Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den chci se zeptat zda máte také někdo takový problém. Můj 12 mesicni syn stále vůbec nesedí. Nestoupa si jen se plazí ale neleze. Na kolínka jde a peruje udělá 2 kroky a padne nebo si na nich stoupá na špičky. Tchyně to samozřejmě dává vše za vinu mě že hi nedávám do chodítka. Že ji to nezajímá a koupí mu ho a to i přesto že mi dr řekla ať ho do něj nedávám. Dostali jsme zadanku na rehabilitace ale mají volno a 6.2. Cože je dlouho. Jsem z toho úplně vyřízena o malého se starám a dělám vše jak mi je řečeno od dr. Dr říkám že je těžký a velký ale ja už z toho nemohu všechny děti už skoro chodí a můj chlapeček nic. Bojím se aby nebyl mentálně zaostaly ale to by snad dr poznala. Prosím ze nejsme jediný a vše u vás dopadlo dobře
Do 6.2. bych určitě nečekala. Obvolej víc RHB, snad vás někde vezmou dřív. Do chodítka ho rozhodně nedávej, nejdřív musí lézt. Na to se nám osvědčil koberec, na tom se dceři nešlo plazit, tak se rozlezla.
Do chodítka určitě ne..spíše jak bylo řečeno zavolej na více rhb jestli by neměli dřívější termín…Obvykle děti jdou do sedu až po té co jdou na kolena..třeba potřebuje jen mírně popostrčit…ukázat jak na to aby se mi to povedlo a pak to všechno dožene…kamarádky klučina taky ještě v roce nelezl neseděl…byl teda poradny pořízek, měl 15 kilo…pak s ním byla asi 2× u fyzio a najednou kluk lezl, stal, během měsíce začal chodit…jak byl velký a „tlustý“ tak mu to prostě nešlo…držím palce ať je to u vás stejně… ![]()
Obcolej víc rhb, fyzioterapii. Kdyby byl problém, ať se to řeší. Moje dcera lezla až po jedenáctém měsíci a chodila až v 21 měsících - je zdrava. Ale v deseti měsících jsem pro jistotu oběhla všechna vyšetření - neurologie, rehabilitace, fyzio. Držím pěsti, ať je to ok.
Chodítko mu zničí páteř a klouby, tak si tchyni rychle srovnej. Synovy problémy s motorikou řešíš ale trochu pozdě, čekat do února je moc dlouho, už jste dávno měli rehabilitovat. Zkus i jiná pracoviště, neztrácej čas. Pravděpodobně dostanete na cvičení vojtovku, ta mívá v těchto případech dobré výsledky.
@Werass tchyne a vubec všeobecně babičky, ty vždycky umí perfektně poradit.
Vygoogli si i soukromé fyzio, za které klidně zaplatíš. Podle me ma slabé břišní svaly, proto ještě neleze. Je celkem blbý, že až ve 12 měsících řešíte s dr., že neleze. Ale nevadi, bude lézt a sedět a chodit později. Nebo to dožene. Ale rozhodne bych nehrotila, že by byl mentálně zaostaly, to vubec. Vojtovka určitě pomůže. Pokud je však už těžký, jak píšeš, tak se budeš muset dost premoct a cvičit i s těžkým dítětem, bude to fuska. A na fyzio vem určitě i chlapa a at se naučí s nim taky cvičit, právě proto, protože prcek uz ma sílu. A případné chodítko od tchyne když tak vyhod z okna
nejhorší, co takovemu dítěti, pravděpodobně se slabým břišními svaly, můžeš dát
A v neposlední řadě si uvedom, že nejsi vůbec špatná máma!! Chce to jen vojtit, byt možná fyzio už se nebude chtít vojtit, pac je dítě větší a už ma silu, ale vojtovka je velmi velmi rychle účinná a ty musíš dítě se dostat do faze, aby lezlo. Az začne lézt, můžeš přestat Vojtit, protože lezením to dítě posiluje už samo všechny svaly. Klidně vem tvhyni s sebou na fyzio, at se podívá.. Ach jo, chytré babičky.. ![]()
@Werass píše:
Dobrý den chci se zeptat zda máte také někdo takový problém. Můj 12 mesicni syn stále vůbec nesedí. Nestoupa si jen se plazí ale neleze. Na kolínka jde a peruje udělá 2 kroky a padne nebo si na nich stoupá na špičky. Tchyně to samozřejmě dává vše za vinu mě že hi nedávám do chodítka. Že ji to nezajímá a koupí mu ho a to i přesto že mi dr řekla ať ho do něj nedávám. Dostali jsme zadanku na rehabilitace ale mají volno a 6.2. Cože je dlouho. Jsem z toho úplně vyřízena o malého se starám a dělám vše jak mi je řečeno od dr. Dr říkám že je těžký a velký ale ja už z toho nemohu všechny děti už skoro chodí a můj chlapeček nic. Bojím se aby nebyl mentálně zaostaly ale to by snad dr poznala. Prosím ze nejsme jediný a vše u vás dopadlo dobře
Na fyzio jste měli být dávno. Proč jste to neřešili už na prohlídce v 8 nebo 10 měsících?
Není jen Vojtovka, kterou čeští fyzio cpou, protože nic jiného neumí. Odmítla jsem ji. Máme dobrou zkušenost s ACT(akrální koaltivační terapie). Narozdíl od Vojtovky, kterou jsem cvičila se starší dcerou, se dítě při ACT nedostává do nepřirozených poloh a nepláče. A roční dítě bude hůře spolupracovat spolupracovat při jakékoliv terapii narozdíl od dítěte, které cvičí od několika měsíců.
Chodítko ne. Sezení až tak důležité není, ale spíš to lezení. Udělá druhé vzpřímení?
Jako první mu dej na zem koberec. Nebo karimatku. Ale ty často kloužou. Fakt koberec je nejlepší. Omez mu prostor pohybu - asi jako v ohrádce. Může to i přelézat, nevadí
hračky mu dávej o něco výš - úroveň oči, aby ho to nutilo jít do kolen. Nedávej hračky daleko před něj. Plazení mu nic moc nedá. Ale dávej mu hračky, když je na bříšku jakoby za loket, aby se točil dokolečka. Tím posiluje šikmé břišní svaly. Potřebuje se naučit prvně druhé vzpřímení a pak šikmý sed. A takto se dá motivovat.
A fyzio zkus obvolat, třeba seženeš termín dřív. Na chůzi má času hromadu - půl roku
teď potřebuješ aby lezl. Můžeš zkusit ho rozlezt i pomocí ručníku pod bříškem. Ale fakt mu to nesmí klouzat ![]()
Na fyzio jste měli být už v 10 měsících když nelezl. Sed ani chůze není teď podstatná. Důležité je aby lezl. Obvolej si další fyzio v okolí kde vás vezmou dřív i za cenu dojíždění. Je třeba to řešit co nejdřív.
Jak pisi holky vyse, sed je az to posledni. Zkus i soukrome rhb, maji termin driv a nejsou to zas tak velke penize. Cim drive, tim lepe. My s malym chdoili na rhb od 7. mesice, vzhledem k jeho anatomii mu vse trvalo dele. Lezl az 11-12. mesic, v 15 m chodil. A neboj se Vojtovky, takhle staremu ditku uz to nepredepisou a staci pouze par vychytavek, jak dite motivovat. My nejvic jeli dle zpusobu, co pise @anavi13 ![]()
MR mudr nepozná, cvičit si měla už dávno, mudr se to pěkně vykvákla, jak psali ostatní obolej RH v okolí a vysvětli situaci, my taky jezdíme x km místo abysme chodili do místní, prostě jsem si všude vyžádala termíny a objednala se tam kde nás vzali dřív. Jinak cvičit vojtovku s ročním může být už i nereálný naše dítě bylo taky velký a když se zapřelo neucvičila ho ani rehabilitační ![]()
@Werass chodím se synem na rehabilitace od 3. měsíce (máme opačný problém, byl velmi drobný). To že ti dala doktorka pozdě žádanku na rehabilitaci je fakt a ten už nezměníš. Máš několik možností - můžeš čekat na 6.2. nebo si zkusit najít jinou rehabilitaci. My si našli soukromou, která nás vzala hned druhý den a zároveň jsme čekali, až se uvolní místo na pojišťovnu.
Rady všech babiček ignoruj, dávat do chodítka je fakt blbost. Jestli chce, tak ať ho koupí, ale rovnou jí řekni, že to nebudeš používat. Taky dostávám spoustu rad od tchýně, jak a co mám dělat a co dělám špatně.
U váš může být problém kdekoliv a je lepší, aby to okoukl odborník. Ale samozřejmě vysoká váha pro něj může být limitující.
@Werass fyzio? U nás v Nemocnici mají termín do měsíce. Sama chodím s mladou od 3 měsíců, teď je jí 9a chlup a konečně se plazi. Ale o tom, že by šla na kolena, si můžu zatím nechat zdát. Jo a chodítko schovat, je velmi nevhodné. Tchyni bych poslala odkaz na nějaký článek, jak to škodí. Naše mladá šla z porodní váhy 3 kg na 9 kg v půl roce, navíc má větší hlavičku. Ale my máme za sebou pro sichr i neurologii atd.. u nás je prostě těžká, neunese se..
@martina.se píše:
@Werass fyzio? U nás v Nemocnici mají termín do měsíce. Sama chodím s mladou od 3 měsíců, teď je jí 9a chlup a konečně se plazi. Ale o tom, že by šla na kolena, si můžu zatím nechat zdát. Jo a chodítko schovat, je velmi nevhodné. Tchyni bych poslala odkaz na nějaký článek, jak to škodí. Naše mladá šla z porodní váhy 3 kg na 9 kg v půl roce, navíc má větší hlavičku. Ale my máme za sebou pro sichr i neurologii atd.. u nás je prostě těžká, neunese se..
bud ráda že neuro je v pořádku, u nás to bylo naopak pořád samý řeči jak je dítě šikovný a kdesi cosi, když jsem argumentovala že je něco špatně zase kecy že se mi to zdá no a prd neuro dopadla blbě ted všichni drží hu.bu a chytrý rady nikde ![]()
Ještě můžeš zkusit osteodynamiku. Nám zrovna teď u syna pomohla. Vojtovka mu nepomohla, fyzio nevěděla co s námi. Jedná návštěva osteodynamiky a hned otočil hlavu i na druhou stranu. Kdybych to nechala být, tak teda nevím jak by ta jeho páteř jednou vypadala. A teď je na tom koberci
nejde mu druhé vzpřímení, ale peruje😅