Vitamín A a mrkev

246
22.11.05 21:55

Vitamin A a mrkev

Ahoj holky,

Asi to bude blbej dotaz ale nevim kdo jiny by mi poradil nez vy. Beru od zacatku tehotenstvi mamavit a ted posledni dobou ujizdim na mrkvi.. snim za vecer tak dve , tri veliky mrkve . To by ani tak nebyl problem ale nekde jsem zaslechla nebo cetla ze moc vitaminu A neni v tehotenstvi dobry.. vite nektera o tom vic??nevadi kdyz chroupam mrkev a zaroven beru vit. pro tehotny?? Diky za odpovedi..

Maty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
22.11.05 22:33

Maty,

teď doufám, že nekecám, ale - nadměrné množství vitamínu A vadí v prvním trimestru (je tuším teratogenní), ale to ty už máš za sebou. Takže bych na tvým místě byla v klidu a užívala si mrkev, lepší než kdybys tláskala kremrole… :-) Mrkev je taky moje vášeň, akorát se mi moc nehodí ke kafi… ;-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
kdoviktera
22.11.05 22:34

Ahojky,

vadit by to nemělo. Vitamín A (a taky D, E, K) jsou rozpustný pouze v tucích, takže pokud je chroupeš jen tak (a nepřikusuješ k tomu třeba slaninu :lol: ), tak by to mělo být O.K. Možná pokud baštíš dostatek i jiný zeleniny a ovoce, trochu bych s vitamínama zvolnila a brala je tak 1 - 2× týdně. Ono všeho moc škodí. :roll:

Tak se měj krásně, užij si zbytek těhotenství a ať se mimi bez problémů vylodí v řádném termínu :wink: .

Ahojky Katka

• Citovat
  • Upravit
Kac
5049
22.11.05 22:40

K teh. vitaminum

Ahoj,
lekar me kamaradce rikal, ze nedoporucuje uzivat vitam. pripravky pro tehotne kazdy den-dle navodu, ale vynechavat, protoze potom jsou deti velke.(u nas se rika „vyhnane na praskach“)
 Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
22.11.05 22:47

Holky diky za odpovedi a uklidneni..

Peto to by ses divila jak je mrvicka dobra ke kaficku.. :D a kdyz si k tomu jeste das francousky drezing.. mnam.. 8) pak se na me vsici z rodiny divaj jak na blazna…

tak jeste jednou diky..

Maty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
23.11.05 07:29

Ahoj,
nevim presne jak to je, ale mam za to, ze mrkev obsahuje provitamin A, ze ktereho si telo samo vyrobi vitamin A v mnozstvi, kolik potrebuje a zbytek se vylouci. Asi by vadilo, kdyby ses cpala vylozene vitaminem A treba v tabletach nebo treba jatrama ve velkem mnozstvi!!!
Ale mrkve jako takove bych se nebala… :wink: Naopak - obsahuje spoustu dalsich vitaminu a potrebnych latek!
Spis bych vynechavala ten mamavit, nebo ho treba brala jen obden!
Krasne tehu preje Eliska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
23.11.05 09:27

Maty, já zrovna taky včera slupla 3 mrkve:) Normálně z jídla toho Ačka moc být nemůže, někde jsem četla, že se jen nemá jít A v tabletkách, ale mrkvičku si klidně užívej! Jdu mrknout do chytré knížky........ a tady to je:
Z knížky „Aby se narodilo zdravé“: Pokud bude žena konzumovat pouze běžnou stravu obsahující vit A - mrkev, mléko, vejce, nikdy nemůže přijmout takové množství áčka, které by její dítě ohrozilo. Musela by totiž například vypít najednou 33l mléka nebo sníst za den 30 vajec.
3 mrkve jsou myslím naprosto v pořádku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.22 12:08

Ahoj. Ráda bych oživila diskusi a znala váš názor jako zkušenějších :) Co říkáte na červenou papriku a její obsah vitamínu A? Jsem v 9 tt a teď na ni týden ujíždím, sním i dve velké za den. Známá mi včera řekla, že zrovna v červené paprice je ale vysoký obsah vitaminu A. Nevíte o tom něco? Myslíte že je to v pohodě? Děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
29.3.22 12:11
@Anonymní píše:
Ahoj. Ráda bych oživila diskusi a znala váš názor jako zkušenějších :) Co říkáte na červenou papriku a její obsah vitamínu A? Jsem v 9 tt a teď na ni týden ujíždím, sním i dve velké za den. Známá mi včera řekla, že zrovna v červené paprice je ale vysoký obsah vitaminu A. Nevíte o tom něco? Myslíte že je to v pohodě? Děkuju.

ano, je to v naprosté pohodě, protože papice je provitamin, tedy látka, ze které si tvoje tělo vyrobí vitamín A, pokud ho potřebuje. Když ne, tak nic. Vitamínem A se můžeš teoreticky předávkovat pokud bys jedla vysoké dávky tabletek s vitamínem A a tím by si mohla svoje dítě poškodit. Ale z ovoce a zeleniny nikoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí