Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je malej a nechápe že vás to bolí.
Když to začne dělat, chytni ho za ručičky a důrazným hlasem mu řekni NE, ono to hned nepomůže ale časem to pochopí, náš mrňous to dělal taky, a teď už dobrý.Můžeš u toho udělat drsný obličej ![]()
Chytit za ručičky, aby s nima nemohl dál „škodit“, důrazně vyčinit a chvilku si ho nevšímat… (mluvit vždycky na úrovni dítěte, když je na zemi, dřepnout k němu…)
Na Majdu tohle zabíralo mnohem lépe, než plácnutí ![]()
taky to malej zkouší,já řeknu au to bolí a tvářím se fakt blbě
a řeknu mu ať udělá malá.on kouká a hned mě začne hladit,tak ho hladím taky a je zapomenuto,už to neudělá.ve vzteku taky plácá ručkama mě po obličeji,ale to fakt neví co dělá,tak musím uhybat ![]()
On to hlavně ani nedělá ze vzteku,ale jen tak člověk si ho vezme na ruku a hned jednu schytá,nebo sedím on jde kolem a štípne třeba do ruky-je to pěknej zmeťour ![]()
Tohle období jsme měli také,pak se to proměnilo a už JEN! kouše. No nevím jestli jsem tě nějak podpořila,taky jsme ve fázi boje s tímhle nešvarem. Chce to trpělivost,napomínat a kárat. Jinak nevím už mi s toho jde taky hlava kolem ![]()
To by mi Veru udělala jednou
Ale zas zlobí jinak. Ne teď vážně, já jsem plácací a to z jednoho prostého důvodu- u nás to funguje
Nikoho neřežu, ale ani nevysvětluju desetkrát(ostatně jak to mám vysvětlit dítěti, který je rádo, že pozná krtečka?), řeknu dvakrát ne, pak dostane po ruce. Pokračuje, dostane větší
Nestalo se, že by napřestala.
S nevšímáním bych byla opatrná, nechci v ní budit dojem, že jí nechci, když se chce hned přijít přitulit, neodmítnu nikdy. Ale každý jede dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nikdo nikdy nemůže vychovat dokonale
Zas mi to dneska kecá, pardon za román.
Zuzouš=) To nevšímání jsem myslela tak v řádu vteřin
, to zas zabírá na Majdu…
Jsou to výlupci=)
Resp. na Majdu to zabralo, už to nedělá ![]()
Ahoj,
mě když začala malá škrábat nebo kousat na klíně, tak jsem ji řekla, maminka se nekouše a bolí ji to. Několikrát zopakovala a když to nezabralo. Letěla z klína dolů. A pořád dokola. Ona to nakonec přestala dělat. To stejný s bezdůvodným řvaní, škrábáním apod. Prostě napomenu a odcházím, sundávám z klína, náruče. To bych doporučila i vám a hlavně babičce, vlepí ji facku, koušne, škrábne. říct, že se to nedělá, dát na zem a odejít.
já vlastní dítě teda ještě nemám, teprve čekáme, ale u neteře nezabíralo ani napomínání, tak když to jednou udělala mě, kousla jsem jí také, začala plakat a víc krát si to nedovolila… maminka ani babička jí to nevrátily, jenom napomínaj a dělá to dál… Já jsem za to, vrátit to… ne teda kousnout do krve, ale tak aby je to bolelo, myslím, že by to mělo zabrat… mám i pár kámošek, které to takhle praktikovaly a zabralo to okamžitě
Ahoj,u nás je aktuální problém ten,že ze vzteku kouše,štípe,trhá vlasy.
Asi je to morbidní a nevýchovné,ale já ho potom taky plácnu přes ruku,a řenu nesmíš.
Anonymní píše:
Ahojky,máme problém s naším 14-měsíčním synem-začal nás terorizovat
Nejvíc mojí mamku-vezme si ho na ruku a on začne plácat do obličeje,štípat,uplně se zareje nehtíky
Mě to dělá také…ale babí asi nejvíc
A ještě začal po nás házet hračkama::
Samozřejmě důrazně napomenu nebo plácnu,ale vůbec nic nezabírá,už nevím jak na něj
haha - to dělala naše malá taky! a můj synovec, ten i plival.
napomínali jsme „tytyty ošklivej“ a to se nedělá a čekali jsme.. a ono to přestalo.
Ale neopláceli jsme. Jo - pardon… přiznám se, že facku jsem občas „oplatila“ plácnutím přes prdelku, protože aby mi fackovala babičku no to fakt ne.
momi33 píše:
Ahoj,u nás je aktuální problém ten,že ze vzteku kouše,štípe,trhá vlasy.
Asi je to morbidní a nevýchovné,ale já ho potom taky plácnu přes ruku,a řenu nesmíš.
myslím, že to je uplně normální…
znám rodiče, co zásadně neplácaj kdyby je dítě třeba - teď to přeženu - mlátilo kladivem po hlavě.
upozorňuju že někerejm se ale pak stává, že děti jsou nezvladatelné a nemají hranice.
jo a vybavuju si synovce, kterej když jsme začali plakat, že to booolí a předstírali jsme „auu“, TAK NÁM EŠTĚ PŘIDAL.
Protože se mu strašně líbilo, jak brečíme.
Teď je mu 18 a je to milej fajn kluk a rozhodně nás nemlátí ![]()
Ahojky,máme problém s naším 14-měsíčním synem-začal nás terorizovat

Nejvíc mojí mamku-vezme si ho na ruku a on začne plácat do obličeje,štípat,uplně se zareje nehtíky
Mě to dělá také…ale babí asi nejvíc
A ještě začal po nás házet hračkama::
Samozřejmě důrazně napomenu nebo plácnu,ale vůbec nic nezabírá,už nevím jak na něj