Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám dítě mladší, ale taky sundává; chvíli to teda vydrží; já si myslím, že až začne opravdu chodit, tak to šněrovací boty vyřeší; s lidmi v obchodě bych si hlavu nedělala, my teď jezdíme
ve fusaku
Myslím, že se to zlepší právě až začne chodit a zjistí, že v botkách je to lepší.
Ale asi bych pro jistotu koupila první chodící boty se zavazováním na tkaničky a jistila je pevným uzlem.
Ahoj, jo, to znám
Zlepší se to
Nejmladší dcerka taky takhle vyváděla
Nejdřív letěly botky, pak ponožky, loni na podzim ještě pokračovala ve svlíkání dál
Naštěstí ji to už přešlo a je klid. Teď si doma maximálně občas sundá ponožky ![]()
Moja ked prvykrat dostala capacky (snurovacie) nadavala snad 10 minut v kuse. Ani som nevedela ze tolko slabik uz vyslovi
Zabralo trvat na tom - na chodnik bez topanociek nepojdes - a strazit a v momente ked bola naboso dvihnut ju na ruky, do kocika, v zahrade na deku alebo odniest do domu. Decka nie su blbe a ked ani raz neustupis rychlo sa prisposobia.
Malá začala chodit už v deseti měsících, ale první botky jsem jí nemohla ani obout, hned dostávala hysteráky
Prostě jí zvykej - já jí je nandala, ona si je začala rvát dolů, tak jsem jí je zase sundala, chvíli si s nima hrála, zase jsem je nandala a tak pořád dokola a po pár dnech už si zvykla.. Jinak určitě tkaničky se sucháčem si poraděj hned, ty až do školky ![]()
Takovou zkušenost nemám, ale bačkory zavazuju na uzlík. Mám s tím pak problémy sama.
Nebo, že nepůjde z postýlky, dokud nebude mít bačkůrky? Na to je asi ještě malá, že?
@Bersaba píše:
Myslím, že se to zlepší právě až začne chodit a zjistí, že v botkách je to lepší.
Ale asi bych pro jistotu koupila první chodící boty se zavazováním na tkaničky a jistila je pevným uzlem.
My už chodící botky máme, i pevné kotníčkové papučky - zavážu je pevně, aby nešly sundat. Chvilku je vzteklá, jak ji to nejde a nakonec se ji vždycky podaří vyzout.
Už máme doma několikery botky, vždycky doufám, že TYTO už nevyzuje a prd.
Ahoj, neboj, to se zlepší,
naše roční byla ten samý případ, ponožky okamžitě sundavala a boty také. V obchoďáku prostě chodila v ponožkách
. Taky jsem z toho byla zoufalá. Doma jsme měli asi patero botiček, od sandálků až po botasky. Každý den jsem jí zkoušela jiný a jiný boty a jeden den se stalo, že v jedněch botách byla spokojená a strašně si je oblíbila a pak už nosila všechny bez problémů. Chce to zkoušet a vydržet, ono v něchterých botách se může dítko cítit nestabilně a bojí se chodit. Takže bych botky začala dávát, až ti dítko bude dobře chodit. A pak bych vyzkoušela různé druhy bot, hlavně aby byly ohebné.
Držím palečky
Třeba vydržet. Zachvilku začne rozumnět, u nás už to funguje docela i diplomaticky. Třeba „Podívej Domíšku, taťka má taky papučky a nesundává si je“ nebo „Jsetli si nevezmeš papučky tak uklouzneš a spadneš“ nebo „Jestli si nevezmeš botičky tak nepůjdeme ven“ a tak, ony už děti dost rozumí, ale záleží jak které, tak taky můžeš časem vyzkoušet ![]()
Ahoj, jsem fyzioterapeutka a možná bych viděla problém v tom, že má malá přecitlivělé nožky. to se někdy stává. Než jí násilím nadvavat botičky a ještě je zavázat aby nešly sundat zkus na to jít pomaleji. Doporučuje se nožičky „otužovat“ na kontakt. Hladit, masirovat, škrábat kartáčkem, jezdit po nich masážním ježkem, žínkou a tak…snad se to zlepší. A mimichodem vlsatně pro dítě je stejně nejlepší chodit na bosu, takže když začíná chodit tak vůbec nebotřebuje pevné boty, naopak!
@Alyss1 nožičky masírujeme od narození a to miluje. Já ani nechci, aby doma nosila papučky, příjde mi to nepřirozené. Navíc pořád někam leze… na gauč, na zem, do postýlky, na postel a to by ji ty papučky překážely.
Nedávno jsem se bavila s mamkou, že malé ty botičky ani nasadit nejdou… odfrkla, že to jenom neumím, vzala botičku a jala se nasazovat, brzo to vzdala.
Má chodidla pořád natažená jako baletka, takže patička nedosedne na své místo.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo taky dítko, které na nožičkách nic nesnese.
Naše malá má 14 měsíců a pomalounku začíná chodit. Od narození nesnese ponožky, bačkůrky, ťapky - prostě nic. Když ji dám ponožky hned si je stáhne, botičkama tak dlouho škrtá o zem (autosedačku, židli) až se vyzuje.
Už si připadám, jako největší socka, když jdeme třeba do obchodu a malé z kalhot čouhají jen punčošky.
Zkoušela jsem na kalhoty našít gumu, zkoušela jsem nabít cvočky, zkoušela jsem snad všechno - jedinný efekt byl ten že místo klasických 10 vteřin ji sundání trvalo 15.
On je i problém, ji ty botičky obout, vždycky má chodidlo propnuté, takže „nedosedne“ patičkou kam má.
Zlepší se to někdy? Za chvilku bude chodit a po cestě to bez bot nejde