Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja mam autisticke dite, ted jsou mu 4 a uz v 18 mesicich tam velke podezreni bylo. Neukazoval nic, nerikal vubec nic, ani zvuky zvirat, nedelal treba paci paci, kdyz jsi mu ukazala letadlo na obloze, nezajem, nehral si s nicim krome jedne hracky, ale to zato dlouho, fascinoval ho kruh, pusy nedaval, usinani des bes, nehral si. Lital jako splaseny, na jmeno nereagoval, v cizim prostredi nechtel vubec byt, na druhou stranu bylo poznat, ze je vychytraly azaz a byl na nas velice vazany.. Od 2 let chodime na ruzne terapie a je videt velike zlepseni. Tve dite mi prijde, ze se chova normalne, ono autisticke znaky mame vsichni, tech je strasne moc. Oficialne diagnozu ma maly az od 3 let. Zijeme v cizine, nevim, jak v CR, ale asi to bude podobne. Byla bych v klidu
.
@Elpida píše:
Ja mam autisticke dite, ted jsou mu 4 a uz v 18 mesicich tam velke podezreni bylo. Neukazoval nic, nerikal vubec nic, ani zvuky zvirat, nedelal treba paci paci, kdyz jsi mu ukazala letadlo na obloze, nezajem, nehral si s nicim krome jedne hracky, ale to zato dlouho, fascinoval ho kruh, pusy nedaval, usinani des bes, nehral si. Lital jako splaseny, na jmeno nereagoval, v cizim prostredi nechtel vubec byt, na druhou stranu bylo poznat, ze je vychytraly azaz a byl na nas velice vazany.. Od 2 let chodime na ruzne terapie a je videt velike zlepseni. Tve dite mi prijde, ze se chova normalne, ono autisticke znaky mame vsichni, tech je strasne moc. Oficialne diagnozu ma maly az od 3 let. Zijeme v cizine, nevim, jak v CR, ale asi to bude podobne. Byla bych v klidu.
Děkuji za příběh. Náš malý je hodně klidný, přemýšlivý, hodně hezky si hraje, vkladacky, kostky, auticka, odrážedla miluje. Rád ale taky leze po výškách. A miluje blbnuti, vyhazovani do vzduchu, kdyz se schovavam a dělám na nej baf. Ale nereaguje na zavolání, neda pusinku ale zase se přituli, treba ráno si ho beru do ložnice. Jinak spinka v postýlce sám v pokojíčku. Ale nevyžaduje mojí přítomnost, ja se mu do te hry spíš motam ale nevadin mu to.
@ivetagut male deti si casto hraji samy, takto i objevuji. Kdyz hrajete na schovku a udelas na nej baf, podiva se na tebe? Celkove ocni kontakt je dost dulezity ukazatel.
@Elpida ano, to děláme často… smějeme se tomu a kouká na mě.
@ivetagut tak to se nebojte, je v poradku
. Asi ho jen vice sledujete nebo porovnavate. U naseho to bylo celkem jasne, za tam je neco jinak i presto, ze je to v podstate kontaktni tvorecek.
@Elpida píše:
@ivetagut tak to se nebojte, je v poradku. Asi ho jen vice sledujete nebo porovnavate. U naseho to bylo celkem jasne, za tam je neco jinak i presto, ze je to v podstate kontaktni tvorecek.
Děkuji. Je mi jasné, ze za to může ten blbej dotazník. Dřív nic takového nebylo a nemusely se stresovat matky. Ale už me to docela přešlo, musím říct. Děkuji a hezký večer.
@ivetagut A oni mu ten dotaznik delali proc? To je nejaky standartni postup v tomto veku? Budte v klidu a uzivejte si maleho, jak pekne roste, oni rostou vubec nejak moc rychle ti prdolkove
.
@Melodie91 píše:
Jeste vlastne, kdyz ma radost, tak mava rucickama, ne jak kridlama, ale v loktech a dela u toho tako ve polodrepy a hrozne se smejeja prave tenhle spontani projev miluju, uplne vidim, jak je v tu chvili nadsena..dospely clovek podle me by ve chvili nejake radosti chtel delat to same, ale uz mu to ego nedovoli
ty polodřepy často nedovolí špatná fyzička ![]()
@Elpida píše:
@ivetagut A oni mu ten dotaznik delali proc? To je nejaky standartni postup v tomto veku? Budte v klidu a uzivejte si maleho, jak pekne roste, oni rostou vubec nejak moc rychle ti prdolkove.
Součástí 18 měsíční prohlídky je v ČR vyplnění dotazníku na autismus
@Elpida píše:
@ivetagut A oni mu ten dotaznik delali proc? To je nejaky standartni postup v tomto veku? Budte v klidu a uzivejte si maleho, jak pekne roste, oni rostou vubec nejak moc rychle ti prdolkove.
Děkuji. Ten dotazník vyplňuje každý. Nevim, nějaký nový postup této doby. Dřív to nebylo. Teď to chtějí asi podchytit včas. Nebo nevím, ale je to stresující, dle meho názoru. ![]()
Tenhle dotazník mě osobně taky strašně stresuje, protože malý nám v 16 měsících neukazuje do dálky. V knížce nebo celkově, když jsme doma, tak ukazuje, třeba na obrázky, světýlka na stromku, nálepku na stěně… ale i tak jsem z toho nervózní. Dále má ještě strach z vysavače, ale to asi dost dětí… To ukazovãní se s ním snažím cvičit. Naštěstí o jídlo a pití si už sám požádá slovem ham nebo mňam mňam. ![]()