Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Asi to bude blbej dotaz ale nevim kdo jiny by mi poradil nez vy. Beru od zacatku tehotenstvi mamavit a ted posledni dobou ujizdim na mrkvi.. snim za vecer tak dve , tri veliky mrkve . To by ani tak nebyl problem ale nekde jsem zaslechla nebo cetla ze moc vitaminu A neni v tehotenstvi dobry.. vite nektera o tom vic??nevadi kdyz chroupam mrkev a zaroven beru vit. pro tehotny?? Diky za odpovedi..
Maty
Maty,
teď doufám, že nekecám, ale - nadměrné množství vitamínu A vadí v prvním trimestru (je tuším teratogenní), ale to ty už máš za sebou. Takže bych na tvým místě byla v klidu a užívala si mrkev, lepší než kdybys tláskala kremrole…
Mrkev je taky moje vášeň, akorát se mi moc nehodí ke kafi… ![]()
Peta
Ahojky,
vadit by to nemělo. Vitamín A (a taky D, E, K) jsou rozpustný pouze v tucích, takže pokud je chroupeš jen tak (a nepřikusuješ k tomu třeba slaninu
), tak by to mělo být O.K. Možná pokud baštíš dostatek i jiný zeleniny a ovoce, trochu bych s vitamínama zvolnila a brala je tak 1 - 2× týdně. Ono všeho moc škodí. ![]()
Tak se měj krásně, užij si zbytek těhotenství a ať se mimi bez problémů vylodí v řádném termínu
.
Ahojky Katka
Ahoj,
lekar me kamaradce rikal, ze nedoporucuje uzivat vitam. pripravky pro tehotne kazdy den-dle navodu, ale vynechavat, protoze potom jsou deti velke.(u nas se rika „vyhnane na praskach“)
Kac+H
Holky diky za odpovedi a uklidneni..
Peto to by ses divila jak je mrvicka dobra ke kaficku..
a kdyz si k tomu jeste das francousky drezing.. mnam..
pak se na me vsici z rodiny divaj jak na blazna…
tak jeste jednou diky..
Maty
Ahoj,
nevim presne jak to je, ale mam za to, ze mrkev obsahuje provitamin A, ze ktereho si telo samo vyrobi vitamin A v mnozstvi, kolik potrebuje a zbytek se vylouci. Asi by vadilo, kdyby ses cpala vylozene vitaminem A treba v tabletach nebo treba jatrama ve velkem mnozstvi!!!
Ale mrkve jako takove bych se nebala…
Naopak - obsahuje spoustu dalsich vitaminu a potrebnych latek!
Spis bych vynechavala ten mamavit, nebo ho treba brala jen obden!
Krasne tehu preje Eliska
Maty, já zrovna taky včera slupla 3 mrkve:) Normálně z jídla toho Ačka moc být nemůže, někde jsem četla, že se jen nemá jít A v tabletkách, ale mrkvičku si klidně užívej! Jdu mrknout do chytré knížky........ a tady to je:
Z knížky „Aby se narodilo zdravé“: Pokud bude žena konzumovat pouze běžnou stravu obsahující vit A - mrkev, mléko, vejce, nikdy nemůže přijmout takové množství áčka, které by její dítě ohrozilo. Musela by totiž například vypít najednou 33l mléka nebo sníst za den 30 vajec.
3 mrkve jsou myslím naprosto v pořádku:)
Ahoj. Ráda bych oživila diskusi a znala váš názor jako zkušenějších
Co říkáte na červenou papriku a její obsah vitamínu A? Jsem v 9 tt a teď na ni týden ujíždím, sním i dve velké za den. Známá mi včera řekla, že zrovna v červené paprice je ale vysoký obsah vitaminu A. Nevíte o tom něco? Myslíte že je to v pohodě? Děkuju.
@Anonymní píše:
Ahoj. Ráda bych oživila diskusi a znala váš názor jako zkušenějšíchCo říkáte na červenou papriku a její obsah vitamínu A? Jsem v 9 tt a teď na ni týden ujíždím, sním i dve velké za den. Známá mi včera řekla, že zrovna v červené paprice je ale vysoký obsah vitaminu A. Nevíte o tom něco? Myslíte že je to v pohodě? Děkuju.
ano, je to v naprosté pohodě, protože papice je provitamin, tedy látka, ze které si tvoje tělo vyrobí vitamín A, pokud ho potřebuje. Když ne, tak nic. Vitamínem A se můžeš teoreticky předávkovat pokud bys jedla vysoké dávky tabletek s vitamínem A a tím by si mohla svoje dítě poškodit. Ale z ovoce a zeleniny nikoliv.