Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám velký problém s usínáním a spaním své 18měs dcery. Je mi jasný, že jsem to všechno pokazila a že si tu asi vyslechnu, ale prostě z toho srabu teď musím nějak ven a nevím jak. Dcera měla problémy se spaním vždycky, přes den spala dlouho v kočárku. Večer usínala u prsa. Asi v 9měs se budila co hodinu, což se nám podařilo odbourat, ale pak byla nemocná a postupně jsme do toho zase sklouzli a budila se třeba 6× za noc. Postupně to začalo klesat, teď v létě se budila 2×, stačilo krátce nakojit ( 1-2min), položit, držet za ruku a usla. Přes den stále usíná u prsa. Večer nakojím, dám do postýlky a držím za ruku, dokud neusne. To jsem myslela, že bude cesta ven z usínání u prsu a měla jsem radost, že takhle pěkně usne. Bohužel mi začala v noci vyžadovat neustálé držení za ruku, usne, chci odejít, plížím se jak zloděj a jen zjistí, že jsem pryč, tak máma máma. Spí sama od těch 9 měs. Dnes od 4.30 jsem k ní běhala do 6hod, až jsem ji vytáhla ven, protože to takhle nejde. Je mi jasný, že ji to nemůžu teď celé překopat, má to jako své rituály, navíc je docela hysterická, obávám se, že je schopná nepříčetně řvát několik hodin. Už když na to myslím, je mi úzko. Navíc v poledne ještě spát potřebuje, ale bez prsu není schopná se zklidnit a přes zimu jezdit denně s kočárem ven je blbost. Prosím kdybyste měl někdo nápad, jak z toho ven. Knížku Každé dítě může dobře spát mám, prostě si myslím, že ji teď dát večer do postýlky a odcházet a přicházet a to samé v noci, že by to byla najednou moc velká změna. Děkuju moc
@tini jsi nejista a ona to citi tudiz s tebou mava. To si musis rozhodnout sama co je pro tebe dulezitejsi. Jestli to aby spala sama nebo aby byl klid. Jina lehci cesta adi bohuzel neni ![]()
Přesně tohle teďka řeším se synátorem 8,5m, jako přes kopírák
přifařím se s dovolením do diskuze a budu čerpat inspiraci v radách.. Hlavně pevný nervy, matko, já z toho už taky šílím ![]()
@Lizzi Já právě čerpala, zkusila jsem zkracovat noční kojení, nepomohlo, zkusila vzít prso, dokud je vzhůru a držet za ruku, aby sama usla, taky nic. Jakákoli změna u ní vede k velkému pláči. Naposled předvedla rodeo od 10.30 do 2.00 a to tak že se už zalykala, byla mokrá ona i postel a nešla zklidnit nijak, od té doby nemám koule zkusit něco podobného znovu.
@quinny To máš asi pravdu, po všech pokusech už nevím jak dál a ten její řev je takový, že už mám pak pocit, že to snad na ní zanechá následky a měknu, dalších pokusů se pak bojím
@tini ono je to logicke. A kazdy dalsi tvuj neuspech to jen posouva na jeji stranu. Tudiz dokud si nebudes na 120% jista tak zo znovu u nezkousej. Chce to velky odhodlani. A neni to vubec lehky. Drz se. ![]()
Jinak vhspu z toho ze spi ve svem pokoji. Nebylo by treba na chvili reseni ze by spala s vami?
@quinny Spala jsem s ní na dovolené v jedné místnosti a žádná změna nenastala, ale můžu to zkusit. V těch 9m právě pomohlo, že jsme se odstěhovali, tak mi to pořád přišlo jako krok zpět, ale teď je stejně zase všechno v háji. Víš, přece ji nemůžu nechat řvát tolik hodin ![]()
My se spaním bojujem od narození, teď jí budou 2 roky. Při usínání jí říkám, že tam budu s ní. Ona si lehne, já zhnasnu a sem s ní potmě v pokojíku. Když zabrečí, ozvu se. Poslední týden jí stačí říct, že budu vedle v místnosti a když brečí, stačí se ozvat z chodby, nemusím být s ní v pokojíku. Zkusila bych něco podobného, jenom s ní být a nedržet za ruku.
@tini ja ti rozumim. Co tatinek jak to nese on? A jak funguji spolu pokud by hlidal on ![]()
@quinny Když nakráčí táta v noci, holka řve jak blázen, ve dne je s ním v pohodě sama. Jinak je ochotný mi pomoci, jen nevíme co teď
@Baruska2011 Děkuju, zkusím. Já ji třeba i pustím, ona se převaluje, usne, ale za pár minut se probere, rozhlídne a zas volá. Tohle dělá tak poslední 3 dny, předtím jsem většinou v pohodě odešla a protože jsem už zvyklá, tak jsem k ní 2×-3× za noc šla a doufala, že časem zase nějaké buzení ubere
Jinak kamarádka mi třeba říkala, že ji stačilo holce říct, že mlíčko není, ona řekla „nejni“ a spala dál, tak to je u nás utopie
My teda máme spaní docela v pohodě, ale občas to taky holka zkouší. U nás pomáhá, když jde uklidnit tatínek. Jinak, když je rodeo, tak se snažíme ji nevyndávat z postýlky a chodíme k ní třeba co 5-10 min. pohladit a ona pak usne. Když polevíme, další noc je ještě horší, takže i když je to na nervy, jsme neústupní. Spaní je někdy věda, držte se ![]()
Ahoj, neporadím ale soucítím..
..moje druhorozená, teď má 16 m, korigovaně 14 m.. od narození noci prořve a prohysterčí, vzbudí se třeba 20× za noc nebo vstane ve tři ráno a má vyspáno..a to usíná mezi 22 hod. až půlnocí..
..já už to vzdala, nezabírá na ní nic..čím to je nevím..jestli tou nedonošeností či co..
..takže čekám až z toho vyroste ale někdy si říkám jestli se toho vůbec dožiju.. ![]()
U nás to bylo tak, že spával hezky, usnul u kojení, ale jen večer, přes den bylo kojení v pohodě. Pak se začal odstavovat, u kojení neusínal ale podařilo se nám ho vždycky uspat nějak jinak. Ale teďka poslední dobou se v noci strašně často budí. Taky mi přijde, že jsme vyzkoušeli snad všechno - uspávat, neuspávat, spát v jiné místnosti, spát sám, nebo jen s tatínkem, ale všechno je marné.. Pořád si říkám, že to je jen nějaké období, možná separační úzkost.. Celej život to nebude, snad se do tý doby s manželem nezblázníme
![]()
My jsme spaní měli výborný. naučili jsme jí v 5m spaní samotné v postýlce. v září jsme se přestěhovali a bum, nemůže usnout sama. musíme s ní být půl hodiny v naší posteli než usne a pak přenést. sama v pokojíčku neusne, ani když u postýlky sedím, ani když nechám rozsvíceno na chodbě, ani když na ní mluvím z druhého pokoje. vše jsme vyzkoušeli a marně. takže to řešíme takhle - i přes poledne…taky si říkám, že do 15-ti to takto nebude ![]()