15měsíční - narkóza ano či ne?

328
22.11.13 09:41

15m - narkoza ano či ne?

Ahojky,
chtěla bych znát názory i jiných maminek. Máme 15m raubíře, který byl po porodu na řízené hypotermii. Od narození chodíme na kontrolu k neurologovi, který ale tvrdil, že je malý naprosto v pořádku. Jakmile začal chodit kolem nábytku, tak chodí po špičkách. Zatím nechodí sám, ani sám v prostoru nestojí. Proto nás poslal na rehabilitace na cvičení vojtovy metody. Cvičíme, malý to zvláda. Myslím, že vývojově je jinak v pořádku, prostě jak zdravé dítě. Nicméně nám nasadila brouka do hlavy fyzioterapeutka, že se diví, že když malý 6 minut po porodu nedýchal, že je divné, že mu nedělali žádné vyšetření mozku, třeba kvůli dětské mozkové obnrně a doporučila nám, at si necháme nějaké vyšetření mozku malému udělat. Tak jsem dnes byla u neurologa a ten nám řekl, že ho může sice na vyšetření poslat, ale znamenalo by to, že by dostal malý narokózu a byl tři dny ve špitále. Tak váhám - nechat to tak, jak to je, když doposud žádné problémy neměl krom té špičkové chůze nebo ho dobrovolně a tčeba prio nic za nic poslat pod narkozu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
846
22.11.13 09:49

Můj prcek stál v 10 měsících, začal obcházet nábytek- taky po špičkách. Sám v prostoru stál a začal chodit až v 18 měs, sám už chodil normálně. A to neměl žádné problémy při porodu. Asi bych s tím vyšetřením ještě počkala a nezatěžovala jej.
Taky moc nechápu, co se změní, když budeš vědět, že malý má DMO. Bude něco jinak, než děláš teď? Někdy později asi ano, ale zatím to nech osudu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
22.11.13 09:50

@maminkas Já bych se asi šla zeptat na názor ještě jiného neurologa, zeptat se, CO vlastně by se na mozku zkoumalo, když mentálně se jeví naprosto v pořádku a pak podle toho se rozhodla. Ale snad se tu objeví i někdo z oboru a bude vědět, zda to je opravdu důležité. Syn byl v narkoze (zpětně vím, že zbytečně) v sedmi měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.11.13 09:54

Ta chůze po špičkách může vzniknout i v rámci špatné pohybové stimulace dítěte. Např. když se děti předčasně postavují, opírají o nožky, jsou v hopsadlech, naučí se „špatně“ lézt apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
22.11.13 09:56

No otázka je, k čemu by vám ten výsledek byl (tj. změnila by se nějak léčba či rehabilitace), jestli se malý vyvíjí jinak normálně a neurolog na něm neshledal vážnější problém, dělat vyšetření pro vyšetření (ještě s narkozou) je trochu zbytečné. Náš malý měl po narození taky problémy, taky zvažovali MR mozku (pro možnou atrofii mozkové kůry), ale vzhledem k tomu, že se vyvíjí (i díky Vojtovce) v normě, tak jsme to nedělali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
22.11.13 11:36

Trochu se obávým, že při vyšetření mozku by dmo či jiná porucha sice byla vidět, ale jen v případě, že by změny byly rozsázlé - a chlapeček tedy těžce poškozený. (což jsem z příspěvku pochopila že není). malé poškození mozku v budoucnu dianostikované jako dmo nemusí být vůbec vidět. a navíc, jak bylo psáno výše - když budeš vědět že má nějaké poškození - tak co? léčit příčinu nelze, dá se jen cvičit vojta a spol. takže já osobně (a to malej byl taky přidušenej) - cvičila, sledovala vývoj, možná si vyžádala vyšetření zkušenym dětskym neurologem na dobrém pracovišti (motol) ale v jeho věku bych do narkozy a nemocnice nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
328
22.11.13 12:19

Taky jsem toho názoru, že ho nechci zbytečně hnát pod narkozu, ale bohužel máme s tatínekm jiný názor. Ten chce prostě vědět, zda je malý v pořádku nebo ne a nenechá si nic vysvětlit. naštětstí je poslední rozhodnutí na mě. Ale fakt si myslím, že je to zbytečný. Neurolog za celých 15měsíců nic nezjistil, žádnou vadu. Malej normálně leze, sedí, chodí kolem nábytku, v postýlcu se pustí, udělá dva tři nejistý kroky sám. Opakuje slova, máma, táta, bába apod., umí si sám hrát, umí udělat paci, paci, pacičky apod. Prostě mě to přijde jako normální zdravé a někdy i hyperaktivní dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
22.11.13 12:39

Ve vsi ucte k fyzioterapeutkam, mozna by se nemely michat do prace lekarum. Co ceka, ze na tom ct bude a co se jako ma dit dal?
Bud rada za neurologa s rozumem, zbytecne bych na ct do narkosy dite neposlala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
22.11.13 15:38
@BellinkaX píše:
Ve vsi ucte k fyzioterapeutkam, mozna by se nemely michat do prace lekarum. Co ceka, ze na tom ct bude a co se jako ma dit dal?
Bud rada za neurologa s rozumem, zbytecne bych na ct do narkosy dite neposlala.

Tak to máš pravdu. Po první návštěvě u fyzioterapeutky, kdy jsme se měli domluvit na způsobu rehabilitace plochých nohou, jsem měla pocit, že nám pomůže jen invalidní vozík. Takových diagnóz 8o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí