Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj mamky,
chci se vás zeptat co by asi tak mělo umět dítě v 17-ti měsících. Jeho dovednosti a tak. Jíst lžičkou umíme, ale dát jí polívku aby se najedla sama si netroufnu.
Jak jsou na tom vaše děti?
Ahoj,
snažím se nečíst co by dítě v kterém věku mělo umět, nedělá mi to dobře…
Zkouším malého naučit cokoli mě napadne a někdy to vyjde, někdy ne…
… a určitě ještě spoustu dalších věcí, ale to už bych musela vzpomínat. prostě zkoušej a malá se chytne.
Určo to už tak děláš. ![]()
Peta
Ahoj Verunko,
chtěla jsem napsat něco podobného jako Missorka. ![]()
Terka jí sama lžičkou už několik měsíců, ale myslím si, že proto, že to vidí u starší sestry. Je pravda, že je po ní spoušť pod sedačkou, ale baví jí to, nají se a hlavně mi tu lžičku vůbec nedá. Když jí chci pomoct, tak se začne zlobit. Jde jenom o to, jim tu lžičku nabídnout a nechat je v tom patlat. Když jíš s nima, tak oni okoukávají a snaží se. Musíš být ale připravená, že jídlo bude opravdu všude…
Já jsem holkám dávala lžičku do ruky hnedka od začátku přikrmování, takže pro ně nebyl tak veliký skok k samostatnému jezení.
Tereza se hodně věcí naučila právě odkoukáváním od sestry, zatímco Sárka spoustu věcí, které Tereza už umí, ve stejném věku nedělala.
Veškeré tabulky a „vzorníky“ dovedností dětí hážu za hlavu - každé dítě se vyvíjí jinak rychle a jiným směrem. Samozřejmě pro orientaci a jakousi představu mohou sloužit, ale nesmíš je striktně dodržovat a brát příliš vážně.
Pavla
P.S. Příklad vývojových tabulek: http://www.rodina.cz/clanek83.htm
Kačenka bude mít 3.12. taky 17 měsíců a něco umíme a něco zas ne.
Ani moc nevím co by přesně v tomhle věku měla umět, taky to moc neřeším: tak na co si teď hned vzpomenu!
--- a už nevím
Omlouvám se že jsem použila mustr od Missorky, ale nějak jsem se nemohla rozjet.
Tkanička a Kačka
Ahoj,
tak my jsme ještě mladší, ale když jste v tom, ráda byc hse zeptala, kdy jste zkusily nechat dítě jíst samotný…už se mi po tom hrabe a jinak by si někdy ani nedala, zatím držíme lžičku spolu a dáváme do pusy, ale asi bych pomalu měla taky začít, že:)
Není zač se omlouvat, taky jsem měla s rozjezdem potíže… ![]()
Peta
Gabi, já jsem Kačce někdy v tomto věku dala do ruky lžičku a já jsem měla taky svou. Krmila jsem ji a ona občas taky strčila dö pusy. Byl klid, a bordel. Ale ne moc velký, to opravdu přijde až ji uplně sama a nemusí ani lžičkou, rohlík s máslem stačí. Ale opravdu jak jsem psala zatím nemám odvahu na tekuté, tak jemom jogurty, a druhé jídlo.
Tkanička
Ahoj holky, no ja teda dost koukam ![]()
Nas syn (brzy 17mesicu) zdaleka takhle vsechno neumi.
1. mluveni: to teda jo, tomu docela jde, umi spoustu slov, rozumi hodne
2. oblekani: umi si svleknout, boty, ponozky, teplaky, plinku, obcas i tricko, vzdycky bryndak, ALE nikdy ne kdyz mu reknu, dela to za:,–(ne, kdyz nema
Obcas se mu podari si nazout boty (sandalky na doma)
3. jist: umi jist i sam, ALE pouze dospelackou kovovou vidlickou
a strasne u toho zlobi a musim ho pak vyprat, umyt, a vytrit celou kuchyn, dobry by bylo potom i vymalovat ![]()
piti: samozrejme umi sam i z norm. hrnecku, ALE prede mnou za:,–(ne predstira, ze nema rucicky a tak musi byt napojen…
4. uklid hracek: hahaha
5. prinest neco na pozadani: rozumi pokynu, vetsinou pro to i dojde, ALE v zadnem pripade mi to neprinese, spis to pujde nekam schovat …
Co ale „umi“ uplne perfektne je schovavat veci, hazet je do zachodu, do odpadkoveho kose, pokud nema pristup, tak alespon ze schodu, ma neuveritelny talent najit tu „nejzranitelnejsi“ vec a tu znicit tim nejmene vhodnym zpusobem, a to vsechno behem 10sekund kdy se nekoukam… ![]()
Za:,–(ne odmita stavet kostky, nebo vkladat kostky do vkladacky, nebo si hrat s jakoukoliv vekove adekvatni hrackou (s vyjimkou plysaku ty miluje) ale perfektne umi pustit video, DVD, CD i televizi, prepinat programy, zacina rozlisovat ktere dalkove ovladani je na co (coz ja doted nevim
a kdyz nahodou nevi tak to aspon zkousi, aby to zjistil, a kdyz mu to nejde tak se to pousi alespon vzteky rozbit
dale „umi“ odepnout si bezpecnostni pasy na autosedacce, v kocarku, i v jidelni zidlicce ![]()
Jo taky jsem zapomnela „umi“ si propasovat pastelku do postylky a pak nerusen pocmarat zed.
Kdyz tak ctu jak vam deti pomahaji a nosi veci, jedi lzickou polivku, tak mam pocit, ze vychovne opravdu selhavam ![]()
Ahoj Jana
Pomoooooc! ![]()
Mame doma orangutana!!!!!!!
Nase decko nevie takmer nic z vami vymenovaneho. No, do 17m ma este mesiac cas, ale zazraky necakam. ![]()
Ale nieco predsa len zvladne:
No, je u nas veselo. Obcas sa vsak nemozem zbavit pocitu, ze ine deti vedia viac ![]()
Tak já se taky nepochlubím,
jsme sice o měsíc starší, ale s dovednostma jsme na tom hůř. Schamko díky ti za uklidnění, už jsem se bála, že jenom my jsme neználci ![]()
Obléknout a svléknout se sama neumí, jen se snaží obout ponožky, boty a natáhne si kalhoty nebo punčocháčky.
Lžičkou jí sama, ale já jí druhou krmím, protože jinak by měla poloprázné bříško.
Zvířat umí dost, ale se slovy je to horší. I když abych ji jen nehaněla mám pocit, že se nám začíná jazýček rozvazovat.
Paci, paci, tááák veliká a podobné věci jí jdou. Co nám jde nejvíc je tanec, to si může prdelku ukroutit ![]()
Hračky neuklízí, spíš vyhazuje zase ven z koše.
Slova do říkanek v žádném případě
Ale malování zase jo, čáru i kolečko a momentálně je v oblibě prší (dělá tečky).
Shrnuto, jsem na tu naši sojku děsně pyšná kolik toho už umí
mně to přijde doslova zázračné.
Dana
Holky ja bych tohle moc neresila, kazde dite je jine… Me zase trapilo, ze Kristynka bude mit 2 roky a nerekne poradnou vetu. Da se rict, ze se to zlomilo ze dne na den a ted pusu nezavre a obcas uz z ni silim
Zase je sikovna na jine veci - uz v roce a pul sama vylezla az na horu na prulizkach a klouzala se na klouzacce.
Je fakt, ze jsem si taky rikala, ze mam zaostale dite a muzu za to ja, i kdyz jsem ji rikala pohadky a rikanky.
Btw ted jsou ji 2 roky pryc a kuchyn je porad stejne zkydana a taky ji po kazdem jidle prevlikam a vycesavam jidlo z vlasu ![]()
Holky teď jsem se docela pobavila,hlavně nad příspěvky Janat a Schamky
.A taky jste mě docela potěšily, neboť moje 16-ti měsíční holčička taky zdaleka neumí tolik.Jsem si ale vědoma,že třeba to,že neumí jíst sama lžičkou, je moje vina, páč jsem to zkusila asi 2× a nedopadlo to a já na to prostě nemám
.Raději ji zatím budu krmit a lžičku ji zkusím dát ještě později.
Mějte se,Anajka a Alžbětka
No děti se nemaj srovnávat, ale každý mamině to v hlavě vrtá, to mi nikdo nevymluví. Mně přijde úžasný jak jsou všechny děti jiný:
Schamko - Vojta se např. o elektrospotřebiče nezajímá vůbec a vypínačem blikat neumí ani náhodou. ![]()
Anajko - já taky nemám nervy na to, pozorovat Vojtu, jak mi kydá jogurt na čistou podlahu - ALE Vojta má ségru a chvíle, kdy sám jí, můžu věnovat jí. Naštěstí Vojtovi nevadí jíst sám, aniž bych ho pozorovala a já když nevidím jak je ten bordel vytvářen, jsem taky klidnější a pak prostě jdu a uklidím to, tipla bych, že dýl než 3 minuty mi to netrvá, včetně skoro osprchování dítěte ![]()
Dandis - Vojta je taky extra tanečník
, ale nemaluje - patrně je po mamince, knížky neokusuje, tužky jo ![]()
Janat - matka s tvým výchovným nadhledem prostě nemůže výchovně selhat, to je jasný ![]()
Peta
Janat : Tvůj mrňousek mě okouzlil.
Ta pastelka v postýlce nemá chybu - no, zřejmě bych se tak neradovala, kdyby to udělala Tereza že? ![]()
Nezdá se Vám, že Ti rarášci mají nějaký zvláštní patent na rozeznávání a používání jakýchkoli ovladačů? ![]()
Pavla
Já si zase říkám, že máme doma malého génia
Ti se přece taky většinou vymykají „normálu“, ne? Malému bude 18měsíců a:
Podtrženo sečteno, blahopřeji vám k šikovným dětičkám, my budeme jen tiše závidět, ale stejně je pro mě Tomajs NEJLEPŠÍ
![]()
Schamko, už dlouho jsem se tak nezasmála jako při čtení tvého příspěvku ![]()