Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám termín na konci srpna, dcerce bude tou dobou 16 měsíců. Pokud začnu rodit, tak by ji pohlídali prarodiče, co bydlí 5 minut od nás. Jenže oni mají v srpnu dvě dovolené, jednu už zrušili, ta je přesně v termínu a po něm. Zbývá druhá dovolená, která je týden před termínem. Nabídli nám, že by vzali dcerku na ten týden s nimi.
No a teď co mi lítá hlavou - pokud porodím dřív, tak se bojím, aby si dcera nevykládala, že doma je nové miminko a jí se zbavujeme, že jí už nechceme. Na prarodiče je zvyklá, hlídají ji a nebyl problém, že by jim plakala nebo tak. jenže nikdy nebyla přes noc jinde. A hned na týden a takhle malá? asi těhotenské hormony, ale při pomyšlení, že bude týden pryč mám slzy v očích. Potřebuji racionální názory.
Ahoj. Napíšu svoji dřívější situaci. V době termínu narození druhé dcery měla první dcera možnost jet na školku v přírodě. Na jednu stranu to bylo lákavé, protože největší strach z porodu jsem měla právě z toho, kdo pohlídá starší dceru, až to na mě přijde. Jenže na druhou stranu přesně jak píšeš, mohla by si to špatně vyložit a k tomu ještě můj strach o ni, jaký mám vždycky, když je někde beze mě. A to jsem věděla, že by to tam zvládla, protože jednak měla už skoro 4 roky a hlavně je hodně společenská. Rozhodla jsem se ji tam neposlat, protože krom strachu z porodu bych měla ještě strach o dceru. Nakonec to dopadlo tak, že bylo málo zájemců a na školku v přírodě nejel nikdo
.
Příspěvek upraven 26.04.12 v 13:38
Myslím, že 16m dítě si nespojí miminko+ono odstrčené, podle mě to vezme bez problémů.
A taky nikde není psáno, že s nima musí být celý týden, pokud tedy neletí do zahraničí. Takže já bych se tomu primárně nebránila a vyřešila to podle situace, která nastane, nakonec bývá všechno stejně jinak…
Nevidím problém pokud je na babi s dědou zvyklá.A co zkusit na zkoušku 1-2dny a uvidíš.
@Loll řešit podle situace - ano, určitě. Jenže samozřejmě potřebují nahlásit počet dětí, co s nimi pojedou, takže proto to řešíme tak s předstihem.
@Gábrlína to mě taky napadlo, určitě to vyzkoušíme.
Já bych tomu asi nebránila. Vysvětlila bych malé, že může na svět přijít miminko, o tom ví, že se má narodit. Tak na ní možná bude čekat překvapení a bude mít sourozence, až se vrátí. A když si miminko v bříšku bude chtět ještě chviličku poležet, tak přijde trošku dýl. A vysvětlila bych jí, jak moc se na ní to miminko bude těšit. A někde jsem četla, že je docela fajn, když dítě starší dostane hračku, jakmile se narodí mladší sourozenec, jakože od něj… tak třeba i to bych praktikovala.
Ale stejně si myslím, že v 16 měsících z toho mít rozum nebude, takže jak píše Loll, ani si to nespojí.
Taky myslím, že takhle staré dítě si to s ničím nespojí. Mám stejně staré a tomu by to bylo úplně fuk:-) A na týden by jela klidně s kýmkoliv, ale to je individuální. Funguje u ní zatím sejde z očí, sejde z/s mysli. Tak začněte noci trénovat už teď jestli je to možný. Nebude to naráz hned na týden a vaši si to vyzkouší.
@APuccelli píše:
Já bych tomu asi nebránila. Vysvětlila bych malé, že může na svět přijít miminko, o tom ví, že se má narodit. Tak na ní možná bude čekat překvapení a bude mít sourozence, až se vrátí. A když si miminko v bříšku bude chtět ještě chviličku poležet, tak přijde trošku dýl. A vysvětlila bych jí, jak moc se na ní to miminko bude těšit. A někde jsem četla, že je docela fajn, když dítě starší dostane hračku, jakmile se narodí mladší sourozenec, jakože od něj… tak třeba i to bych praktikovala.Ale stejně si myslím, že v 16 měsících z toho mít rozum nebude, takže jak píše Loll, ani si to nespojí.
Tomu se musím fakt smát, jak bych dcerce vysvětlovala jak přijde miminko a podobně. Ji zajímá momentálně tak jak dělá ovečka, pes atd.-)
Ja resim neco trochu podobneho…ziju v zahranici a nemam moc hlidacich moznosti v dobe porodu. Jeden napad padl, ze by si Sofinku cca na tyden odvezli a hlidali ji v cr. Moje babicka. Pro me je ale nepredstavitelne, ze by ji vezli 400 km a ja byla bez ni, myslim, ze by i ten porod se mi zkomplikoval, jak by se mi stejskalo a ze bych nebyla s ni.
taky budu radsi, kdyz uvidi nove miminko co nejdriv a budem si zvykat hned. Navic ani jedna nejsme zvykla byt bez sebe tak dlouho a pro me by byl silenej stres ta cesta, to radsi budu bez hlidani a pojedu do porodnice sama.
navic si nejsem ani moc jista, ze by to babicka zvladla, i kdyz deti driv hlidala a obcas jeste hlida.
@hofka píše:
Tomu se musím fakt smát, jak bych dcerce vysvětlovala jak přijde miminko a podobně. Ji zajímá momentálně tak jak dělá ovečka, pes atd.-)
Přesně tak, tak starýmu dítěti je to skutečně fuk. Pokud do ní budeš měsíc hustit, že budete mít mimi apod. a kde bude ona, když ty budeš v porodnici, tak to bude mít naprosto stejný efekt, jako když to necháš plavat. ![]()
Ja teda dceri vysvetluju vse, zase bych je tolik nepodcenovala, jako jasne, nektere hodne abstraktni veci jsou pro ne tezko pochopitelne.
Ale rika se, ze male ditko vyciti, ze je mama tehotna a ze ceka dalsi miminko. Dcerka taky rika, ze mam v brisko mimo. Nakolik tomu skutecne rozumi, si ale nedokazu spolehlive overit ![]()
takze pred porodem ji na to taky pripravime.
No, oni prý některý děti to vycítí, vidí různý aury či co a vůbec divný věci:-)
@Loll píše:
Přesně tak, tak starýmu dítěti je to skutečně fuk. Pokud do ní budeš měsíc hustit, že budete mít mimi apod. a kde bude ona, když ty budeš v porodnici, tak to bude mít naprosto stejný efekt, jako když to necháš plavat.
ono se to nezdá, oni ty děěti nejsou tak pitomé. ![]()
Taky si myslím, že v 16ti měsících ji bude ještě putna, proč je týden s babičkou a dědečkem a ne s maminkou. Děti jsou sice vnímavé, ale pochybuji, že by ji to nějak negativně ovlivnilo. Pokud je na ně zvyklá, tak to ber tak, že si i ona užije prima dovču s bábí a dědou někde v přírodě, nebo u moře, a ty se můžeš v klidu připravovat na porod. Teď jenom doufat, že v tom termínu porodíš. ![]()
Mě dítě vidělo od roku do roku a půl jen ležící nebo s kapačkou v ruce - a popravdě mu to bylo vcelku ukradený. Dvouleťák ten půlrok snášel o poznání hůř, ale taky s tím neměl velký problém. Za mě čím menší, tím naopak lepší. Ono maminky mají často tendenci si myslet, že jsou nenahraditelné. Takže týden s prarodiči nebo pár dní v porodnici mi přijde spíš úsměvné.
Příspěvek upraven 26.04.12 v 18:54