17 měsíční dítě

574
25.11.05 12:19

17 měsíční dítě

Ahoj mamky,

chci se vás zeptat co by asi tak mělo umět dítě v 17-ti měsících. Jeho dovednosti a tak. Jíst lžičkou umíme, ale dát jí polívku aby se najedla sama si netroufnu.

Jak jsou na tom vaše děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
25.11.05 13:10

Ahoj,

snažím se nečíst co by dítě v kterém věku mělo umět, nedělá mi to dobře… ;) Zkouším malého naučit cokoli mě napadne a někdy to vyjde, někdy ne…

• jí sám všechna jídla (a já pak 10 min uklízím kuchyň a celého ho převlíkám)
  • umí si na požádáná sundat tepláky a ponožky
  • pojmenuje hodně zvířátek, většinou ví jak dělají
  • doplňuje slova do některých říkaček (vařila myšička, paci, paci…)
  • když chci aby něco přinesl je z 90% úspěšný
  • večer se snažíme společně uklízet hračky (docela to jde, ale musím celou dobu mluvit a říkat co kam má dávat)
  • umí vyhodit plínky po sobě a po sestřičce do koše (někdy si asi myslí, že se tam věci schovávájí a tak některé vytahuje)
  • věšíme spolu prádlo a podává mi kolíčky, nosí prádlo z pračky po jednom
  • umí poprosit a poděkovat (někdy sám od sebe, někdy na vyžádání)

… a určitě ještě spoustu dalších věcí, ale to už bych musela vzpomínat. prostě zkoušej a malá se chytne. :-) Určo to už tak děláš. :-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
327
25.11.05 13:27

Ahoj Verunko,
chtěla jsem napsat něco podobného jako Missorka. :D

Terka jí sama lžičkou už několik měsíců, ale myslím si, že proto, že to vidí u starší sestry. Je pravda, že je po ní spoušť pod sedačkou, ale baví jí to, nají se a hlavně mi tu lžičku vůbec nedá. Když jí chci pomoct, tak se začne zlobit. Jde jenom o to, jim tu lžičku nabídnout a nechat je v tom patlat. Když jíš s nima, tak oni okoukávají a snaží se. Musíš být ale připravená, že jídlo bude opravdu všude… :D Já jsem holkám dávala lžičku do ruky hnedka od začátku přikrmování, takže pro ně nebyl tak veliký skok k samostatnému jezení.
Tereza se hodně věcí naučila právě odkoukáváním od sestry, zatímco Sárka spoustu věcí, které Tereza už umí, ve stejném věku nedělala.

Veškeré tabulky a „vzorníky“ dovedností dětí hážu za hlavu - každé dítě se vyvíjí jinak rychle a jiným směrem. Samozřejmě pro orientaci a jakousi představu mohou sloužit, ale nesmíš je striktně dodržovat a brát příliš vážně.
 Pavla

P.S. Příklad vývojových tabulek: http://www.rodina.cz/clanek83.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.11.05 13:30

Kačenka bude mít 3.12. taky 17 měsíců a něco umíme a něco zas ne.
Ani moc nevím co by přesně v tomhle věku měla umět, taky to moc neřeším: tak na co si teď hned vzpomenu!

• se lžící jí vesměs tuhší stravou, i když by asi chtěla i polívku, ještě nemám odvahu
  • mí si sundat kalhoty, bohužel i když si je sundávat nemá a ponožky
  • zvířátka umíme haf, čiči, bú, béé, iá
  • slova: mami, tati, babi, dede, cotoje (opravdu dohromady), balon, bota, kaťata, (a určitě ještě něco , ale teď nevím)
  • opakuje některá kratší slova, ty které ale potom ještě sama neříká
  • donese, odnese, přinese 80-90 uspěšnost, podle nálady
  • uklízení nám nejde, 3 věci uklidí a hned je zase vytahá
  • začínáme kreslit, čmárat, to nás baví, zž se povedlo , jednou i kolečko
  • ohlížíme rádi knižku, ale list po listu to ještě nejde
  • snaží se obléct si čepici, (hahaha)

--- a už nevím
Omlouvám se že jsem použila mustr od Missorky, ale nějak jsem se nemohla rozjet.

Tkanička a Kačka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
25.11.05 13:35

Ahoj,
tak my jsme ještě mladší, ale když jste v tom, ráda byc hse zeptala, kdy jste zkusily nechat dítě jíst samotný…už se mi po tom hrabe a jinak by si někdy ani nedala, zatím držíme lžičku spolu a dáváme do pusy, ale asi bych pomalu měla taky začít, že:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
25.11.05 13:37

Není zač se omlouvat, taky jsem měla s rozjezdem potíže… ;-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
25.11.05 13:55

Gabi, já jsem Kačce někdy v tomto věku dala do ruky lžičku a já jsem měla taky svou. Krmila jsem ji a ona občas taky strčila dö pusy. Byl klid, a bordel. Ale ne moc velký, to opravdu přijde až ji uplně sama a nemusí ani lžičkou, rohlík s máslem stačí. Ale opravdu jak jsem psala zatím nemám odvahu na tekuté, tak jemom jogurty, a druhé jídlo.

Tkanička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
25.11.05 14:52

Ahoj holky, no ja teda dost koukam :)))))
Nas syn (brzy 17mesicu) zdaleka takhle vsechno neumi.
1. mluveni: to teda jo, tomu docela jde, umi spoustu slov, rozumi hodne
2. oblekani: umi si svleknout, boty, ponozky, teplaky, plinku, obcas i tricko, vzdycky bryndak, ALE nikdy ne kdyz mu reknu, dela to za:,–(ne, kdyz nema :))))) Obcas se mu podari si nazout boty (sandalky na doma)
3. jist: umi jist i sam, ALE pouze dospelackou kovovou vidlickou :( a strasne u toho zlobi a musim ho pak vyprat, umyt, a vytrit celou kuchyn, dobry by bylo potom i vymalovat ;)
piti: samozrejme umi sam i z norm. hrnecku, ALE prede mnou za:,–(ne predstira, ze nema rucicky a tak musi byt napojen…
4. uklid hracek: hahaha
5. prinest neco na pozadani: rozumi pokynu, vetsinou pro to i dojde, ALE v zadnem pripade mi to neprinese, spis to pujde nekam schovat …
Co ale „umi“ uplne perfektne je schovavat veci, hazet je do zachodu, do odpadkoveho kose, pokud nema pristup, tak alespon ze schodu, ma neuveritelny talent najit tu „nejzranitelnejsi“ vec a tu znicit tim nejmene vhodnym zpusobem, a to vsechno behem 10sekund kdy se nekoukam… :(
Za:,–(ne odmita stavet kostky, nebo vkladat kostky do vkladacky, nebo si hrat s jakoukoliv vekove adekvatni hrackou (s vyjimkou plysaku ty miluje) ale perfektne umi pustit video, DVD, CD i televizi, prepinat programy, zacina rozlisovat ktere dalkove ovladani je na co (coz ja doted nevim :) a kdyz nahodou nevi tak to aspon zkousi, aby to zjistil, a kdyz mu to nejde tak se to pousi alespon vzteky rozbit :) dale „umi“ odepnout si bezpecnostni pasy na autosedacce, v kocarku, i v jidelni zidlicce :(
Jo taky jsem zapomnela „umi“ si propasovat pastelku do postylky a pak nerusen pocmarat zed.

Kdyz tak ctu jak vam deti pomahaji a nosi veci, jedi lzickou polivku, tak mam pocit, ze vychovne opravdu selhavam :(
Ahoj Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
25.11.05 16:53

Pomoooooc! 8O
Mame doma orangutana!!!!!!!

Nase decko nevie takmer nic z vami vymenovaneho. No, do 17m ma este mesiac cas, ale zazraky necakam. :oops:

• nevie sa sam nakrmit, ale krmi mna!
  • nevie sa povyzliekat (povyzuvat hej, ale to robi zo zurivosti :twisted: )
  • moc toho nenahovori (mama je kazda zenska na ulici, co tlaci kocik - ja chcem, aby tak vravel iba MNEEEE!!!!)
  • nevie pit z normalneho pohara, ale to neriesim, Tomme Tippee je v pohode

Ale nieco predsa len zvladne:

• vie nalozit veci, co mu podavam, do pracky (ak nepodavam, urobi tak skvely farebny mix :P )
  • vie si umyvat zubky
  • vie na povel vypnut/zapnut svetlo
  • vie mi trochu pomoct upratat hracky
  • vie na poziadanie, neohrabane nastrkat vlhcene utierky, co povytahoval, nazad
  • a teraz sa podrzte - ak sa mu nedari zapnut ohrievaci ventilator, chmatne snuru a ide ju zapajat do zastrcky!!! Takmer sa mu to aj podari. :D

No, je u nas veselo. Obcas sa vsak nemozem zbavit pocitu, ze ine deti vedia viac :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1083
25.11.05 18:33

Tak já se taky nepochlubím,

jsme sice o měsíc starší, ale s dovednostma jsme na tom hůř. Schamko díky ti za uklidnění, už jsem se bála, že jenom my jsme neználci :D

Obléknout a svléknout se sama neumí, jen se snaží obout ponožky, boty a natáhne si kalhoty nebo punčocháčky.

Lžičkou jí sama, ale já jí druhou krmím, protože jinak by měla poloprázné bříško.

Zvířat umí dost, ale se slovy je to horší. I když abych ji jen nehaněla mám pocit, že se nám začíná jazýček rozvazovat.

Paci, paci, tááák veliká a podobné věci jí jdou. Co nám jde nejvíc je tanec, to si může prdelku ukroutit :lol:

Hračky neuklízí, spíš vyhazuje zase ven z koše.

Slova do říkanek v žádném případě :? Ale malování zase jo, čáru i kolečko a momentálně je v oblibě prší (dělá tečky).

Shrnuto, jsem na tu naši sojku děsně pyšná kolik toho už umí :lol: mně to přijde doslova zázračné.

Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
25.11.05 20:05

Holky ja bych tohle moc neresila, kazde dite je jine… Me zase trapilo, ze Kristynka bude mit 2 roky a nerekne poradnou vetu. Da se rict, ze se to zlomilo ze dne na den a ted pusu nezavre a obcas uz z ni silim :roll: Zase je sikovna na jine veci - uz v roce a pul sama vylezla az na horu na prulizkach a klouzala se na klouzacce.
Je fakt, ze jsem si taky rikala, ze mam zaostale dite a muzu za to ja, i kdyz jsem ji rikala pohadky a rikanky.
Btw ted jsou ji 2 roky pryc a kuchyn je porad stejne zkydana a taky ji po kazdem jidle prevlikam a vycesavam jidlo z vlasu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
25.11.05 21:21

Holky teď jsem se docela pobavila,hlavně nad příspěvky Janat a Schamky :lol: .A taky jste mě docela potěšily, neboť moje 16-ti měsíční holčička taky zdaleka neumí tolik.Jsem si ale vědoma,že třeba to,že neumí jíst sama lžičkou, je moje vina, páč jsem to zkusila asi 2× a nedopadlo to a já na to prostě nemám :oops: .Raději ji zatím budu krmit a lžičku ji zkusím dát ještě později.
Mějte se,Anajka a Alžbětka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
25.11.05 21:43

No děti se nemaj srovnávat, ale každý mamině to v hlavě vrtá, to mi nikdo nevymluví. Mně přijde úžasný jak jsou všechny děti jiný:

Schamko - Vojta se např. o elektrospotřebiče nezajímá vůbec a vypínačem blikat neumí ani náhodou. ;-)

Anajko - já taky nemám nervy na to, pozorovat Vojtu, jak mi kydá jogurt na čistou podlahu - ALE Vojta má ségru a chvíle, kdy sám jí, můžu věnovat jí. Naštěstí Vojtovi nevadí jíst sám, aniž bych ho pozorovala a já když nevidím jak je ten bordel vytvářen, jsem taky klidnější a pak prostě jdu a uklidím to, tipla bych, že dýl než 3 minuty mi to netrvá, včetně skoro osprchování dítěte :)

Dandis - Vojta je taky extra tanečník :-), ale nemaluje - patrně je po mamince, knížky neokusuje, tužky jo ;-)

Janat - matka s tvým výchovným nadhledem prostě nemůže výchovně selhat, to je jasný ;-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
327
26.11.05 22:08

Janat : Tvůj mrňousek mě okouzlil. :D :D Ta pastelka v postýlce nemá chybu - no, zřejmě bych se tak neradovala, kdyby to udělala Tereza že? :D

Nezdá se Vám, že Ti rarášci mají nějaký zvláštní patent na rozeznávání a používání jakýchkoli ovladačů? :D
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
30.11.05 23:07

Já si zase říkám, že máme doma malého génia :lol: Ti se přece taky většinou vymykají „normálu“, ne? Malému bude 18měsíců a:

• jeho slovní zásoba činí (se zamhouřením oka) 7slov
  • zvířátka by ještě tak šly…
  • lžičkou sám nejí :? při cestě k puse se mu totiž vždycky přetočí a vše skončí na klíně…na to já taky nemám … pít z hrnečku? A to jako myslíte ten dospělácký??? ehm…
  • doplňování slov do říkanek??? :lol: :lol: :lol:
  • svléct se nebo obléct…no dobře, ale jen, když si to mamka vysloveně nepřeje (třeba je vhodné se svlíkat, když je oblékán na ven…) :roll:
  • uklízet po sobě hračky??? A od čeho je mamka, néééééé???
  • kreslíme, kreslíme, baví nás to max.5minut…
    no abych jen nepomlouvala:
  • ukáže skoro všechny možné i nemožné části těla - od zoubků, přes nehtíky po nožičky…obzvláště oblíbený je pupík a pindík :oops:
  • no a paaaak.........nic mě nenapadá :roll:

Podtrženo sečteno, blahopřeji vám k šikovným dětičkám, my budeme jen tiše závidět, ale stejně je pro mě Tomajs NEJLEPŠÍ :! :lol: :lol:

Schamko, už dlouho jsem se tak nezasmála jako při čtení tvého příspěvku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky