produkt se jmenuje Royal Jelly Bio 500ml Junior. Ta včelí mateří kašička je sice až pro děti od tří let, ale v lékárně mě ubezpečili, že je to čistě přírodní produkt a dává se i dětem mladším. Mělo by to povzbudit chuť k jídlu a dodat do organizmu vitalitu, dává se to hodně po nemocech v období rekonvalescence. Také můžeš vyzkoušet Pediakid (možná to zde už někdo zmiňoval, nepamatuji si), ten je na podporu chuti k jídlu a přestože je uvedeno pro děti od tří let, tak se normálně dává dětem od jednoho roku. Účinek čekej až za několik týdnů (cca 4-8 týdnů). U nás moc neměl účinek, už ho tedy nedáváme. Pravidelně nám zůstal jen ten Multi Sanostol.
Mám pro tebe tip na dobré a snad i kalorické „křupky“. Nakrájej rohlík na malé kousky, na pánvi rozpal hodně másla s trochou oleje a kousky rohlíku osmahni po všech stranách dozlatova, olej i máslo se úplně vstřebají. Má to příjemnou chuť, máslem provoněné, dá se přidávat do polívek nebo jíst jen tak, třeba by to chlapečkovi chutnalo a dostal by do sebe zas nějaké kalorie navíc. Náš malý syn toto uvítal jako příjemnou změnu a nenápadně tak zmizelo kus rohlíku s máslem (na svačinu). Bohužel já jsem už u takového nejedlíka zcela rezignovala na nějaké zdravé stravování, jsem ráda za každý gram, který přibere…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@shadore až bude mít málo energie pro život, tak si vezme, neboj, miminko, které není syté, má hlad, tak není veselé, neotáčí se, nesedá si, neběhá, nehraje si… Pokud by hladověl, tak nečůrá, nekaká a je pořád nahromadě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@edi1812 multisanostol je super, že má hodně béčka, že může pomoct dítěti k chuti k jídlu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lili5 - no čůrá celkem málo, ale to už jsem si zvykla. Kdybych byla čuně, vystačí s 3 plenami na 24 hodin. vyčůrá max. 400gr tekutiny, to už jsem takový magor, že jsem to vážila. No a na hromadě je, začnu dávat ten Multi Sanostol. protože od prosince je počtvrté nemocný. Nyní je to opět střevní viroza se vším všudy - zvracení, průjem, horečky. Je to strašný boj, vždy se bojím znovu kapaček. On totiž z mléka zvrací, ale úplně odmítá jakékoliv jiné tekutiny! Tentokrát přestal zvracet asi po 24 hodinách, pak jsem mohla kojit a podařilo se mi ho dostatečně zavodnit, takže do nemocnice nemusíme. JInak si myslím, že je takto náchylný právě proto, že málo jí.
Ještě se zeptám, máte tip na dobrá probiotika? laktobacílky jsou na nic, když se je snažím rozmíchat, vše se vysype a na lžičce zbyde voda - špatně se spojují s vodou. Když byl malý, kupovala jsem Bio Gaia, ale nevím, jestli je to i pro takto větší děti? Co dáváte po nemoci, když dítě nejí jogurt? díky!
Ale jinak kromě téch nemocí živý je až neposedný, je to uragán
energie mu nechybí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen nevím, jestli se toho Multi Sanostolu dává víc, tak budu muset stříkačkou a to je děs. Většinou to vyzvrací, protože řve jak tur. U nás jsou lepší kapičky, jednu lžičku zmáknem, ale sirupy ve větším množství, to je tragédie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, děkuji za tuto diskuzi. Trápím se tím, že dcera (7m) nic nejí, je jen kojená. Odmítá prostě všechno, ale vidím, že na trápení mám ještě čas ![]()
Držím palce ať se to u vás brzy zlepší!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Edi křupky udělám, díky
třeba se chytne. Teď při té viroze od pondělka nejí vůbec nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@shadore z mateřského mléka zvrací? Hele, nemá opravdu problém s nějakou alergií - že by jídlo odmítal prostě instinktivně? Lepek apod.? Kdyby měl střevní virozu virovou, tak by jste ji nejspíše chytli doma všichni
a 400 g není zase tak málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aneťák89 v 7. měsících nejí ještě hodně dětí, mi teda ani jedno, ale já jim ani velice nedávala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z toho mleka zvraci jen pri viroze! To je normalni. Zaludek snese jen vodu. Normalne pije jen mleko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit